Saturday, August 13, 2011

Resepi Puding Caramel Cik Nurfarah.

Ambil gambar yang nampak enak..from google


Assalamualaikum..
Masih terasa keenakan puding caramel yang aku buat semalam..
Nampaknya percubaan pertama aku menjadi..alhamdulilah..

Memang sangat senang nak buat. Semudah ABC kalau orang malas je yang taknak buat asyik kena sumbat masuk mulut baru nak makan kan..hahaha..ok jangan jadi pemalas!

Jom aku ajar cara nak buat puding caramel cara Cik Nurfarah.. sedap wehh..


Bahan-bahan :

Untuk kuah caramel :

1/2 cawan gula pasir.
1/2 cawan air.

Untuk Puding :

5-6 biji telur.
1/2 cawan gula pasir.
1 sudu teh esen vanilla.
1 tin susu sejat/ kalau susu pekat letak dalam 4 sudu makan.
1 1/2cawan air.



Cara penyediaan :

Adunan Puding :

1. Blander telur, lepas itu masuk gula..blander sampai sebati.
2. Masuk air, susu sejat dan esen vanilla ..blander semua sekali sampai sebati.
3. Letak ketepi.


Aduanan Kuah Caramel.

1. Panaskan kuali/periuk.
2. Masukkan gula. Kacau sampai cair. Api kena pelahan nanti rentung hahaaha..
3. Dah cair masukkan air. Korang kena ready air siap-siap kat tepi. Kacau sampai sebati.


Penyediaan :

1. Lepas korang dah masak gula ( kuah caramel ) tu cepat-cepat masukkan dalam loyang yang kering.
2. Lepas itu terus letak adunan puding selepas letak kuah caramel dalam loyang.
3. Kukuskan loyang tadi.
4. Pastikan semasa masak jangan buka penutup periuk dan penutup kena kedap ( tutup kukus dengan kain kelilingnya ) supaya puding korang smooth dan tak gelembung/berlubang )
5. Kukus selama 25-30 minit.
6. Angkat dan sejukkan di bawah edaran udara.
7. Dah sejuk masukkan dalam peti sejuk 2 atau 3 jam. (pastikan dah sejuk )
8. Bolehla keluarkan dan letak dalam pinggan..sedia untuk di makan!


http://1.bp.blogspot.com/-ECZiCT9YzUo/TkUJXRfSbJI/AAAAAAAABk4/fB65ecrQQIQ/s400/fara1498.jpg
Flash kuat sangat sampai nampak pelik tapi sedapp gilerr!
p/s : nak makan puding ni kena minum bersama air kosong sebab manis sangat. Jangan makan selalu kang kencing manis...tapi sedap! cubalah :)
Kalau suka LIKE sahaja, Jangan lupa komen. TQ.

8 88 Orang doakan Farah dapat 4 flat:

Princess Nusy said...

sedapnyer...dh lame cari cara2 msak puding..smlm buat agar2 susu..sdap gak..hehe..=))

d'La Fadelia said...

Salam ukhwah dik fara
Wah...sedapnya puding karamel nie...lama akak tak makan. Pernah buat sekali tapi lupa dah cara dia.
Nak try serepi farah la...boleh??

Jom join segmen blog akak
MENCARI KENALAN BARU DI @DEELICIOUS.
Akak folo awk

♥Cik Nurfarah♥ said...

@Princess Nusy

Try la..sangat mudah :)

♥Cik Nurfarah♥ said...

@d'La Fadelia

try la..

Insyaallah akan join :)

saya afiqah laa (: said...

sis farah na tye "blander" maksud nye gune blander kee?!!ke gune "gerudi" yg org selalu gune na buat kek uh?!!

uma saye tade "gerudi" yg na pukul tepung na buat kek uhh..cepat2 saya na try nie :))

♥Cik Nurfarah♥ said...

@saya afiqah laa (:

blander yg macam biasa tu..yg kisar cili tu..xpyah pakai gerudi..guna blander je semua sebati :)

MiSs_Q said...

@♥Cik Nurfarah♥kalau yang guna bakar dlm ven tu cmne ek? bkr dlm loyang yg ade air/. x paham.. :( ...and kalau yg cik farah buat nie,kukus mcm buat pau tu ke?hehe

MiSs_Q said...

kalau yang bakar dlm oven tu cmne e? gune loyang yg ade air? x paham.. :( ..and kalu yg cik farah buat nie, kukus mcm buat pau tu ke?hehe

 
This Blog is Protected. Copyright 2011 © Design By Cik Nurfarah