Tuesday, November 10, 2009

PENJAGAAN HAMSTER HAMIL DAN SELEPAS BERANAK

Aku memang minat dengan hamster..
so aku banyak wat research tentang hamster...
Ini antara langkah penjagaan hamster hamil dan selepas beranak..


==> inilah contoh anak hamster yang baru lahir...
( gambar hiasan )

Ciri hamster hamil adalah :

1. Bentuk tubuh bulat ( gemuk semacam je ), perut bahagian belakang membuncit

2. Menjadi sangat agresif ( suka mengigit tangan tuannya ) dan sering menyerang si jantan

3. Makan dan minum lebih banyak dari biasa ( kuat sangat minum )

4. Mulai membuat sarang ( selalu mengkais2 serbuk kayu mcm nak buat sarang )

5. Puting susu membesar dan terlihat sangat jelas ( selalu la belek2 hamster anda!! )

6. Kadang ciri-ciri 1 dan 2 akan terlihat menjelang mau melahirkan


Cara merawat bayi hamster :


1.Berikan makanan yang cukup supays si ibu tidak kekurangan gizi

2. Singkirkan mainanan dalam sangkar ( roda dan sbgainya )

3. Memidahkan si jantan, lebih baik jika sebelum si bayi lahir.

4. Jangan memegang bayi hamster secara langsung dengan tangan anda.

5. Jangan terlalu sering melihat ibu hamster yang sedang menyusui babynya.

6. Jangan mengganti serbuk sebelum sang bayi berumur lebih dari 1 sampai 2 minggu

7. Berikan air minum yang secukupnya.


Cara merawat HAMSTER yang baru melahirkan anak:


1. Pisahkan hamster lain termasuk jantanya, biarkan dia sendiri bersama babynya..

2. Bersihkan semua kandang termasuk tempat makan dan minumnya.

3. Kurangi serbuk kayunya ( jangan sampai hamster tengelam )

4. Tutupkan area kandang dengan kertas atau kain agar terlindung dari cahaya, kerana hamster lebih sukakan dalam keadaan yang gelap.

5. Jangan memegang anak dan ibunya kerana jika baby hamster berbau lain ( bau manusia ) mungkin di makan oleh ibu atau dibiarkan oleh ibu.

6. Berikan gizi yang cukup :

a. Susu strawbbery jelli

b. Putih telur yang direbus dan dihancurkan

c. Tablet corella

7. Jangan selalu melihat hamster..nanti stress pulak or gila meroyan..hamster ni macam manusia jugak tau..hehehe...



Bestkan kalau dapat hamster byk n comel macam ni!!!

15 comments:

  1. thnkz 4 d information..=)
    sy baru beli hamster...mmg perlu kan sgt info2 yg cam ni..
    b4 nie pernah ternak gak..tpi berhenti di tgh jln sebab kematian nye..heh3..

    thnkz babe..;)

    ReplyDelete
  2. bila bapa hamster boleh disekalikan dalam kandang si ibu hamster?

    ReplyDelete
  3. tq..sori sebab tak check komen baru sekarang check. Kalau nak satukan dengan bapa. biarlah anak2 dah tumbuh bulu. anak2 dah boleh makan. Tapi kalau tak nak siibu cpt hamil. jangan satukan dulu

    ReplyDelete
  4. hamster saye baru beranak 3 ekor selepas 1 mggu ibu diye mati so mcm mane nak jage anak diye pulak coz mak diye dah x ade???? please msg me at facebook thank........... facebook.com/thecrow02

    ReplyDelete
  5. Bagus info ni... Aku pun minat dan baru je beli Hemster ni..harap dpt info lbh lg pasal hemster ni..saya akan follow blog ni...

    ReplyDelete
  6. Bila boleh campurkan ayah 🐹
    Tolong send at znuraliyahyahoo.com
    Please
    Thanks

    ReplyDelete
  7. Kenapa si ibu tidak menyusukan anaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah ..sebab hamster ni kadang2 macam kucing juga..jenis tak suka jaga anak2..

      Delete
  8. Boleh tak kalau saya xpisahkan si ayah?sebab dulu bila saya cuba satukan blk ayah mereka, si ayah bergaduh dan mati keesokkan harinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye kena pisahkan kalau tak serasi nanti bergaduh dan mati..atau letak bedak kat mereka biar bau sama.

      Delete
  9. Tolong saya.bantu saya..sangkar da berbau tak sampai 1mnngu..sakit da hidung ni..xpa ke klu saya bersih kn sangkar...baby hmster bru 3hari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena selalu cuci sangkar sebab hamster kuat kencing hehehe..

      Delete
  10. Syrian and panda saya dua2 makan anak2 dia smpai mati semua..saya xtau masalah pa..dah asing..bgi makan minum..letak tmpt gelap..tpi semua mati..yg last sekor ni mati time lps saya tukar bekas sbb bekas kecil faktor dia makan anak juga..emm..entah la..sedih la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau first time beranak selalu macam tu..lama2 ok je..tp kdg2 sbb tukar tmpt dia akan rs terancam n mkn anak..

      Delete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.