Friday, September 4, 2009

~DUNIA HAMSTER~

Asyik2 cerita pasal hamster...tak pe la, orang lain dok cerita pasal pakwe, so aku cerita pasal hamster lak... Saja nak kongsi dengan korang pasal anak kecilku ini ( chewah anak la pulak ) Yang kat atas tu rumah hamster aku. Comel x?? huhuhu..kalau time tension, hilang tension tengok hamster ni sebab telatah dia yang mencuit hati dan manja..hari2 mesti nak pegang dia n cium dia..bucukk..hehehhe...tapi waktu malam..mst bising sebab mereka suka main roda pusing tu..sampai satu malam tu aku cabut roda tu..hehehe..padan muka mereka..
Haaa..yang warna hijau ni bukan snek untk manusia tp untuk hamster. Ni la makanan kegemaran Demok dan Debu. Kalu mereka dapat ni, confirm tak pandang kanan atau kiri sebab menikmati hidangan yang lazat..huhuhu..siap gaduh dan rebut2 lagi...hehehe..

Ni plak koleksi makanan dia..dia suka makan snek hijau, kuaci, oat, barli kering. Tapi paling suka bila tengok dia buka kuaci. Comel je tangan dia pegang dan mulut dia buka. Tapi nak bagi diet seimbang kat dia seminggu dalam 3x kena bagi buahan seperti sengkuang, karot tapi kena bagi dalam jumlah yang sedikit je tau..nanti sakit perut macam si Demok dan Debu sebab over dos makan..hehhe..tp alhamdulilah meraka dah sihat..
Nak tahu tak apa ni?? Cuba teka...ni la tempat mandi dia..dia akan mandi dalam bekas ni sambil golek2..hamster ni tak boleh mandi dengan air sebab nanti cepat jadi arwah. Dia kena mandi gan pasir khas ...
Ni la dia pasir khas ( pink/rose ) dia kena mandikan dengan pasir ni sekali dalam setiap 2 atau 3 minggu. Tiap minggu pun boleh mandi kalau busuk sangat hehehe...pastu letak bedak kalau mereka ni selalu bergaduh agar bau mereka ni sama dan berdamai semula...
Haaa yang ada gambar hamster dalam bekas 4segi tu adalah habuk kayu. Hamster ni tinggal dalam habuk kayu sebab ini habitat mereka. kena ganti dalam 2kali seminggu. Dan gambar yang last ni..koleksi peribadi untuk my hamster..

p/s Demok dan Debu dah sihat..alhamdulilah..mereka kembali aktif semula..

No comments:

Post a Comment

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.