Friday, December 10, 2010

Tutorial 24 : Meletak Disable highlight Text

Salam..
Miss Farah masih lagi ingin membuka kelas kepada murid-murid ye..
Kali ini bukan sahaja tak boleh nak right click tapi nak highlight pun tak boleh!
Benda ini amat sesuai kepada u all yang tulis karya kat blog supaya orang tak "cilok" karya u all..
tapi amat tak sesuai kalau u all tulis tutorial..
tak kira lah blog tutorial ke, photoshop tutorial or apa-apa je la..
kenapa tak sesuai?
sebab macam mana reader nak ikuti tutorial kalau dah semua "tak boleh nak di sentuh" gitu..hhehehe..

tapi itu hak u all la nak letak apa kan..:)

 Jom ikuti step-step mudah ini.

    1. Login ke Blogspot .

    2. Klik Layout > Add a Gadget >HTML/Javascript .

    3. Copy code di bawah ini dan pastekan kedalamnya

<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>



4. Sila SAVE dan tengok hasil tangan anda..


p/s nak curi i punya tutorial? i tak kisah asalkan u all letak kredit berlink kepada i..:) hehehe...



12 comments:

  1. nak tany nih miss,hehe kalu xnak kasi org copy paste pic2 lak cane?
    da try buat y tu,jadi ! yeay ! thnx ya

    ReplyDelete
  2. test buat disable right click..tapi pic itu belum ketemu widgetnya..hehe...

    ReplyDelete
  3. miss farah .. i amik yg ini ;)
    thank dear .

    ReplyDelete
  4. Salam kak farah,tq bgi tutorial yg ni,dh jdi dh,luv u,hihi :)

    ReplyDelete
  5. Salam miss , haritu , saya ada buat yang nie , then menjadi .. lepas tu pulak , skrg nieh sye nk buat tutorial , bila saya pikir balik , camne readers nak copy saye punya code kan ? Hmm , pening la miss . camne nak buang balik highlight tu ? supaya diorang boleh copy balik ?

    ReplyDelete
  6. kak farah. minta tolong ye. mcm mane nak hilangkan highlight time tulis entry? sebab bile da publish post, mesti ade highlight kat post. cm ne nk hilangkan?

    ReplyDelete
  7. thanks Kak Farah >_< saya risau sangat kut ada yang akan cilok saya punya karya but now saya dah tak risau sebab dia orang dah tak boleh copy! It's all because of you yg sangat pemurah sharing tuto ni. Thanks Kak Farah!

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.