Wednesday, November 11, 2009

JANTINA HAMSTER

Kita mungkin tertanya2 apa jantina hamster...jantan atau betina..
kadang2 tokeh kedai ni kaki "kencing"..
so info ni mmg perlu bagi peminat hamster...
cara2 nak mengenal jantina hamster adalah...
seperti gambar berikut :
gender

Ciri ciri : hamster jantan adalah letak titik yang berjauhan

Ciri cirri : hamster betina adalah letak titik yang berdekatan


Jadi tengok hamster anda betul2 sebelum beli!!

Tuesday, November 10, 2009

PENJAGAAN HAMSTER HAMIL DAN SELEPAS BERANAK

Aku memang minat dengan hamster..
so aku banyak wat research tentang hamster...
Ini antara langkah penjagaan hamster hamil dan selepas beranak..


==> inilah contoh anak hamster yang baru lahir...
( gambar hiasan )

Ciri hamster hamil adalah :

1. Bentuk tubuh bulat ( gemuk semacam je ), perut bahagian belakang membuncit

2. Menjadi sangat agresif ( suka mengigit tangan tuannya ) dan sering menyerang si jantan

3. Makan dan minum lebih banyak dari biasa ( kuat sangat minum )

4. Mulai membuat sarang ( selalu mengkais2 serbuk kayu mcm nak buat sarang )

5. Puting susu membesar dan terlihat sangat jelas ( selalu la belek2 hamster anda!! )

6. Kadang ciri-ciri 1 dan 2 akan terlihat menjelang mau melahirkan


Cara merawat bayi hamster :


1.Berikan makanan yang cukup supays si ibu tidak kekurangan gizi

2. Singkirkan mainanan dalam sangkar ( roda dan sbgainya )

3. Memidahkan si jantan, lebih baik jika sebelum si bayi lahir.

4. Jangan memegang bayi hamster secara langsung dengan tangan anda.

5. Jangan terlalu sering melihat ibu hamster yang sedang menyusui babynya.

6. Jangan mengganti serbuk sebelum sang bayi berumur lebih dari 1 sampai 2 minggu

7. Berikan air minum yang secukupnya.


Cara merawat HAMSTER yang baru melahirkan anak:


1. Pisahkan hamster lain termasuk jantanya, biarkan dia sendiri bersama babynya..

2. Bersihkan semua kandang termasuk tempat makan dan minumnya.

3. Kurangi serbuk kayunya ( jangan sampai hamster tengelam )

4. Tutupkan area kandang dengan kertas atau kain agar terlindung dari cahaya, kerana hamster lebih sukakan dalam keadaan yang gelap.

5. Jangan memegang anak dan ibunya kerana jika baby hamster berbau lain ( bau manusia ) mungkin di makan oleh ibu atau dibiarkan oleh ibu.

6. Berikan gizi yang cukup :

a. Susu strawbbery jelli

b. Putih telur yang direbus dan dihancurkan

c. Tablet corella

7. Jangan selalu melihat hamster..nanti stress pulak or gila meroyan..hamster ni macam manusia jugak tau..hehehe...



Bestkan kalau dapat hamster byk n comel macam ni!!!

HAMSTERKU BERANAK!!!



Tanggal 10/11/2009 hamster aku beranak..
Pasangan Demok n Debu melahirkan anak...
Ingatkan mereka berdua betina tp xsangka sepasang..
baru sekor je anaknya..hehe.........
Tahniah pada demok..
ni serba sedikit tentang info hamster yang baru hamil...


MASA HAMIL DAN MENGAWAN HAMSTER

Syrian : usia mengawan 3-6 minggu-masa hamil 15-18 hari

Champbell : usia mengawan 1-1,5 bln-masa hamil 18-23 hari

Whinter White : usia mengawan 2-2,5 bln-masa hamil 18-25 hari ( mungkin lebih 30 hr)

Roborovski : usia mengawan 4-6 bln-masa hamil 22-30 hari.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.