Tutorial 27 : Membuat Favicon Sendiri

Salam..
Rindu nak menulis tutorial..so hari ini nak ajar yang simple je..
tak mau yang susah2 hehehe...

Tutorial hari ini adalah cara-cara membuat favicon sendiri..
Kalau u all bosan boleh la tukar yang sedia ada dengan icon kesukaan u all kan..
Apa itu favicon?
Jom skodeng apa dia..

yang i bulatkan itu ialah favicon
Cara-cara nak buat macam ini.

1.Login ke Blogspot, clik design/ layout > Edit HTML 

2. Cari code ini, nak mudah tekan Ctrl F
<b:skin><![CDATA[/*
3. Dah jumpa code tadi sila COPY dan PASTE code ini DI ATAS code tadi.

<link href='URL image icon anda' rel='shortcut icon' type='image/gif'/>
4. Then, gantikan  URL image icon anda dengan icon kegemaran anda ye..

5. Preview dan kalau menjadi sila SAVE.. Gambar mesti format GIF, PNG atau JPEG


Tak tahu nak cari icon cantik-cantik? jom pilih kat SINI


Masih tak tahu nak ambil URL gambar jom belajar di SINI

Kalau u all nak tepek muka sendiri or icon sendiri pun tak pe..tapi biar saiz standard icon ye..

Selamat Mencuba !!


Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
48 Comments for "Tutorial 27 : Membuat Favicon Sendiri"

wow tips yg menarik, patut dicoba, okey saya coba :)

tq... tp kan knp sy x ley ubah sy nye html ye?? bile sy dah edit, die x ley nak save template lak... tlg bantu...

sye pn xleh save,,ad error cm 2,,nk wt mcm mne ea?

npa xbule wt , dia kuar error . huhu .

My answer :

Kalau tak menjadi save..mesti coding icon anda ada wrong atau ada yang tertinggal..sebb tu dia error..sebelum letak link picture tengok bebetul..sama ada dh lgkap or tak..boleh pergi ke tutorial..mengambil url glitter grapic

hehe . bule wt daa . thanx miss farah :)

napa x jdy..dah takat 10 kali dah tp pyh lah aka..tlg ajar jap..

jdik lgi..hehehe..thnk u 4 the tuto..

dah buat tapi x jadi...yg cari kod tu camne ek ...dye kluar bnda kat awah tu lpas tu tepi tu dye tulis find..bleyh tlong ajarkan x ???

tq sis.. tpi xjadi la.. kosong je..xder gmbar pon

@pyqa

try buat lagi? pastikan code icon betul then icon kena saiz kecil..

tq , but asl xkuar pon icon nye ?? da save da ..
Y_Y

salam , cmne nk search favicon kt glitter tu? sye search favicon , ad 1 je ,. :/

Hye kak!...tutorial akak ni bagus sngt..ianya telah bnyk mencamtikkan blog sye!..tapi kan kak..dkat blog sye..atas sekali..tempat untuk new post dgn design tu dh hilang..skang dia tulis..benda apadiantah..tolong sye ye kak!..i need u're help!..

tutorial membina,n saya try n dh jadi..tima kasih..=)

Thankyou kak Farah . mula mula tak jadi . lepastu baca comment dari bloggers lain dan cuba lagi sekali baru menjadi . comel sangat . terima kasih banyak banyak :)

Akak Farah . tak jadi la .saya dah amik url : http://www.glitter-graphics.com/graphics/410387 pastu saya dah buang yang warna merah and replace it . tapi nothing happened la kak . any solution ?

cik nurfarah,,
tips ni menarik..saya sedang cuba tapi kenapa tak dapat ea??ermmm...

kak fara kenape kite punye favicon x bley ye...

Salam Farah..Dah try banyak kali tapi tak menjadi..Anyway,thanks ye untuk tutorial Farah..Sangat membantu..Rajin followlah blog saya ye..Tqvm..=)

Menjadi, thank you cik farah :)

kak farah,, time kaseh sesangatt. excited lpas banyak kali buat xjadi,, last2 jadikk . :))

udah bisa. padahal mulanya ndak bs sebab salah code

salam.. hai :)
camne ek nk buat dashbord kt side ats blah kanan tu? pelik la xde pnn

Kenape tak ade pon Code <![CDATA[/* ni at HTML saye ?

Nape takde code <![CDATA[/* ni kat HTML SYE ?

Hi, i nak tnye, size ada main peranan x? law gmbr sye ialah size 48px? ke sye kne cri lagi kecik?

thanks. :)

http://justmeandeu.blogspot.com/

sy x faham utk layout n edit html..kat mana ya??

Asslamualaikum Cik Nurfarah. Sangat membantu sungguh info di sini. Menarik ye blog awak..Nice to meet you. Actually nama kita hampir sama. Nurfarah Hanan- Nurfarah Harryna. Feel free to visit my blog. See u again!

assalam sis, knp favicon pd blog sy tak boleh nak tukar ? sy dah try bnyk cara tetap tak berubah. harap sis bole tolong sy

@♥Miss Farah♥ assalam kak farah,, knape sye cri yg <![CDATA[/* tu takboleh yerp ??

Xdpt nuat...hukhukhuk..btw kak Sal try lg nti

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top