Thursday, August 4, 2011

Suka Contact Lens

Nak mata besar nihh!! ( sumber: google )


Assalamualaikum..
Bila tengok kekawan ada jual contact lens dalam facebook rasa teringin nak beli sepasang untuk mata sepet ala-ala korean girl aku ni hahaha.. Kalau korang rasa nak berjinak-jinak guna contact lens boleh tengok tips aku di SINI

Kenapa aku suka pakai contest lens?

1. Aku muda 10 tahun, maknanya umur aku still 14 tahun.
2. Nampak comel ( ohhh yerkerrr )
3. Rasa luas pemandangan sebab bingkai di mataku sudah tiada.
4. Mata lebih besar dan bulat macam doll.
5. Penampilan lebih confident.
6. Boleh digayakan dengan semua tudung sebab kalau pakai spex mata ada some tudung tak sesuai pakai.
7. Bebas buat aktiviti seperti mandi air terjun, laut dan bersukan ( ye la sangat tang bersukan tu )
8. Orang mesti pandang aku 3,4,5,6 kali sebab aku macam artis korean hahahaha.
9. Yang penting aku nampak cantik dan saham aku meningkat muahaha ( statement tak boleh blah )

Aku mula start pakai contact lens semasa semester 1 tahun 3 di USM.  Mula-mula takut gila tapi dah pakai rasa sangat luas pemandangan. So sweet!
Sekarang ni contact lens dah murah dalam rm40 dah dapat sepasanag untuk 6-12 bulan punya. Yang paling cantik korean contact lens. Tapi aku suggest korang guna la sampai 3-6 bulan. Jangan lama sangat kang kot katarak mata pulak.

Contact Lens bahaya?

Sebenarnya itu ikut kepada tabiat orang yang memakainya. Aku memang pernah dengar orang kampung aku sampai buat operation kat mata sebab kanta contact lensnya pecah dalam mata dan tak boleh keluar, buta pun ada..macam-macamlah. Tapi itu semua mungkin kecuaian diri masing-masing.

Macam mana nak elakkan benda itu berlaku?

1. Jaga kebersihan contact lens.
2. Jangan pakai contact lens yang sama sehingga 12 jam.
3. Pastikan cecair ( solution water ) dia bersih dan diganti setiap kali penggunaan.
4. Pastikan bekas untuk simpan contact lens bersih, dan cuci bekas itu dengan air khasnya, jangan cuci dengan air paip.
5. Pastikan semasa ingin memakai atau membuka contact lens tangan berada dalam keadaan bersih. ( korang sabun dulu tangan korang dan bilas dengan bersih )
6. Pakai spex mata hitam di tempat yang terlalu panas atau cahaya terik.
7. Hati-hati semasa pakai make-up mata seperti eye shadow, mascara dan eye liner. Better guna eye liner kering.
8. Pastikan korang kerap tukar solution water kalau tak pakai contact lens dalam tempoh yang lama.
9. Jangan share contact lens dengan orang lain walaupun power korang 0.
10. Jangan tidur dengan contact lens. Nak tidur silalah tanggal nanti mudah dapat sakit mata.
11. Nak nagis, nak gesel mata hati-hatilah yer..kang berkecai contact lens korang hahaha.
12. Cukuplah banyak tu!

Aku memang nak beli tapi tunggu aku continue study dulu ekk..baru boleh beli..nihh duk umah pakai contact lens memang tak sesuai melainkan aku ni DIVA!

Comel-comel nak berbijik-bijik! (sumber google )

Berspexx

Without spexx
p/s : kan aku kata aku lagi muda tanpa spexx..siapa nak sponser aku contact lens, aku promote belog dia 7 hari 7 malam...

16 comments:

  1. cantikkan kalau pakai contact lens :)

    mira ada jual contact lens. tengah promosi sempena nak raya nih. sepasang RM35, dua pasang RM60 free postage. meh la singgah kt blog mira ^^

    ReplyDelete
  2. hee..kte ske lens jgk..
    kte slalu bli lens kt satu online shop ni..murah sgt tau..
    cari dy kat fesbuk..nmenye SweetPoupee CandyLens

    ReplyDelete
  3. hehe gee pn pakai cntact lens..tapi yg colourless je...pakai mostly sbb bersukan...siyes meluaskan pandangan...plus confidence..(^_^)

    ReplyDelete
  4. i pon seorg yang gilerkan lens. sampai masok contest lens la. then i memng . alhamdulillah :)
    best kn pakai lens, nmpk lebih luas pemandangn memandangkan i ni rabon. and bile pakai yg kaler2 rs cm kawaii. haha :D

    ReplyDelete
  5. kte pn sgt ske pkai color lens...
    tp dl pnh try beli ad iklan kat uni lens murah tp after a week je pkai lens tu..mata merah..seb bek x teruk...skrg memg nk cr lens murah bnyk..ad tips x nk cr yg btl2 selamat.. =)

    ReplyDelete
  6. @emy

    Memang kalau tak tahan maybe sakit mata, better pergi kedai spex mata yang bertauliah sebab mereka akan check mata kita. Kalau contact lens biasa ni dia xda power silau dia just power biasa je. kalau silau xsampai 100 masih boleh pakai contact lens. Kalau silau lebih kena tempah khas tapi mahal. Kalau nak ok p kedai spex mata..mahal sikit le. atau yg btul2 bertauliah jual contact lens

    ReplyDelete
  7. @eykaa aziz

    yess kawaiii dan sangat comel :) tambah2 kalau make up mata menyerlah

    ReplyDelete
  8. yuhuu!! mmg skunx style orng pkai lens from korea coz lens die mmg cntek & safety lah bler pkai..syew adew jual lens..ngah promotion lgi..
    TERBARU FROM Izzam Lens Shoppe

    ♥ ♥ ALL BARBIE SERIES ONLY ♥ ♥

    PAKEJ A ♥ 1 pair + case lens = RM29

    PAKEJ B ♥ 2 pair = RM60 [free 1 case lens]

    PAKEJ C ♥ 3 pair = RM85 [free 2 case lens]

    HAPPY SHOPPING!! :)) ♥ ♥ ♥

    crik at fb yew..

    http://www.facebook.com/pages/Izzam-Lens-Shoppe/220115351364769

    ReplyDelete
  9. saya ada jual contact lenses....
    if nak tgk koleksi2...dtg visit blogshop saya tau...
    www.zarafact.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. sy pn ade jual lens... tgk2 la ek... ^^
    http://www.facebook.com/qaisarahotlens

    ReplyDelete
  11. diana tengah jual lens murah skg big eyes ader yg RM25 jom shopping kat fb diana
    yuki miharu http://www.facebook.com/media/set/?set=a.265301296847916.65646.100001041434378&type=1
    atau cari kat email diana...
    gewgirls@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. penghabisan stok..
    Dolly eye - RM 25.00 Dreamy i - RM25.00
    Pop C- RM25.00 Sugar Candy - RM25.00
    Fairy Lens - RM25.00 Natural 3 TOnes - RM25.00
    Crystal Lens - RM25.00
    Buy 3 free penghantaran :)

    ReplyDelete
  13. betul tu.. semua ikut pada individu tu..
    ada yang tak rajin mencuci/menjaga/tak disiplin
    bila jadi apa2 salahkan lens murah
    benda ni perlu disiplin n kerajinan yang kuat
    kalau x rajin jaga kebersihan jangan la pakai lens tu sampai setahun
    bahaya

    :)
    kalau nak beli lens boleh visit here
    https://www.facebook.com/yos.onlinestore/posts/953639207991107?comment_id=953851884636506
    dibuka untuk dropship

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.