Monday, August 22, 2011

Tutorial 104 : Cara Guna Ctrl F



Assalamualaikum korang!

Simple tutorial for new blogger.
Ada yang tanya apakah bendanya Ctrl F.

Ok, aku explain sikit, benda ni fungsi untuk find something just like coding, perkataan atau ayat.

 1. Mula-mula korang kena tekan Ctrl dan selepas itu tekan F tapi jangan lepaskan.

 2. Bila dah keluar kotak find lepaskanlah..


3. Bila dah keluar  Find seperti di atas, masukkan perkataan yang nak di cari ke dalam kotak dan tekan Enter.

4. Kalau perkataan yang korang cari sama seperti yang korang taip, dia akan keluar ( dihighlightkan perkataan itu ) tapi kalau tak sama dia tak keluar macam ni :


*Phrase not found


Senangkan.. Benda ni bukan sahaja boleh digunakan untuk cari coding tutorial yang aku sediakan tapi untuk korang buat kerja pun senang. Tak payah cari satu persatu, gunalah ==========>




ok baiii semua!



11 comments:

  1. Salam...awak, macam mana nk buat icon comel kat sebelah title blog..
    and kite gne title blog y bergerak..
    boley ke nk letak icon comey tu jgak??
    tq....

    ReplyDelete
  2. Salam kenal , singgah dan follow sini.. jom singgah belog saya..

    http://www.sinarraudah.com/2011/08/jatuh-cinta-dengan-budu-layan-colek.html

    ReplyDelete
  3. @Cik Shahiddah

    Boleh, apa salahnya :)

    Try this tutorial

    http://bicarafarah.blogspot.com/2010/12/tutorial-27-membuat-favicon-sendiri.html

    ReplyDelete
  4. ohhh cam tu eh? patutlah selama ni cari tak jumpa2 .thank youu cik farah :)

    ReplyDelete
  5. dah lama cari tutorial ni...tq......

    www.farmasivitamin.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. salam .. saye masih x fam lagi mngenai ctrl+F tu .. kne wat kt ner? mohon penjelasan .. sye baru jer bine blog .. jdik x fam lg psal blog nie .. trime kasih .

    ReplyDelete
  7. camner nak wat ctrl f tue..x jd la

    ReplyDelete
  8. salam.. Mcm mna yer nk buat blog yg cntik... Nk cri kt mna ye tempt untuk buat blog cntik.. Apa2 pon... Singgah lh blog sya..(ainatulh.blogspot.com.) ;)

    ReplyDelete
  9. kak farah .. sy dah buat , tp tak kluar kotak find yg cm kak farah tnjuk tu .. cm ner ek ?

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.