Friday, January 14, 2011

Bila dapat temuduga semua orang berharap nak dapat kerja tapi aku.............

http://www.dialogdesign.dk/gfx/Interview.gif

Salam
Terajin la pula aku nak update blog ni. Sebenarnya ada banyak benda yang berlaku semalam untuk aku kongsikan di dalam blog ini. Kalau korang tak baca pun aku pun tak kisah. Saja nak menulis liku-liku hidup sebagai kenangan di hari lalu..betul kan...tak kisahla betul ke tak betul ke..jangan sewel dah la ..Aku tengah tak ada mood nak tulis tutorial sekarang ni..malas la nak main coding-coding lagi. Sebab kebanyakkan tutorial yang aku tulis aku renovate sikit-sikit dari tutorial asal..Lepas itu kodek-kodek sikit. Jadi kena buat eksperimen kat blog testing aku dulu..nanti tak boleh jadi..kan naya..ok aku akan cuba penuhi permintaan reader..thank sebab add FB aku..:) dan mesej anda akan dibalas.. ( macam banyak la sangat )

Berbalik pada cerita dan tajuk entry ini.tak payah mengarut lebih-lebih nanti terlanjur..opps terlanjur kah?
Semalam aku dipanggil temuduga juga. Dia kata pukul 5pm dia buat temuduga. Tempatnya pun kurang 10 minit naik kereta dari rumah aku..ok macam ini al kisahnya.Aku tau pun al kisah pasal temuduga itu pun lepas balik dari CC..ala lepas jadi pendengar pasal nombor ekor tu..Manager yang itu kata kalau betul-betul nak job ini je boleh la datang di interview..Aku ni pun rasa macam nak tapi tak nak! ( sungguh tak ada pendirian ).. Aku tanya mak aku..mak aku pula kata up to aku la..ok aku bersedia..aku pun sediakanlah dokumen apa yang patut seperti apa yang dikatakan oleh manager itu tadi tapi salinan ijazah je tak ada yang difotokopi..tapi itu bisa diurus..sebab aku datang awal 4.30 pm..fotocopi la apa yang tak cukup..
Kurang 15 minit sebelum pukul 5 pm aku pun dengan gaya skema masuk la tempat nak di interview tu. Tempat ini sebenarnya Pasaraya tapi tak payah la aku bagitahu apa jenis pasarayanya..nanti aku masuk ISA pula,,:). Aku mohon jawatan Pengurus sebab dia kata nak pengurus yang ada ijazah dan tak perlukan pengalaman..ala macam fresh graduate boleh apply la..Aku tanya la kat staff kat situ boleh jumpa Pn. X (samaran ) tak?..dia boleh kata tak kenal..aikk pengurus pun dia tak kenal..lepas itu aku kata " saya nak jumpa manager kat sini "..then dia tunjukkan aku pengurus dia tu...ok fine.

Aku tengok dia tengah bergayut..aku pun malas nak ganggu..mana tahu tengah penting..aku tawaf la kat pasaraya tu..cuci-cuci mata tengok barang-barang kat situ..walaupun tak ada hati nak beli tapi saja berlakon. Sebab aku macam patung pula asyik berdiri kat situ. Orang asyik pandang-pandang aku je..so buat-buat la macam pelanggan juga..aku pusing lagi kat situ..pengurus tu masih lagi bergayut..ok sabar je walaupun rasa nak balik je..aku pun jalan-jalan lagi..masih lagi setia menunggu..maklumlah kalau nak minta kerja kena sedar diri sikit tak boleh emo..aku ni kan jahat sikit,,aku saja jalan-jalan tepi kaunter saja nak tahu Pn Manager tengah sembang dengan siapa sebab dah setengah jam aku tunggu..rupa-rupanya cik kakak ni tengah gosip-gosip dengan kawan dia..meriah gitu bergosip..bagus-bagus..Aku pun tawaf lagi..apa punya tawaf la..kalau tawaf kat Kaabah dapat pahala..ni tawaf dalam ini..bikin angin je..tapi aku masih sabar sebab akukan penyabar :)

Dari jauh aku nampak dia dah habis cakap kat HP dia..cepat-cepat aku datang kat dia..mana tahu nanti sambung cakap dengan marka pula..merekah aku tunggu pula. Aku datang kat dia. Aku kata aku yang nak di interview tadi..dia ajak la masuk dalam office dia..

Dalam Office, dia suruh aku isi borang bagai then HP dia berbunyi lagi...dia cakap dengan kawan dia, maybe manager juga..pasal ada budak lepas traning nak quit sebab tak nak kerja tu..dia macam marah gila..siap kata nak sepak terajang je budak tu..tak puas hati sebab budak tu berhenti sebab posting jauh then dia offer cawangan dekat pun budak tu tak nak juga..senang kata budak itu tak nak kerja dekat situ!..gaya macam nak bagi hint kat aku je cara cakap tu...aku pun buat tak dengar dan khusyuk isi borang..
Dia tengok la semua resume dan salinan sijil-sijil aku. Dia minta IC original aku..nak tengok betul ke tak yang difotocopy tu..wei salinan IC aku tu dah ada cop mohor la..adakah aku macam orang Indon? ohhh tidak!

Dia suruh aku perkenalkan diri tapi suara slow sangat..walaupun aku tak pekak tapi masih kurang jelas ditelinggaku..aku kata "haaa?" dia boleh jawab dengan sinisnya " awak tak pernah interview ke?" aku jawab "pernah" sakit hati tau..muka macam mengejek aku je.." haa kalau macam itu perkenalkan diri macam interview la"..oh..aku pun perkenalkan diri aku..dan bagitahu apa yang patut..
Aku rasa macam dia nak mengejek aku je..dia tanya aku jawab la..tapi kenapa..ada last ayat selepas aku jawab pertanyaan ko..ko kata "ye ke?" muka pula macam kerek giler..

Aku tak kisah semua tu..sebab semua itu baru cabaran pertama untuk melangkah di alam pekerjaan..Tapi aku AMBIL KISAH pasal gaji...yang amat murah dan mengcekik kepala hotak..dia kata kalau aku kerja aku boleh jadi Penolong Pengurus dulu..lepas itu baru boleh naik Pengurus kalau bagus. Ok fine..boleh terima sebab aku fresh graduate..tapi korang boleh terima ke gaji RM700 sebulan je ( + alaun RM1200 sebulan ) ..kerja dalam 13-14jam sehari? boleh?? kalau boleh baguslah..aku je kot tak bagus..tapi serius aku cakap aku TAK MAMPU nak buat kerja itu..bayangkan kerja dari pukul 9.45 pagi sampai 11 malam..pukul 11 pm tu pun paling awal..sebab kena kira akaun bagai selepas staff balik..cuti pulak kena bergilir dengan manager..seminggu sekali..kalau aku kerja kat cawangan itu juga boleh tahan lagi tapi manager itu kata mungkin akan diposting negeri-negeri lain seperti Kelantan, Terengganu, Johor dan seluruh negeri yang ada cawangan pasaraya tu..Kalau part time ok lagi tapi ini SEPENUH MASA..dah la kena pos-pos pula..

Macam tak ada life je aku rasa kalau kerja macam tu..100% untuk kerja..
Memang tak sesuai dengan gaji ijazah kalau macam tu..aku bukan sombong dan berlagak tapi kalau kita bersusah payah study dan dapatkan ijazah tapi kerja macam tu..memang tak berbaloi..adik saudara aku kerja katering pun dapat rm700 sebulan..ni kan pula kerja tu...patutlah ada budak lepas traning lari terus,..aku pun maybe akan buat macam budak tu kot.. Manager tu kata..siapa yang nak kerja kat sini kena serius dalam membantu usahawan Melayu sebab pasaraya tu 100% kepunyaan Melayu Islam..hei macam mana nak bantu mereka kalau mereka pun tak bantu kita? kerja setengah mati tapi gaji cekek darah..lepas tu nak kelulusan tinggi pula kerja kat situ!Mereka kaya raya tapi kita?memang tak relavan langsung kerja dan gaji macam tu..lebih baik kerja kilang..

DIa kata dia akan contact dalam masa terdekat ini..aku harap tak dapat la..sebab AKU TAK NAK!!
Masa balik tu aku bagitahu ayah dan mak aku..mereka pun tak setuju....

Mungkin ini sebab kenapa siswazah menganggur..
Orang cakap jangan memilih kerja tapi kalau macam ini, macam mana?
Mungkin orang yang cakap tu tak kena batang hidung dia kalau kena macam mana?
Aku rasa aku masih boleh lagi kerja kat situ kalau waktu kerja office hour tapi lebih dari 13jam aku tak larat.....Setakat ini biarlah aku tanam anggur dulu..nanti dah masak aku jual.

Semoga aku dapat kerja yang sesuai dengan aku..amin..

p/s : Tengah fikir..apakah alasan untuk tolak kerja itu..

8 comments:

  1. huii teruk gak tuh..bee pun tk sanggup!

    ReplyDelete
  2. @PuanBee

    tu la..sakit otak + badan kalau keja situ

    ReplyDelete
  3. banyak aa tuh kalau ada elaun 1200

    ReplyDelete
  4. @Anonymous

    memang ok untuk get pgalaman tapi masa kerja mmg xssuai..

    ReplyDelete
  5. Mintak je guru sementara. Sekolah rendah pun gaji ok (spm 1000, ijazah 2000 lebih). Walaupun guru sementara tak tetap, posting dua tiga bulan pastu stop camtu, tapi leh mintak unlimited times. Ada sekolah sporting, dia suh masuk kelas masa 'jadual' tu je, so lehlah pergi dua tiga jam setiap hari pastu balik terus. Sementara tunggu tuk dapat kerja lain kan?.

    ReplyDelete
  6. sabar jelaa haha, ngah blogwalking ni

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.