Tuesday, September 28, 2010

Maher Zain

Best betul lagu dr maher zain, aku suka sangat..
Semua lagu dia aku dah download..
Masa mula2 aku dengar lagu " "Insha Allah", aku dah jatuh hati kat kelunakan suara emasnya..
Dengar la lagu2 dia..tenang je sebab berkonsepkan ketuhanan..
Ini antara senarai lagu2nya..

Track
1. "Always Be There" 4:38
2. "Ya Nabi Salam Alayka" 4:59
3. "Insha Allah" 4:31
4. "Palestine Will Be Free" 4:55
5. "Thank You Allah" 5:31
6. "Allahi Allah Kiya Karo (feat. Bong)" 5:14
7. "The Chosen One" 3:54
8. "Baraka Allahu Lakuma" 4:30
9. "For the Rest of My Life" 3:54
10. "Hold My Hand" 4:06
11. "Awaken" 3:43
12. "Subhana Allah (feat. Mesut Kurtis)" 4:55
13. "Open Your Eyes" 4:26
14. "Ya Nabi (Arabic Version – Bonus Track)" 4:59
15. "Thank You Allah (Acoustic Version – Bonus Track)" 5:28

So layan la...pasti best!!


http://loloskotoba.com/blabla/wp-content/uploads/2010/08/maher-zain-1.jpg

Sunday, September 26, 2010

Sebab Hamster Makan Anak..

Banyak juga keluhan yang aku dengar dari kawan2 yang bela hamster..
Mereka kata, hamster mereka suka makan anak..First day beranak ada 5ekor, lepas tu 3 ekor then..zero!!
Ini memang sah ibunya makan anak, kalau bersama ayah dia memang cfirm ayah yang mamam..
Dari pgalaman dan research yang aku buat selama ini aku ada jugak tip yang ingin dikongsi..
Hamster aku yang first aku bela Demok..memang xmakan anak, kalau lapan ekor beranak, alhamdulilah semua sihat2, tp bila anak2 Demok beranak ( Demok dah jadi opah ), memang anak2 demok xpandai jg anak, ada yang dimakan dan dibiarkan ..( xmau bg susu )
Apa2 pun hamster mmg berbeza peragainya, mcm manusia jugak!!ada yang baik dan ada yang tidak!

Sebab- sebab hamster makan anak ialah :

1. Sebab Stress
Jgn ingat manusia je ada stress hamster pun ada..hal ni sebab hamster melahirkan anak yg ramai so..dia kepenatan, lemah dan stress ( mcm giler meroyan le jugak ) so sbb tu la anaknya jd mangsa keadaan..

2. Kekurangan protein
Hamster ini habitat hidupnya di hutan, so dia makan jgk serangga selain bijirin or tmbuh2han..Jdi anaknya tu mungkin pganti utk sumber protein yang tinggi..Kalau dia makan anak dia mmg xtinggal sisa..smua dia ngap..Pgalaman aku pulak, aku terlupa nak asingkan sekor hamster yang mgandung, maklumla masa tu ada dlm 20ekor lbh...bila aku tgk dlm cage dia hanya ada sisa darah, mgkin hamster jantan pun turut kenduri anak2 yang baru lahir tu..yang ibunya plak mcm hepi je..yeke?huhu..

3. Gangguan sekeliling
Hamster juga nak privisi dgn anak2nya, tidak mahu diganggu..So kalau anda suka ayk tengok2 dia mst rasa terancam...jadi dia pun makan la anaknya sbb takut dirinya terancam..
Seeloknya ttp cage dia dengan kain agr psekitaran gelap dan terhindar dari gangguan sekeliling..
Dia kan habitat yang suka tinggal dlm lubang..mst xsuka chaya yang kuat!

4. Dipegang
Kalau first time dapat anak hamster mst la excited, so rasa nak pegang, nak bilang dan mcm2 lagi..tp perlu diingat cara ini mgancam nyawa anak hamster sebab ibu hamster tidak dapat mgesan bau zuriatnya sebab dah ada bau tangan manusia...so jgn gatal2 tangan nak pegang n belek2..dah tumbuh bulu baru boleh pegang ya!
tinggal kenangan..anak2 hamsterku


P/s sebaiknya, semasa hamster sarat mengandung ambik koyak2kan kain yang lama, utk dia wat sarang...kalau hamster makan anknya sekor or 2ekor tu mmg lumrah sbb mgkin anak tu xkuat or lemah..

SELAMAT MENJAGA HAMSTER!!


Saturday, September 25, 2010

Dapat jugak semua gambar aku!!

Rindu pada Kaabah..tenang bila disana..


Pergilah segala kesedihan hatiku!!
Allah Maha Penyayang..
Hatiku memang mudah tersentuh..
Tapi cepat sejuk..kesedihanku pergi bersama air mataku..Alhamdullilah..mungkin sbb namaku bermaksud " cahaya kegembiraan "..mudah sejuk hatiku..mudah utk kembali "happy" walau xseberapa nak happy...
Aku dah dpt smua gambar aku semasa buat umrah di Mekah dan Madinah..
Insyalah akn ku kongsi pgalaman semasa di sana...
Kepada kalian semua berdoalah agar nama kalian tertulis dan dapat menjejakkan kaki di sana..amin..


Im so SAD

Sedih sangat...
xtau knp aku bersedih...
jauh rasa hatiku..
sampai hatikan...
bukan bersedih sbb cinta...
tp cukupla aku kata aku sedih...hatiku pilu..
apakah dugaan yang Engkau berikan pdku ya Allah..
terlalu banyak...
dari dulu sampai sekarang..
Aku xpernah myalahkan takdir..aku bersyukur apa yg aku ada..
tp Kau ringankan semua dugaan ini ya Allah..
aku xmampu ingin menagis lagi..
aku terlalu sabar..
tp aku manusia biasa..
aku ada hati..
aku ada perasaan..
aku nak lari dr smua ini..
aku xtahan!!!
Kenapa mrka buat aku mcm ni?
apa salah aku?

Wednesday, September 22, 2010

Jangan bersedih..

Cinta hati anda sudah lari??
Pergi meninggalkan anda?
Pergi dengan perempuan or lelaki lain?
Pergi selamanya ke alam yang kekal abadi?
Apa2 persoalannya putus cinta?
Putus kasih?

Ok2...tapi perlu di seru!!! Jangan bersedih..
Jangan meratap..
Jangan..jangan..dan jangan..bertenangla wahai saudara saudari...
Apa yang terjadi ada hikmah disebaliknya..
Hari ini dia meminjankan dengan seseorang (cinta hati ), selepas itu Dia mengambil semula seseorang itu..
Terimalah seadanya kerana..
Allah nak hadiahkan kita yang lebih baik apa yang kita ada...

Ingatlah..Jika doamu dimakbulkan tandanya Allah menyanyangimu, jika lambat dimakbulkan tandanya Allah ingin mengujimu dan jika tidak dimakbulkan jgnlah kamu sedih, kerana Allah merancang yang terbaik buatmu...


Yang pergi biarlah dia pergi...

Bercayalah, tiada cinta yang kekal selain dari cinta ALLAH kepada makhluknya..

http://1.bp.blogspot.com/_LsbufvCUR_8/TBhOGtP0T8I/AAAAAAAAAIc/IPMR7oGL2I4/s320/i-love-allah%5B1%5D.jpg

Ikhlas?!

Ikhlas ke?
Org yang ikhlas xkan mgungkit...xkan kata apa2..
Tapi sesetengah org yang suka mrungut apa yang dia buat tu..ikhlas ke??
Lebih baik xpayah buat kebaikan kalau xikhlas...bkn b'erti srh buat jahat tapi betulkan nawaitu tu dalam apa2 perbuatan...kalau buat sbb terpaksa lbh baik xpayah..nak pahala tp kalau Tuhan xredha mcm mana??...hmm sapa aku nak ckp pasal keredhaan tp sendiri mau ingat la...
Masing2 ada akal..xkan ceket pun xboleh guna!! namanya org tu @#$%%^&*()....aku pun xboleh nak ketegorikan...
Perlu diingatkan termasuk diri sendiri, apa yg kita buat, apa yg kita lakukan niatkan utama kerana Allah...
Jangan niat mencuri pulak krn Allah tu dah xbetul...
Buat perkara yg diredhai..jgn dimurkai...
Berbalik kpd ikhlas, anda ikhlas ke?
Tapi kalau dah memang tanggujawab kita, kita perlu ikhlas walaupun rasa terpaksa..
Mcm mana tu ek?
haa itu kena berbalik kepada nawaitu kita la...apa2 benda yang kita buat kerana Allah Taala insyaalah kita akan ikhlas..

http://1.bp.blogspot.com/_ug_5IP9gkVM/S9kZTcAolWI/AAAAAAAAACk/edQ03xAbaHI/s1600/hikmah-puncak-cinta.jpg

P/s Apa pun niat kita hanya ALLAH yang mengetahui...

Tuesday, September 21, 2010

Yehaa...my maxis broadband dah aktif semula!!


Dah beberapa hr x aktif akhirnya aktif jgk!!! best!! dapat menikmati internet berkelajuan tinggi!! tp perlu ingat volume sampai 6gb je...jgn over dose nnt merangkak berokband ni kakaka.....
apa2 pun aku puas hati!! tapi org kata guna streamyx pun ok jgk sbb xda limit nak pakai...
guna sampai meletop latop pon xper, btul ker??
Streamyx mmg best sbb line sentiasa tip topp!! tapi better guna kat rumah je xbole bawak jalan2...
Apa2 pun semua brand, semua ada keistimewaan dan kelemahan tp kita kena jd pguna bijak!!

Monday, September 20, 2010

USM di Hatiku.........


Rindu kat pemandangan ni masa masuk pintu Sungai Dua gate USM!!!



Dan sudah sementinya tempatku berteduh selama 3tahun di sana!!........Desasiswa Fajar Harapan...

Segala2nya aku rindu pd USM!!

Rindu kat Penang jugak......kawan2..dan everything!!

membuatkan aku rasa nak sambung master kat USM...

Insyaalah dlm perancangan..

Jahatnya kamu!! Jahatnya kamu!!

Memang kamoo jahat!! JAHAT!! ....

Bila kata " Jahatnya kamu " teringat lagu Stacy!!

Benda ni aku nak share tentang paksaan CINTA yang melibatkan "benda lain "

Faham ke??

Xfaham..xper! sebab mau kasi faham..kalau xfaham jugak kena la asah otak tu dengan apa ek??

aku pun xtau...sendiri mau igt la..

Mungkin boleh fhm kalau dh dengar lagu " Jahat "

Moralnya kat sini...

Kalau org dh xsuka, xlayan, xda perasaan dan segalanya tak dan TIDAK..

Janganla paksa2..

pastu guna benda xelok!! benda kotor agar org tu jatuh cinta!!

Ingat!! sampai bila2 hdpmu xbahagia dan tenang sebab kamu JAHAT!!

Cinta yang mgunakan " phak lain " xakan kekal...pasti nnt rosak binasa..

terimalah qada dan qadar tuhan sebab apa yang baik yang Allah bg tu adalah yang terbaik buat kita..

Hari ini kita bencinta, esok mungkin putus...

so jgn sedih sgt2..sedih ceket je tau!!

sebab

Allah akan gantikan dengan yang lebih baik dari yang kita ada...

LELAKI yang BAIK untuk PEREMPUAN yang BAIK!!!

P/S Kalau diri xcukup baik..byk2 bertaubat..dekatkan diri pada ALLAH dan buat amal kebaikan...utk dapat yang terbaik..Jaga hati anda baik2 dpd jd xbaik!!


http://imagehost.ngobrolaja.com/files/iblis/virus.jpg

Kalau kamu buat JAHAT!! kamu lagi jahat dari virus...

Sunday, September 19, 2010

PINK

PINK!!! I love that....
Ambik ni theme pink........
Dah giler m'update blogger!!wakaka......
pas ni nak cr wiget plak...smua wiget best dh hilang!!
ni akibat tukar theme...ada wiget yg xdpat diselamatkan....
dah la aku kena manage 2 blogger!! so senang2 jom melawat hamster aku kat sini @__@

Hanya ada Umai, Putih dan Akiko....




Dulu berpuluh2 ekor hamster aku........

Memang best bela hamster banyak2 sbb peragai dia berbeza2...



Xsemua pragai mrk sama...



Ada yg manja ada yg liar...



Ada yg mgigit,..ada yg xgigit.




Ini Akiko...Dia terpaksa di asingkan sdirian sbb suka belasah Putih dan Umai!!nakal sangat!!










Yang ni pulak Putih...








.





Umai ni anak gemuk yg mati tu...jns cambell...mata merah!!






Umai x mgigit..dia cumel sgt!!manja!!so..tu sbb dia dpt phatian lbh!!


















Saturday, September 18, 2010

Terubat sedihku dengan kehadiran Rubi dan anak2nya.......

Nama dia Rubicomel x??

Dia ni kucing aku jgk tp mak aku hantar dia kat kg...pas beranak aku bawak balik rmh aku...

Dia ada 4 ekor anak!!

cumel2....

Dia ada 4 ekor anak..

manja, popok, sitam ( utk ganti sitam yg hilang ) dan boboi


tapi tinggal 3 ekor je...boboi dah mati sbb sakit perut byk cacing...kat atas ni gambar boboi..( tompok2 )

Tinggal Rubi bersama tiga ekor anak nya....Cage utk mgurung mrk waktu mlm sbb suka mrayau2.......

Si Putih....

Selain Sitam aku ada si Putih... Tapi aku dah bg kat kawan aku..Fiza

Sekarang dah sombong sebab bila aku dtg umah fiza dia terus lari... mungkin marah kat aku sbb bg dia kat org..
sayang kat putih....
hope putih hepy gan family fiza...

dengar dia ceta hepy sgt!! n manja giler......

Kucing...kucing...










Kucing!!
Cat!!

Aku minat sangat kat haiwan ni selain ham
ster...

Sebab dia lagi manja dari ham
ster...

boleh didukung!! dicium!! hahaha....buc
uk sgt..

Tapi aku sedih sangat sebab 2 ekor kucing kesayanganku dh hilang!!

nama dia unik!!

Sitam 3 stoking dan Sitam 4
stoking...

Bkn je aku syg kt mrk tp mak dan ayah aku pun syg sgt kt mrk...

Mereka hilang ms ayah aku hntar mrk kat kg sblm 1 hr n
ak berangkat g umrah..

lps balik umrah nak ambik mrk...hilang!!

Hanya tinggal kenangan je bsama sitam...


Rindu kat sitam yg gemuk n gebu tu...

Inilah gambar pgubat rindu!!

Yang ni sitam 4 stoking ada tanda kat hidung
muka dia garang tapi manja!!...

suka sangat tido dlm bilik aku!Ni 3 stoking....muka mcm minta simpati je...sedih!!rindu kat sitam...

yang ni gambar terakhir sitam seblm hilang...





Lukisan untuk dijual!! Limited Edision!

Berminat dengan lukisan?!
Dinding rumah anda kosong?!!
Ingin rumah anda nampak berseri?!



JAngan sia2kan peluang hebat ini!!

Marilah memiliki lukisan hebat dari pelukis tersohor fara idola!!

hahaha...tersohor ke??

Apa2 hal aku berjaya membuat lukisan ini!!

walaupun ia final projek utk ko-k aku berjaya juga!!

sedih gak sbb xda org nak beli...

tpi apa2 pun aku bersyukur dgn hasil tgn aku walau pun bidangku mmg xda kena mgena dgn seni...


Jom tgk lukisan aku tu!!

( kenangan : gambar bangunan pusat ko-k USM )
p/s~~walau pun xsama tp ada la iras2 pust ko-k

::> betul ke lukisan ini mcm planet ultromen?or makluk asing pnya planet...hahaha

Walaupun kurang menarik dan canti tp aku tetap puas...

bukan calang2 wrna aku pakai ni..ni arcrylic tau...
1colour pun hampir rm10 tau...
kalau 12 colour....kira la sendiri!!
pastu berus plak bukan main kupang2....mahal ada yg plh ringgit.....
canvas la lagi...
tempat bancuh wrna..
pelet kayu (ala2 pelukis pro )...



baru aku tau, mmg byk sgt bajet kalau ambik kos seni...
semua kena beli...
so jgn pandang rendah pd pelukis2 atau org ambik seni!!
kalau xda seni xda la warisan bangsa...

Aku pun terpaksa ambik catan ni utk penuhkan unit ko-k aku...
Tp sekurang2nya aku ada pgalaman...
tau mcm mana nak lukis, guna warna..n mcm2 lagi..tp happy!!

Apa2 pun ..3thun di USM mberi mcm2 pgalaman yang bharga...
rindu sgt pada faridah, yong, izah dan kwn2 kat USM!!


Kalau berminat boleh je beli!!

inform dulu...

tp aku rasa xda org nak beli...biarlah jd phias dinding rmh ku...


nak beli xda mslah asalkan lepas bajet aku beli brg2 n upah lukis....

Beli makanan untuk si bucuk!!

Hari ni pusing2 Teluk Intan beraya kat rmh saudara mara...
so di kesempatan itu ajak ayah singgah ke PET shop!!
beli makanan utk si bucuk masam yang tinggal 3 ekor tu je...!!
3peket makanan campuran aku beli...
lebih kurang mcm ni http://i00.i.aliimg.com/photo/v0/261599134/Hamster_feed_Gourmet.jpg


pastu beli plak pasir mandi..kesian Umai, putih dan akiko yg dah lama x bergolek sakan hehehe......


Lagi 1!!....nak cari kan jodoh tuk mereka!!tapi aku terpaksa memikirkan beratus2 n bjuta2 kali!!

sebab~~

Aku xlarat nak pelihara byk2..sebab skali beranak lbh krg 8ekor!! dah la jns spesis kerap beranak dlm sebulan sekali...tup3....kalau ada 3ibu!!!!...beribu2 la aku nak malayan mreka ni!!..


tunggu ye umai, akiko n putih...nnt mama fikirkan cr menantu utk kalian!!apa2 pun mama sayang kamoo!!!

p/s~~~ pe khbr ek hamster2 aku yg aku yg kat kawan2!!.windu sama mereka!!!!!!!

Alhamdulilah!!

Alhamdulilah itu je yang mampu aku ucapkan...
Nasib baik dpat jugak gambar2 aku masa buat umrah kat Mekah dan Madinah...
memang sedih sebab banyak gambar kenangan tak dapat diselamatkan dalam laptop kesayanganku ni...

Thursday, September 16, 2010

THEME BLOGGER

Lama sangat xbuka blogger ni!!
tengok2 la......serabutnya blog aku!!kecian dia!!lama xdijaga sampai jd bucuk masam!!...
pe2 hal nasib bk dah update theme blog..
habis semua wiget hilang...
mybe sbb wiget 2 jd gitu kot......

http://eventsupplies.com.au/store/images/stress%20ball%20smiley.jpg

Kenapa Blackberry Phone di haramkan di SAUDI ARABIA?

Blackberry?...buah blackberry ke?? tak la!! sapa yang suka mgikuti perkembangan HP mst tau akan jnama2 hp terkenal..sekarang Blackberry mmg tkenal dikalangan pguna hp yang berstail dan up to date!!

http://www.cameraphonesplaza.com/wp-content/uploads/2009/09/blackberry-bold-reviews.jpg

Aku pun minat jugak kat hp ni sebab comel!!
harga pun boleh tahan juga..tp rasanya ramai yang mampu memilikinya..

tapi terdengar la berita ttg hp ni diharamkan di negara2 Arab terutama Saudi Arabia..

Kenapa??

Mengapa??

Sebab apa??

berlegar kat otak aku...

aku pun wat search kat internet..

rupanya hp ni boleh mgancam keselamatan negara...

lebih lanjut saya sharekan info ni...

so lpas ni pd sapa2 tu boleh la fikir nak guna or x..

kat pasaran tu berlambak hp..jadilah pguna yang bijak!!

info lanjut go to..........

Blackberry haram, ancam keselamatan?





NOKIA E72

Nokia E72??
Anda suka??
saya suka!!

http://www.myhphone.com/wp-content/uploads/2009/10/Nokia-E72-pictures-3.jpg

Comelkan..walau namapak tembam!!haha...

ada 3 colour?

yang mana 1 pilihan anda?

hitam?

silver?

gold/brown?

aku suka GOLD sebab....



Jom review lagi!!


http://2.bp.blogspot.com/_Ek8lP0ZpkDM/SwgKwsihUsI/AAAAAAAAF5w/POKzsJvB5dc/s1600/nokia-e72-00.jpg

http://www.jmsinfo.com/images/Nokia_E72_Topaz_Brown.jpg

Sebab dia lain dari yang lain..hehehe...


Tudung saji atau topi keledar??atau sewaktu dengannya...

Tudung??!!
Itulah persoalan tentang tudung??
Anda bertudung @ tidak??
Itu persoalan??Jawapan hanya diri sendiri yang boleh mjawabnya..tepuk dada tanya iman??!
Sedihkan bila masa kecilnya diajar bertudung litup tapi bila dah dewasa..hilang tudungnya..
Bila pergi sekolah or kuliah pakai tudung..tapi bila keluar hilang??!
Masa bujang bertudung tp dh kawin..entah kemana terbangnya?
Tp apa2 pun itu tanggungjawab sendiri..
Di harap gunakan ilmu utk kebaikan..
Yang halal ttp HALAL..
yang haram ttp HARAM!!!
fikir2kan lah.......demi kabaikan ummah...


wanita-muslimah.jpg muslim sejati image by haribasuki

Hari-hariku

Dah bape bulan ek aku duk umah??
hum dah 3bulan lebih pas final exam..lebih kurang sbln stgh pas konvoku!!
kebosanan pun melanda la...
xtau nak wat pe...
rasa bosan sebab hari2 rutin harian yang sama..sedih!!!!!!!
bila la nak dapat kerja ni?keja tetap...
keja xtetap blambak la kat luar sana terutama kat KL..
KL?!! perlu ke aku kesana utk mcari pkerjaan mcm kawan2ku yang lain??
dah bersedia ke aku mharungi onak duri hdp disana??
http://www.smartxs.com.my/images/kl.GIF

Ohh tidak!!aku mgkin dah 70%
ayah?! 100% xbagi kalau mmg saja2 nak cr keja kat sana kalau blm btul2 ada tawaran kerja yang diperakui btul dan sah!!kalau kerja kerajaan 100% dia bg.....


so xlarat la lama sangat duk umah!! nak tunggu KPLI n DPLI je ni...
tapi peluang mgkin susah sangat!!
tapi kalau ada rezeki akan ada la tu...

Ya ALLAH murahkan rezeki hambamu ini...permudahkan segala urusan dan perjalanan hidup aku..amin...

http://1.bp.blogspot.com/_qaGTfZgOl_I/SdA7o5pL04I/AAAAAAAAAL8/l-P1-bI4rkc/s320/solat.jpg

Monday, September 13, 2010

My blogger theme

Cantik x theme baru aku??
aku terpaksa tukat sebab theme aku ada masalah teknikal sikit..
walau nampak mcm bdk2 theme ni tp ttp ok kan...

Saturday, September 4, 2010

salah siapa??!!

Kenapa ek..ada orang xpandai nak jaga hati orang lain...
hanya pandai cakap je...dan dia je betul...
bukan nak mengadu kat blog aku yang xseberapa best ni tapi memang!!! memang!! betul...
kita kena la tengok diri sendiri dan perbetulkan diri bukan nak menunding jari kat orang lain..tapi perlu diingatkan 4lagi jari anda menunding ke anda!!!ha..sebelum lihat salah orang lain analisis la salah kita...dont be egois!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.