Sunday, October 31, 2010

Good Nite!

mataku rasa mengantuk..
aku mahu tidur..
selamat malam..
jangan merewang!

Maki-Maki Hamun Hamun

Perlukah makian kalau marahkan orang lain?
Adakah hati kita ada berasa puas lepas memaki?
Saya perlukan jawapan anda? Please...
Tapi tak perlu comment..jawab je dalam hati..sebab hati saya sahaja berbicara..
Kalau puas..teruskan..jangan simpan-simpan OK!
Tapi kalau tak ada apa-apa kesan so zipp je mulut..


p/s Lepaskan geram anda dengan cara anda!! HUarrggggggggg!!!!!!!!!!

http://wongkamfung.boogoor.com/wp-content/uploads/2010/06/memberi-dengan-memaki.jpg

Belajar Untuk Membuat DEkorasi Blogger

Macam mana blog aku ok tak?
Aku sekarang tengah belajar untuk mendekorasi blog sendiri. Jemu rasanya nak ambil templete blogger yang sedia ada. So aku pun create sendiri. Ada sesiapa yang pandai tak? Nanti boleh sharing kat aku!!..
Rasanya itu sahaja aku nak taip hari ini..sekian..
Kalau mood baik nanti aku buat entry lagi!

Tutorial 1 : Jom Check BERAT BLOG

Jangan ingat badan kita ini je kena timbang! tapi berat blog pun kena juga.
Aku ada jumpa web untuk testing berat blog..
So kalau dah berat sangat buang la widget2 yang tak diperlukan. Kalau Load time itu lama so lembab la blog anda.. sila clik sini

Selamat Mencuba!

Saturday, October 30, 2010

Penyakit Kedekut

sedekah.jpg




Dalam kehidupan kita mesti kita akan berjumpa dengan orang yang kedekut. Sifat kedekut boleh dilihat di dalam diri individu sama ada sengaja atau tidak sengaja walaupun kita tidak mengenali seseorang itu. Kalau sudah lama mengenali orang itu of course la kita tahu. Kadang-kadang kita akan berfikir..dia ini kedekut ke atau berjimat cermat. Aku tak kisah la kalau orang itu nak berjimat tapi kalau berjimat pau duit orang, macam mana tu? Contohnya masa nak beli makanan dia akan kata berjimat tapi makanan kawan-kawan dia sapu sampai licin tapi beli benda lain boleh. Itukah dinamakan berjimat? Tapi sebenarnya kedekut!! Aku tak kisahla kalau mereka ini jenis kedekut ke apa..tapi jangan nak mengepau orang je!! Ini jenis apa pun aku tak tahu.. Contohnya, kita duduk bersama empat orang housemate..kita dah pakat nak share duit untuk barang-barang dapur seperti beras, lauk dan sebagainya tapi ada seorang hamba Allah ini say " aku tak nak share la, aku suka makan dekat luar..korang je la share" tapi cakap tak serupa bikin, time housemate dia makan. dialah nombor 1 ada dekat meja makan dan makan macam gergasi..semua dia makan. Bila tegur dia kata lain tapi makan kemuntahdarah. Pada aku orang macam ini memang tak faham bahasa. Elok halau keluar je..Tapi ini contoh jela..adaptasi dari cerita-cerita rakyat pada masa kini.

Tapi ini ada satu kisah tauladan. Ada seorang lelaki itu sudah tua sebaya dengan bapa aku tapi masih bujang lagi. Kenapa dia bujang? aku pun tak tahu tapi cerita ini mungkin salah satu sebab kenapa dia bujang. Bukannya tak ada perempuan nak..banyak tapi dia ini sangat cerewet. kalau dia itu bagus tak apa tapi banyak sanggat kurang. Bukan aku nak mengata tapi ini adalah kenyataan. Dia ini pelat..dia bercakap macam budak-budak yang baru nak bercakap tapi itu bukan lah ukurannya janji hati baik..dan seperti aku cakap tadi bukannya tak ada orang nak..ada... Tapi itu bukan sebabnya .mungkin sebabnya..Ada la orang nak carikan jodoh untuk dia, dia setujula..then dia jumpa la girl ini dan maknya masa dia keluar pergi pekan..so girl ini dengan maknya ajaklah berbincang pasal hal kahwin ni..mereka ajak pergi makan ke KFC sebab privacy la sikit...lelaki itu tadi terus bagitahu orang yang cadangkan mereka kahwin ini nak reject terus perempuan itu sebab dia ingat perempuan itu nak pau dia sebab ajak makan kat KFC..dia boleh kata belum kahwin lagi dah ajak pergi KFC..kalau dah kahwin lagi la teruk!!..patutla dia tak kahwin lagi sebab KEDEKUT..bila ayah aku cerita hal ini perihal kawan dia ini..i say teruknya..kedekut nak mampus..hahaha...patutla sampai tua tak kahwin-kahwin. Kepada perempuan itu..bagus anda tidak berkahwin dengan orang macam ini nanti merana hidup.Pada aku, KFC apa la sangat..aku yang tak bekerja pun boleh belanja 3orang adik aku walau pendapatan aku PTPTN je..setakat puluh-puluh ringgit itu bukan banyak..anggap sahaja bersedekah..ingat satu barang kita sedekah..10 barang akan kita dapat kelak..takkan jatuh miskin kalau kita bersedekah.

Aku ini bukan la jenis kedekut tapi tak suka orang yang kedekut dan berkira tapi menyusahkan orang lain seperti suka mengepau-gepau..kalau give and take tak apa tapi kalau asyik nak take je susahla. Kalau dia memang hidup susah tak apa tapi benda lain boleh beli tapi makanan dan minuman amat berkira..sanggup ikat perut dan pau hak orang lain..wei nak berjimat agak-agak la wei tapi jangan nak mengenakan orang lain je.

Aku ini pulak makanan dan minuman memang tak ada nak jimat sangat. Aku tak rela mengikat perut. Kalau memang tak ada langsung itu lain cerita la. Orang kata selagi boleh makan ..go on je..nanti kalau dah terlantar sakit dan dah tua macam-macam kena pantang tapi kena la jaga kesihatan.. Aku ni pula jenis berkira kalau orang itu pun berkira..Contohnya, kalau pergi mana-mana asyik aku je belanja dan engkau kedekut nak mampus next time aku pun buat tak kisah je la...kena la berkira..takkan jadi bodoh nak kena buli je!! so kena la give and take. Pada aku kalau orang asyik belanja aku je..terasa segan la pula..nanti next time aku mesti kena belanja dia barulah hidup harmoni. Begitu juga kalau hidup berjiran..kalau asyik jiran je bagi makanan dekat kita takkan kita tak  ada hati nak balas balik makanan dekat dia walaupun tak minta dibalas. Pada pandangan aku kita perlu saling beri memberi atau give and take. Walaupun ia macam minta balasan sebenarnya ia penting sebagai tanda kehidupan. Tapi kena ikhlas la. Macam orang kata kena la mengenang jasa orang sebagai tanda hidup.

Mungkin benda macam ini mak bapak tak ajar masa azali lagi so anak-anak bila dah besar tau tahu nak berbudi. Kalau kita tak dapat balas budi orang pun kita kena la berbahasa. Bak kata pepatah orang berbudi kita berbahasa. Tapi kalau orang dah berbudi dengan kita tapi kita tak tahu berbahasa dengan orang pun susah juga. Orang ini memang jenis tak berakal walaupun ada otak..Orang lain dah berpenat-penat demi dia tapi bila dah senang, buat tak kenal tapi time susah semua nak minta tolong..hanjing punya peragai. Ini spesies tak tahu bersyukur dan tak tahu berterima kasih. Just tahu manadah dan meminta-minta je.

“Tangan yang memberi lebih mulia daripada tangan yang meminta-minta”. (Riwayat Al-Bukhari)

Friday, October 29, 2010

Gara-gara handphone bijak kreditku melayang-layang. Penangan Nokia E72!



comel tak E72 aku berwarna Gold..


Itulah entry untuk hari ini. Aku memang mengidamkan hp ini dah akhirnya aku dapat sebagai hadiah graduate aku. Sebenarnya aku nak  iphone 4 tapi mahal sangat sampai boleh beli laptop sebijik. So aku cancel la aku pilih Nokia E72. Sebenarnya aku minat blackberry tapi disebabkan blackberry ada kontroversi so aku tetap setia dengan Nokia. Lebih baik mencegah daripada mengubati. Kalau nak tahu tentang blackberry yang berkontroversi sila klik SINI
Sebelum aku menceritakan tentang kreditku yang melayang-layang bagai layang-layang terputus talinya so aku ceritakan tentang Nokia E72. Sebenarnya aku dah lama juga beli hp ini tapi malas nak kecoh. Aku beli set original Zitron dari kedai Maxis, harga dalam RM1k lebih..sesekala ikut hati apa salahnya..hahaha. Aku suka beli hp dekat kedai Maxis atau Nokia sebab of course semua set original. Kalau kedai biasa, mereka suka tipu..selalunya suka tukar bateri ori dengan yang tak ori dan macam-macamla.  Lepas itu tiruanla dan macam-macam perkara yang tidak memuaskan hati. Aku ini jenisnya kalau nak something mesti kena dapat! Aku inginkan kepuasan..Kalau nak membeli tu kena la puas hati baru la kelass..huhu..Lagipun bapak aku kata kalau nak beli hp kali ini beli yang bagus punya..jangan beli yang biasa-biasa. So aku pun say YES!!
So ramai nak tahu tentang Nokia E72 ini aku sharekan sedikit info yang aku tahu. Ini serba sedikit kenapa aku pilih Nokia E72
laptop keduaku!



pandangan sisi dekat! tengok puas-puas..tengok je test tak boleh.

  1. Aku minat nokia e72 ini sebab ada wifi. Ibarat laptop kecil yang boleh dibawa kemana-mana. Selagi ada wifi kita boleh berinternet sampai muntah. Boleh berfacebook. Blogger dan macam-macam sama seperti mengunakan laptop. 
  2. Yang kedua aku suka keypad yang full. Sekarang ini aku dah kekok mengunakan hp biasa sebab dah biasa guna e72. Walaupun keypadnya Nampak kecil tapi aku selesa. Sebab designer dia pandai buat button yang timbul..so tak la salah huruf kalau nak tekan. Pad sesentuh just gelonsor je jari anda..tak payah tekan2..Hp lama aku itu sudah kaku sebab aku dah tak berapa nak menggunakannya. Hahaha…cas  pun dah jarang.
  3.  Aku suka hp ini sebab cameranya cantik. 5.0 megapixcel..auto focus, zoom memang tiptop, fungsi macam camera. Aku ni memang suka ambil gambar sebab akukan cameragirl..hahaha..kalau blackberry just 2.0 mpixcel je..gambar pun tak cantik. Then ada secondry camera. Malas nak tangkap main camera ..gunalah yang second camera..
  4. Sound dia pun memang best sebab kuat. Sesiapa yang telingga labang boleh la menggunakannya! Nak buka mp3 memang best…layannn….
  5. Baterinya memang best sebab tahan 7hari aka seminggu. Aku ini jenis malas nak cas hp so sesuai sangatlah dengan aku ini.
  6. Nokia e72 merupakan smart phone atau hp cerdik pandai aku hahaha…memang bijak sebab pembelinya pun bijak.
  7. Walaupun bentuknya sama dengan Nokia e5 dan c3 ia sama sekali tidak sama dengan hp murahan itu kerana e72 memang tiptop! Jangan terpedaya sebab wajah sama tapi sebenarnya tidak..walaupun aku suka body nokia c3 yang berwarna pink itu tapi dia tetap low kelass…
  8.  Nokia e72 ada 3g,,tapi aku tak suka ber3g..hampeh je,,huhu…
  9. Kalau nak sumbat software..sumbatlah sampai pengsan sebab syambian 60 memang best..so install sampai lebam tangan tu.
  10.  Skrin dia besar..macam dua bijik skrin hp yang dicombine..
  11.  Dia ada torch light..sesuai untuk camping atau kalau letrik terputus..
  12.  Kat button utama e72 ini sangatlah wonderful sebab berlight-light..kalau ada mesej atau sms lagi kuat lightnya berkelip
  13. Dan ini yang paling aku suka sebab ada GPS..kalau drive memang sesuai tak payah beli GPS tapi aku punya kredit hp yang lingkup sebab suka sangat buka GPS..konon gatal nak menunjuk kebijaksanaan hp kat ayah so aku buka GPS masa dia drive..aku tak tahu pula Celcom telan kredit masa buka GPS..kredit aku yang ada dalam rm120 sekarang tinggal rm23 je!! Tadi masa aku check kredit amat terkejut aku melihat kredit yang tersedut kuat!! Seingat aku. Aku tak pernah call2 orang,,kalau mesej pun 1sen je sebab aku guna UPax..kalau dengan network lain just 6sen…rupa-rupanya baru aku ingat..aku buka GPS sepanjang perjalanan pergi Langkap dengan mak dan ayah…Sebenarnya aku ingat kalau pakai GPS tak payah dicas rupanya kena telan kredit aku..huh sedih!!
  14.  Sebenarnya banyak lagi keistimewaan hp e72 ini..kalau nak tahu pergi la search lagi..
cover untuk e72ku..merah itu berani, Aku pilih merah sebab PINK tak ada. tapi cantik!


p/s Ini sebenarnya hp aku yang ke-7...lepas ini apa la pula..ish ish..tapi aku sayang sangat nokia e72 aku...wawawa...

tak rugi beli hp ini kerana dia pintar..sekarang mungkin akan turun lagi harga sebab dah tak ada cukai kerajaan! Pakat-pakat la beli!

Dekorasi BLOG yang saya SUKA

Hobi aku memang berblogger! Tapi di samping berblog aku juga suka sanggat tukar theme..dan membaca blog. Aku tak suka nak komen2 blog orang lain..hehehe..tapi jadi silent reader..Aku suka blog yang..

1. Ada 3 column..sebab nampak cantik..kalau 2 column tak cantik sebab tak cantikla! Aku cuba untuk mencari theme blogger yang 3column. Contoh 3 column blog adalah macam ini
http://www.blogsgonewild.net/freebetaskins/wildflowers-700.jpg
Nampak kemas dan manarik..pastikan blog penulisan di tengah2.

2. Aku suka kalau backgroud tulisan itu berwarna putih. Sebab putih itu bersih dan suci. Kalau berwarna lain nampak tak asli tulisan itu. Gambar yang kita letak pun macam semacam je..Walaupun aku minat PINK tapi latar belakang untuk tulisan mesti putih..kalau side dia colour lain tak pe tapi mesti putih untuk entry yang di publish! Kalau warna yang pelik-pelik itu memang sakit mata. Contoh kalau latar belakang warna hitam..then entry yang sebelum itu word warna merah gelap. Jadi mata akan jadi rabun untuk membaca entry itu.

3. Kalau boleh tulisan itu janganlah di shortkan lagi. Kalau tulis aku jangan "aq"..amat tidak cantik dan tidak ada selera untuk membacanya.

4. Kalau ada blog kena la pandai nak mengayakan blog anda. Pilih la templete blogger yang cantik-cantik sebab banyak sangat pilihan sampai tak terkira tapi dalam banyak-banyak tiada 1 pun yang puaskan hati aku!. Atau decorasi la sendiri!

5. Widget...widget itu penting agar blog nampak cantik berseri! sebagai penghias maya.

6. Kalau ingin menulis entry, kenalah ada gambar sebagai penghias..tak kira la dari simpanan sendiri atau Mr. Google..aku tak suka baca blog yang berjela-jela panjang! bosan ok..kalau nak panjang letakla picture. Agar cantik menarik memang daboom. Dan aku juga tidak suka dalam 1entry semua letak gambar sampai 1page..kena ada la  caption this picture.

7. Kalau dah semua cantik menarik kena la selalu update..kalau cantik je malas nak update lebih baik tak payah huhuhu...jangan sampai bersawang, berdaki dan penuh sarang labah-labah kat blog anda!

Selamat Berblogger..

p/s Blog cantik hanyalah hiasan semata-mata..yang penting entry kita itu. Adakah manpu menarik pelawat-pelawat untuk melepak kat blog anda!? ( termasuk saya juga, mampukah saya :) ) Ini adalah pandangan penulis..penulis punya blog pun tak la berapa bagus tapi dalam proses kematangan.

Cocktail Susu

Bahan-Bahan:
1 tin susu cair
2 tin air masak.( Gunakan tin susu cair itu juga )
½ tin buah buahan dlm tin
4 sudu besar gula ( ikut pada selera anda )
3 cwn nata de coco(ditapis airnya)
1 bungkus jely/sumi ( jika suka )
1 sudu kecil esen vanilla

Cara:
Masukkan susu dan air dalam periuk.lepas itu biar sampai mendidih.masukkan gula ngan esen vanilla.kacau sampai gula cair.Tutup api.biar sehingga sejuk.Basuh jelly dan nata de coco hingga bersih.apabila sejuk,masukkan jelly,buahan dan nata de coco.letak dlm peti sejuk...
Cadangan Hidangan:
letak ais jika perlu tapi kena bajet dengan kepekatan cocktail anda..enak diminun sejuk2.. Selamat mencuba! http://blogs.smithsonianmag.com/food/files/2009/06/fruit-cocktail-400x267.jpg





















Hariku!


Sebenarnya semalam dan kemarin aku malas sangat nak update blog sebab penat sangat. Kalau penat je tak apa tapi kalau berokband lembab macam siput sedut memang rasa malas je. Memang aku ni dah mula nak jadi blogger tegar! Hahaha..Hari Rabu hari itu aku dengan mama dan papa pergi Langkap then sampai kat rumah ada orang datang nak renovate syiling bilik aku yang rosak. Lepas itu, malamnya terpaksa la aku mengemas bilik yang penuh dengan habuk-habuk akibat kerja baik pulih itu. Aku ini kan suka decorasi bilik..aku pun ubah la kedudukan almari dan pelbagai. Penat giler ok! Dah la semua itu berat…nak lap segala benda dalam bilik itu sebab berabuk satu bilik aku..aku memang tak selesa tidur kalau bilik aku kotor..so kena clearkan sampai puas hati. Tabiat pelik aku adalah mengemas bilik pada waktu malam. Nak tahu kenapa? Sebab malam-malam sejuk so tak ada la berpeluh sangat. Kalau siang aku pun malas hahaha…panas weh!.. Then esoknya pula aku pergi Teluk Intan dengan Paksu dan Maksu aku…Mereka ajak untuk pergi cuci gambar sekali..aku pun ambil kesempatan untuk bingkaikan gambar konvo aku yang terperuk dalam plastik..nanti kalau tak dibingkaikan habis la buruk!..aku siap liminetkan dia..habis jugak duit Rm55..tak pe ok la tu..

Then lepas itu Maksu nak pergi beli kain aku pun mengedik nak beli juga kain pasang yang tak berjahit. Konon nak merasa pakai baju kurung cotton. So aku beli la..aku memang minat pada Inggeris Cotton tapi bajet tak cukup la so ambil je jenis Japan cotton..Aku beli yang corak ala polka dot yang tak berapa nak dot la..warna hijau..comel sangat! Kainnya lembut juga la tapi inggeris cottan lagi lembut!! Siapa nak sponsor?..haha..sponsor untuk raya haji ni..boleh?
Kalau nak shopping up kena pergi dengan mak…hehehe..

Aku pun ada beli wall untuk mencantikkan bilik aku..i choose pink colour! I love it…malam itu juga aku deco my room dengan wall pink itu..saja untuk mood happy bila berblogger, tak la Nampak suram bilik aku ni.memang penat sangat..tidur pun awal semalam..hari ini rehat je kat rumah!.sambil memasak ikan pari asam pedas..sedap juga tapi tak sesedap cafĂ© Bakti Permai d USM..aku rindu sangat masakan itu..asam pedas yang paling sedap yang pernah aku rasa. Then aku buat cocktail buah-buahan campuran..wawawa sedap, fresh dan enak sekali walaupun first time buat. Sori malas nak capture gambar. Semua dah ada kat perut..hahaha.


Tamat!

Kerja?


Hari yang baik! Sebenarnya semua hari adalah baik..Tapi hari ini aku mendapat panggilan ujian untuk jawatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41. Ini kali kedua selepas jawatan Penolong Pegawai Tadbir N27 selepas aku STPM tapi masa itu nasib tidak menyebelahi aku kerana aku gagal ujian itu. Maybe sebab tak prepare tapi memang tak ada rezeki so janganlah dikesali. Dan hari ini selepas bergelar graduate di Usm kunjungan surat panggilan ujian SPA mengunjungi peti suratku. Tak akan aku persiakan insyaallah. Memang sesi saringan dan tapisan amat mencabar kerana ada empat peringkat yang perlu dilalui untuk menjayakan diri sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41.

(i)            Tapisan Awal Calon yang mendaftar secara online dengan SPA akan ditapis permohonannya sama ada memenuhi syarat skim perkhidmatan bagi jawatan yang dipohon;
(ii)           Peperiksaan Calon yang telah melepasi tapisan awal dikehendaki menduduki peperiksaan bagi menilai pengetahuan am, pengetahuan bidang yang dipohon, daya menyelesaikan masalah dan kemahiran bahasa. Di samping peperiksaan ini, ujian sahsiah dan minat juga diadakan;
(iii)          Penilaian kompetensi (Competency Assessment) Calon yang berjaya melepasi tapisan peperiksaan akan melalui sesi ini. Sesi ini bertujuan mengukur kompetensi calon dari aspek Attitude-Skill-Knowledge (ASK) dengan tugas dan jawatan yang dipohon. Calon-calon akan dinilai dari segi kemahiran berkomunikasi dalam bahasa Melayu dan Inggeris atau bahasa-bahasa lain yang diperlukan, serta penilaian kompetensi yang diperlukan seperti komitmen, disiplin, teamwork dan lain-lain; dan
(iv)         Temu duga Sesi ini bertujuan menilai kesesuaian dan perwatakan calon dengan keperluan sesuatu jawatan di agensi tertentu. Sesi ini akan menentu sahkan penilaian yang dibuat di peringkat sesi penilaian kompetensi.
( Sumber SPA Malaysia )

Memang mencabarkan untuk melayakkan diri ke peringkat yang lebih tinggi. Dah la aku kena menduduki peperiksaan yang meliputi 7 jenis ujian yang mencabar. Kena prepare awal-awal ini tapi rasa malas la..tolonglah naikkan semangat aku ini! Exam ni hanya tinggal beberapa hari je..13 /11 /2010 ini..Chayok Fara!!

Pada pandangan aku memang tapisan ini amat bagus dalam pencarian pegawai kerajaan yang berkualiti tinggi tapi yang tak bagus kalau ada menggunakan “ cable “ atau orang tengah. Itu amat tidak adil kerana menginayai orang lain yang berkelayakkan. Betul tak? Lagi satu kalau kita guna cable tapi kita tak layak atau tak ada kualiti, adakah gaji yang kita terima itu berkat/halal? Di situ persoalannya. Dah la gaji itu perlu bagi anak bini makan so fikir-fikirkanlah. Darah daging yang haram hanya sesuai di makan api neraka sahaja. Hanya Allah yang tahu. Ya Allah jauhkan aku dari kemurkaanMu ya Allah.

Rasulullah sebut hal ini menerusi sabdanya : “Sesungguhnya daging yang dibesarkan dengan sumber yang haram, maka nerakalah yang lebih utama baginya” (Riwayat at-Tabrani).

Kalau gunakan cable di atas kelayakkannya tak apa. Sebab cable sebagai orang tengah untuk mencadangkan ia mendapatkan pekerjaan itu tapi kalau STPM pun lingkup tup tup dia dapat kerja bagus..so macam mana tu?Mungkin itu rezekinya tapi kalau ada cable..itu sudah tidak adil dan di anggap menindas orang lain yang lebih berkelayakkan lagi.
Ingatlah setiap apa yang kita buat di dunia walaupun hanya sebesar zarah akan di hisap oleh Allah di akhirat kelak!


http://3.bp.blogspot.com/_e0SR7btGkwo/S-AsGTJbMmI/AAAAAAAAC4o/GKQz-Bc-DRs/s1600/bursa-kerja1.jpg

Thursday, October 28, 2010

Dasar binatang!

Sungguh binatang sekali orang-orang yang mengedit photo ini untuk menghina Kaabah..
Semoga Allah membalas kepada manusia durjana ini!! Di harap pihak yang bertanggungjawab jangan hanya bergoyang kaki sahaja..ambil la tindakan yang bijak!! Jangan sampai kita umat Islam dipijak-pijak oleh kafir laknatullah!...tetapi itulah realitinya...


Ini photonya..===>  SINI

Aku tidak sanggup untuk publish this photo...

SOMBONG ?



http://2.bp.blogspot.com/_xxJm808cdNE/S_P_SVt_-dI/AAAAAAAAA8k/ld81j93OYns/s400/sombong+tol+dia.jpg

Bersyukur merupakan perkara yang wajib perlu ada dalam diri manusia.
Manusia yang tak tahu bersyukur adalah manusia yang sombong. Bukan sahaja sombong dengan manusia tetapi sombong dengan Allah.

Orang yang tidak bersyukur ini merupakan orang yang tak tahu untuk berterima kasih ke atas jasa dan kebaikan orang ke atasnya. Hanya yang dia tahu mempertikaikan apa yang orang buat ke atas dirinya. Sungguh angguh manusia seperti ini. Betul!! Kerana mulut manusia terjadinya dosa dan kerana mulut juga manusia masuk neraka.  Seperti sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud:
“Tidak akan masuk syurga seseorang yang ada di dalam hatinya perasaan sombong walaupun sebesar zarah."

Jadi perlu ingat..jangan sombong.
Apa yang terdetik dihati akan diluah ke mulut. So kena bersihkan hati anda. Ada sesetengah orang itu sembahyang tidak tinggal, mengaji Al-Quran setiap hari, dan berzikir  tapi hatinya masih tidak tenang. Kenapa? Mesti ada yang tidak kenakan…so muhasabah diri anda…mesti ada kurangnya dan mesti ada silapnya..Macam mana nak tahu..ingat apa perkara yang pernah kita buat dahulu. Manusia kalau berdosa dengan Allah..Insyaalah akan di ampun oleh Allah kalau kita bertaubat kerana Allah Maha Pemurah dan Pengampun. Tetapi kalau kita berdosa dengan manusia macam mana? 
Haa jawapannya hanya akan diampunkan dosa kita kalau kita meminta ampun kepada manusia itu tapi kalau manusia itu tidak mengampunkan kita…sepanjang hayatla kita berdosa…berhutang la dosamu di akhirat kelak!

So di sini mulut perlu dijaga. Kerana mulut juga badan binasa. Sebab lidah manusia lebih tajam dan bisa daripada mata pedang. Kerana lidah itulah fitnah berleluasa.
Rasulullah s.a.w bersabda: “Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah” (hadis riwayat Bukhari dan Muslim)..
Firman Allah Subahanhu Wata'ala dalam Surah Al- Baqarah ayat 191, tafsirnya:
"Dan ingatlah bahawa angkara fitnah itu lebih besar bahayanya daripada pembunuhan."


p/s semoga kita dijauhkan dari fitnah dan menfitnah…


Tuesday, October 26, 2010

Malasla..

Hari ini malas nak update blog!
Sebab MALAS!

Monday, October 25, 2010

Gaya Tidur Yang Seksi ?

 Hahah..tajuk itu macam hotkan..mesti ada yang terfikir aku capture gambar aku dan upload kat blogger! Oh tidak..aku belum lagi mental problem ok..Tapi aku mengupload gambar kucing! hahaha...tidak seksi pun tapi pelik sikit aksi dia tidur!


Kucing Pelik? apa yang pelik...ok mari-mari aku terangkan...cara kucing aku tidur amat pelik..sebab ini first time aku tengok kucing tidur gaya berenang di daratan..Semenjak aku bela kucing inilah first time aku bela kucing yang pelik gaya tidurnya..sebelum itu aku nak perkenalkan kucingku..jeng-jeng!! ( macam sesi berkenalan pulak )

Nama dia Pokpok tapi mak panggil dia Merah..
Ini Pok-pok..comel sangat! sebab apa colournya jadi macam itu? Next entry aku cerita ok!...ini kerana tuannya terlalu kreatif! Sebab aku bagi nama dia Pokpok sebab ada tompok kat muka dia..ada two sweet names..pokpok and merah!...Dia manja tapi kadang-kadang sombong sikit jika dia kenyang..kalau lapar mioww je kat kaki aku. Nampak sweet dan comel kadang-kadang macam hanto!

Tengokla gaya comelnya..
 Kerana gaya tidur seksi inilah aku menulis entry ini..pelik tapi benar! Kucing korang ada ke tidur macam ni?

lena je dia tido. So cepat-cepat la aku snap gambar nanti kalau ubah posisi dah tak dapat gambar mahal ini!
Perut macam nak meletop! Inilah anak kucing paling gemuk berbanding anak2 kucingku yang lain..comel ! Macam nak terbang je kan.........( gambar tak jelas kerana aku snap guna hp ayah aku, kalau guna hp bijak pandai aku mesti cun ;) )

 waa..dia dah sedar aku tengah merakamkan aksi dia!..
Kat sebelah Pokpok itu adalah Manja..dia ni saja je terus tido sebelah Pokpok sebab nak masuk blog akukan...dia ini kurang kasih sayang..tak ada siapa nak manjakan dia lebih-lebih..sebab dia suka mengacau aku masak! sebijik macam peragai ibunya si Rubie!! ish ish...tapi aku sayang mereka semua! muahhh muah..

Tamat

Suka hari ISNIN tapi TAK suka WEEKEND.

http://www.5577studio.com/wp-content/uploads/2010/04/monday-8353.jpg



Mesti orang fikir aku ini adalah BODOH! Sebenarnya tidak!

Sebab aku rasa ramai suka weekend sebab puratanya manusia di dalam dunia akn bercuti. Biasala hujung minggu mesti bercuti.Tapi tidak kepada aku sebab aku tak suka weekend sebab:

1. Aku memang hari-hari holiday..long vacation la kan sebab masih belum kerja so hari-hari aku anggap sebagai weekend. Kadang-kadang bosan! Sebab duduk rumah je! Mama kata kalau bosan duduk rumah, suruh duduk kat luar rumah!! hahaha...

2. Aku tak suka weekend sebab aku tak dapat nak tengok drama-drama kegemaran aku. Sekarang aku dah kaki drama ok! tapi syarat kena kerja rumah beres nanti mama marah! Aku suka slot akasia kat tv3, then drama pukul 11 kat tv1 then macam-macam kecuali slot senetron..menyampah ok!

3. Cerita kat tv masa weekned tak best le sesangat..kecuali melodi itu pun selalu skip! Aku dah rasa meyampah + getik dengan cerita hindustan sebab merepek tambah meraban.

4. Kalau nak keluar dengan family, ayah aku tak suka keluar waktu weekned kalau tak ada yang mustahak. Dia suka keluar hari-hari biasa antara isnin hingga khamis..sebab tak mahu sesak dan menyesakkan..

5. Aku jeles tengok orang pergi jalan-jalan waktu weekend sebab aku hanya di rumah!! humm sedih...Apa2 pun i love my life..hope always better and better.........

Cara Untuk Melatih Hamster Untuk Jinak

Tajuk yang amat panjang. Aku pun tak tahu nak pendekkan tajuk entry ini..Tapi asalkan anda faham dah cukup buat aku..Nampaknya aku kena sentiasa update blogger hamster aku ni kerana permintaan yang tinggi daripada pembaca ( macam la popular sangat hahahaha )

Entry aku kali ini nak share macam mana nak melatih hamster supaya datang kepada tuannya. Kebanyakkan hamster ini kalau tak dilatih sejak azali memang macam tikus liar. Mungkin masa nak pegang dia, dia akan lari atau mengigit. Kalau mengigit rasa nak hempas je hamster itu. Nasib baik hamster aku tak kena hempas sebab aku tuan yang penyayang!

Cara-cara untuk mendidik hamster menjadi pet yang baik :

1.  Sebagai tuan kepada binatang yang bernama hamster perlulah mengenali hamster anda terlebih dahulu.   Kena faham dia juga walaupun status dia binatang tapi dia ada perasaan. Ambil masa untuk tengok corak tikahlaku dia dan kenali dia.Kalau tak tahu tak payah bela hamster.Kena selalu bermain dengan hamster..dalam sehari itu main la beberapa kali dan kena selalu jenguk dia. Ajar makan kat tangan ( suapkan makanan )..tengok sama ada dia suka ke tak..macam manusia juga kena berkenalan dulu baru boleh rapat.

2. Kena selalu pegang hamster tu. Biar dia tau bau tangan tuan dia. Tak la dia mengigit kalau dah serasi bau tangan anda. Perlukan kesabaran kalau dapat hamster yang mengigit. Kena selalu pegang!! Contohnya masa nak makan letak hamster di atas tangan anda dan suapkan kuaci..biar dia makan di atas tangan sambil memerhati gelagat dia membuka kulit kuaci..sungguh comel!


3. Masa nak buka cage jangan terus ambil dia nanti dia akan tekejut. Nanti mesti dia gigit sebab mereka ingat mereka akan di ancam.

4. Lepas itu, hulurkan kuaci di pintu cage. Biar dia sendiri datang kepada kita. Kalau tak nak datang jangan dipaksa. Bila dia datang pelahan-lahan suruh dia naik ketangan..



5. Ulangi cara-cara di atas dengan lebih kerap. Ingat perlu kesabaran yang tinggi...jangan putus asa! Selalulah meluangkan masa dengan hamster anda..nanti mereka mesti sayang tuannya..


p/s ini gambar kenangan bersama hamster2 yang dulu..rindu!! rasa nak biakkan hamster macam dulu!!

Bila Rasa .......

Dari dulu sampai sekarang aku paling BENCI orang yang suka buat salah tapi tak mahu mengaku salah.
Orang-orang macam ini hanya tau memandang salah orang lain sahaja...boleh tak kalau aku kata peragai macam ni CELAKA tapi bukan orangnya..! Ini mesti pengaruh baca blog ayat-ayat yang seram dan ganas ini. Kalau nak luah luahkan sahaja sebab kalau simpan nanti sakit jantung! Manusia macam ni mesti berlambak dekat luar sana sama ada depan mata, belakang mata atau di mana-mana saja..Yang dia tahu cari salah orang bak kata pepatah yang dicipta oleh aku " Tegur orang pakai baju koyak tapi tak sedar diri tak pakai baju"! Boleh ke peribahasa macam itu...maksudnya memang dah sah lagi benar diri sendiri salah tapi masih nak mencari salah orang lain untuk menutup salah diri sendiri...

Aku ini jenis kalau aku salah aku memang mengaku tapi kalau aku tak buat salah tapi orang tuduh-tuduh aku buat memang pantang aku...Ini memang bagang punya orang! Adik beradik nates yang suka melaga-lagakan orang..karang kot aku yang lagakan kepala otak korang..

Kepada sesiapa yang berhati perut busuk macam bangkai itu bawa-bawa la bertaubat...
Sebenarnya buat oarang-orang ini jadi macam ini sebab ada syaitan besar dalam hati yang perlu disucikan..
Moral sucikan hati bersihkan jiwa!

Bukan untuk sesiapa...siapa minum garam dia kena darah tinggi! Jangan sentap!!

Sunday, October 24, 2010

Berblogger kat hp

sebenarnya aku nak tester je guna blogger kat hp cerdik pandai aku ni...hehehe...jangan mare!

Saturday, October 23, 2010

Sakitnya..

http://2.bp.blogspot.com/_i7u29Fa11-4/Sztf1BDmJaI/AAAAAAAAAG0/W4W0P439O78/s320/sakitperut1.jpg

Hari ini aku berpenyakit?
Wauu penyakit apakah itu?
Sakit perut..bukan sakit perut sahaja tetapi terkena cirit-birit.
Amat seksa sekali..Nasib baik la ada pil cilkitaon ( wrong spelling, i know ) dan eno.
Lega la juga..then sapu balm panas..uhhh lega...angin kuar..upphh ( sungguh tidak senonoh )
Sebenarnya mungkin gara-gara aku makan wadi..apa itu wadi? OK..wadi itu macam pekasam la..ikan wadi! terkenal di kalangan orang jawa ( aku bukan jawa ok )..aku memang suka gila kat ikan itu sebab dia tak macam pekasam yang masam lagi masin..rasa dia sedap sangat bila digoreng dengan cili api, bawang dan cili muda...sungguh sedap..tapi yang menyebabkan aku kesakitan kerana ada telur lalat di dalamnya. Mungkin lalat masuk tudung saji..masa itu aku makan malam..dan baru sedar ada telur lalat kat wadi itu setelah selesai aku makan...huwaaaaaaaaaaaaaaa sedihnya..ini mesti penangan bau wadi yang enak menarik lalat-lalat gatal untuk merasanya...tapi tak pe benda dah jadi..nak buat macam manakan..so lepas ni jadikan pengajaran..sebelum makan kena buat pemerhatian dahulu sebelum ngap! jangan geloyoh sangat..
Aku ni kalau sakit perut memang sinonim dengan aku sebab perut aku sensitif.. tak boleh salah makan mesti meragam ( maklumla perut yang demand ). Kalau makanan itu tercemar memang la dia akan sakit. Atau makanan itu pelik2. Kalau tiba sakit perut rasa macam nak dekat mati je ( kita perlu ingat mati ). Kalau waktu panas pun aku rasa macam duduk dalam peti sejuk..betapa sakitnya. Aku paling tak tahan kalau dia sakit memulas then rasa macam nak terberak je! Itu memang tak boleh tahan..Kalau kat rumah tak pe..nak pi toilet banyak kali pun tak kisah tapi kalau tengah nak pergi jalan-jalankan naya punya kes!
Kesakitanku sudah berkurang dan semakin baik itu pasal boleh menaip blog ini. Entahla kenapa la sekarang ini amat rajin menulis blog. Mungkin nak jadi blogger tegar..tapi belum lagi, masih dalam proses ni. Kalau nak manage 2 blogger secara serentak memang sukar. Tambahan lagi aku ada 1 blog semua tentang hamster. Sebab aku memang minat hamster dan mahu share info tentang hamster. Kalau nak menulis tentang hamster ni tak boleh pakai hentam keromo je nanti bagi info sesat..kalau hamster korang mati tak pasal2 aku kena pula..Jadi kalau nak post tentang hamster kena cari info banyak2 tentang binatang itu. Kena rajin membaca pelbagai web tak kira malay atau english..macam buat course work je kan..hahahaha........dah la aku malas nak menaip lagi..perut aku kembali memulas ni..mesti nak pergi toilet...semoga cepat sihat wahai perut!!

Friday, October 22, 2010

Janganlah membodohkan dan memperbodohkan diri.

Tajuk yang macam emo je..
Aku tengah emosi? no no no ...tidak..
Aku cuma emo dengan orang-orang yang suka membodohkan ( ada ke dalam tatabahasa ) dan memperbodohkan diri.! sungguh emo walaupun ia bukan berlaku ke atas diri sendiri.
Adakah orang-orang yang suka jadi kerbau ditarik telinga ini bodoh? Bukan bodoh atau terancat akal tapi bebal sebab membodohkan dirinya. Kenapa terlalu jahat entry ini Miss Farah..? Tidak.. Kalau tak suka jangan jejaki blog ini..OK! Kenapa? Kenapa aku tulis tajuk entry macam ni ek? Sebab isu ini la..Isu apa? entah! begap! ( bukan engkau la labi! tapi labu! )
Isu membodohkan diri sendiri atau sewaktu dengannya adalah satu isu yang ada dalam masyarakat kita sendiri.
Aku pelik sangat la kalau ada girl tu sanggup membodohkan dirinya kerana cintanya kepada seorang lelaki. Sanggup buat apa sahaja, sampaikan duit pun berhabis sebab lelaki, dah la duit habis, body pun mungkin  melayang!. Tapi lelaki itu macam han**** dia layan girl itu. Tak cukup dengan itu sanggup dengar cakap lelaki itu...suruh itu dia buat then suruh ini dibuat..Wei kenapa ni ha?? dah kena ubat bodoh2 ke ( bkn guna2 ). Then dengan kawan pun dia kena buli..ish2..macam cerita gadis lurus tiang macam bawang putih bawang merah je...penonton pula rasa nak lempang mak tirinya!

Aku tak suka sekali kalau ada girl terlalu taat pada bfnya ( heii! dia belum tentu jadi suami ko la! lagi pun dia bukan suami ko! jangan jadi bodoh ).
Contoh : Gadis A : Kenapa tak makan ni?
              Gadis B : Aku diet la.
              Gadis A : Kenapa pula? Ko kan dah ok macam ni?
              Gadis B : Pakwe aku suruh diet..dia tak suka aku gemuk.
              Gadis A : Kalau ko gemuk kenapa?
              Gadis B : Dia tak nak jumpa aku lagi.

Ok! Disini sudah terang lagi bersuluh yang bf si gadis B ini memang tak ikhlas ye. Sebab dia tak dapat nak terima perempuan itu seadanya. Kalau ada orang nak berkawan atau berteman dengan anda mengenakan syarat anda perlu blah je..Jangan memperbodohkan diri anda! Kalau dia itu memang dah jadi milik anda contohnya suami anda, lain ceritala..mungkin dia inginkan kesempurnaan seorang isteri walau hakikatnya manusia memang tak sempurna..lagipun isteri perlu berhias untuk suami..betul tidak? Ini belum lagi kahwin dah pandai nak ubahsuai cakap muka hitam la, jerawatla, kurus sangatlah, gemuk la..itu tanda dia tidak ikhlas..tinggalkan sahaja orang macam ni..berlambak lagi yang lain.
Lagi.......aku memang tak suka sangat perempuan yang terlalu murah harga cinta..suka lelong cinta..ok! itu perbuatan hampas lagi begong ye..maaf terkasar bahasa..saya hanya memberi pendapat!
Pantang je bila lelaki itu puji..eh awak cantik?dah la berangan macam dalam filem hindustan..sebenarnya ia bukan pujian tapi jerat..jerat percintaan..uh uh uh!
Lagi satu..( sebenarnya banyak lagi nak tulis )..janganlah anda merendahkan diskaun untuk orang mendapatkan cinta..bukan aku suruh jual mahal sangat sampai tak laku tapi jangan jadi murahan! Jangan baru kenal dah terima cinta..Itu macam terdesak je ! Dan janganlah terpedaya dengan lelaki yang panggil "sayang", rindu, dan jiwang karat itu. Itulah modal murah untuk membeli cinta..lojik ke kalau kenal beberapa hari dah cakap itu semua..sengal..! So ambik masa untuk menilai seseorang itu...
janganla menjadi minah perasaan..hei! takkan orang itu jeling dan tengok engkau, engkau dah kata dia suka kat engkau.........

Motif entry ini!..tolongla jangan merendahkan martabat dan maruah anda..letak la ia ditempat yang sepatutnya..jangan sampai dipijak2! Jangan sampai menjadi ejekan orang!..bukan ditujukan untuk sesiapa! maaf kalau dah terkunyah cili! Dan lagi satu! Kalau kita tahu ada orang nak mengunakan kita janganlah asyik ikut telunjuk orang itu!! wei jangan la bendul sangat..tak guna ada pelajaran kalau nak membantah pun takut.. Perlu berani memperjuangkan hak diri! Jangan jadi kerbau yang disuruh membajak sawah.. ;)

http://1.bp.blogspot.com/_DZHDSI1apS8/SJGIOPex02I/AAAAAAAAAFc/dSgRVfQqkMQ/s400/i%2Bgive%2Bu%2Bmy%2Bheart.jpg

Jika Tiada Jodoh Antara KIta.



Jika tiada jodoh antara kita
Janganlah engkau menyalahkan takdir
Kerana itu memang suratan antara kita

Jika tiada jodoh antara kita
Janganlah engkau berikan aku alasan
Alasan mengatakan aku curang

Jika tiada jodoh antara kita
Terimalah seadanya
Bahawa aku bukan untukmu

Jika tiada jodoh antara kita
Janganlah engkau merosakkan dirimu
Kerana mungkin ada cinta sejati menantimu

Jika tiada jodoh antara kita
Janganlah engkau berdendam kepadaku
Kerana itu bukan kehendakku

Jika tiada jodoh antara kita
Biarlah kenangan itu berlalu
Usah engkau simpan lagi

Jika tiada jodoh antara kita
Mungkin itu terbaik untukmu
Untuk memdapat cinta yang baru

Jika tiada jodoh antara kita
Mungkin itu adalah hikmah
Kerana itu adalah yang terbaik untuk kita


Jika tiada jodoh antara kita..
Aku redha...

Nurkilan : Miss Farah ( pemilik blog ini )

buang cinta lebih baik kita putus

Thursday, October 21, 2010

Cucur Ikan Bilis Ranggup


Petang ini aku sediakan hidangan minum petang yang tak seberapa special tapi sedap. Entahla hari ini mood memasakku semakin bagus, kalau tak kuih muih hanya kuih tunjuk sahaja. Dikesempatan ini aku nak share resepi aku untuk tatapan umum. Tak salahkan kalau berkongsi ilmu kerana kalau kita kongsi ilmu, kita akan bertambah lagi ilmu tapi kalau kedekut ilmu otak pun tak berkembang macam katak dibawah tempayan huhuhu. Betul tak?


Resepi aku kali ini memang macam biasa-biasa sahaja. Mungkin semua orang tahu macam mana nak buat cucur tapi tahu ke nak buat cucur yang sedap? Nanti aku akan tulis satu entry bertajuk “ Tahu memasak atau Pandai memasak” so jangan lupa baca kepada yang nak baca tapi kalau tak nak baca tak payah. Tak ada paksaan untuk membaca blog Miss Farah ( bukan subjek wajib ).

Berbalik pada cucur. Tahu tak apa itu cucur? Try la Tanya abang google. Kalau tak mahu Tanya abang Google Miss farah bagi tahu kepada kalian. Cucur ni macam cekodok. Dibuat dari tepung dan digoreng. Lepas goreng baru boleh mamam. Nanti aku share my picture ok!


Cucur ini macam cucur biasa tapi ranggup di luar, lembut di dalam. Mak aku kata sedap dan amat meyukainya begitu juga dengan nenek di sebelah rumah aku. Dia kata lain dari cucur lain sebab ranggup tapi lembut, tak sama macam dia buat! Wawawawa nampaknya Miss farah sudah makin maju dalam skill memasak. Mesti menjadi rebutan mak cik- mak cik di luar sana untuk dijadikan menantu heheheh…


Walau apa pun aku rasa puas kalau masakan aku disukai ramai. Walaupun bukan cheff tapi aku suka tengok mak dan ayah aku makan dengan berselera masakan aku. Nak resepi? Kena bagi pengkeras kalau nak sedap dan rasa real macam Miss Farah masak..

Ok! Ini resepinya, Tepung gandum secawan dan mix dengan tepung kek secawan. Gaulkan sehingga rata dan sebati..

Tepung gandum dan tepung kek berserbuk penaik ( Blue Key )


 Sediakan bahan-bahan ramuan seperti bawang merah ( 2 Ulas ), bawang putih, cili kering dan ikan bilis.( jumlah terpulang kepada citarasa.
bahan-bahan ini perlu dipotong atau dicincang. Cili itu hiris halus-halus. Ikan bilis perlu dikisar kasar, jangan sampai hancur.

Tepung gandum yang dah di mix dengan tepung kek perlu dibancuh dengan air sejuk ( air kosong yang di simpan di dalam peti sejuk ). Perlu air sejuk, nanti tak ranggup kalau anda letak air biasa. OK!
Kuantiti air itu kena la agak2. Jangan cair sangat atas pekat sangat. Then masukan semua ramuan yang di atas ke dalam tepung itu tadi. Masukkan garam secukup rasa dan kunyit untuk nampak kekuningan. ( tak nak kunyit pun tak apa )

Macam inilah ramuan yang telah digaul rata. 
Dan tibalah masa untuk mengoreng. Goreng tu jangan hangus pulak. Saiz cucur jangan besar sangat sebab tepung itu akan naik sendiri dan mengembang. Nanti gedabak pula.

Taraaa...dah siap cucur aku!

warna kekuningan dan amat wangi sekali. Jom2 makan! My cucur ikan bilis ranggup
Cucur ini amat enak di makan waktu panas-panas bersama kopi panas.

masa untuk makan..yummy!

 Sangat enak jika dicicah bersama Sos Cili Somano!


makan sampai menjilat garpu!
So, jangan tengok je..cubala..rugi kalau tak cuba. Cucur ini amat enak kerana ia ranggup di luar dan lembut di dalam...selamat mencuba!


 Pesanan penaja, kalau dah cuba jangan lupa komen!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.