Saturday, August 27, 2011

Tutorial 111 : Floating Music Box

Assalamualaikum semua.

Kotak music korang terapung disisi blog!


Tutorial lagi. Bosankan? ok tengah rajin ni. Banyak permintaan. Tengah free aku layan permintaan korang. Tengah busy i'm sorry yer..

Hari tu, aku ajar korang macam mana nak letak lagu dalam blog. Sekarang versi sama juga tapi kotak music korang terapung.

Kenapa wujudnya tutorial ni?
Sebab untuk memudahkan reader korang PAUSE lagu korang sekiranya lagu itu amat menganggu mereka. Kalau letak macam biasa ( di sidebar ) mungkin reader korang tercari-cari kotak music korang..lepas itu mesti rasa bengang kalau tak jumpa, so lastly tekan X je la. haaa...padan muka. muahaha..

Malas nak melalut lebih-lebih, ikuti tutorial ringkas ni.

1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Copy dan pastekan code di bawah ke dalam Html/JavaScript.

<div style="POSITION: fixed; bottom: 2px; right:6px;"><div style="MARGIN-RIGHT: .1em; MARGIN-RIGHT: .1em" class="linkopacity" href="#" rel="nofollow" target="_blank" imageanchor="1"><span style="background-color:#BFA4A4;  padding: 13px 9px; border: 2pxsolid #000000;solid;color:#000000;" >CODE MUSIC ANDA</span></div></div>

3. Sila ubah suai/replace perkara berikut :

right - kedudukan kotak music - left, right, center
solid - border - dotted, dashed
#000000 - warna border, #BFA4A4 - Pilih warna clik SINI to code colour.
CODE MUSIC ANDA - letakkan code music korang. Ambik code SINI untuk letak.

4. SAVE dan menarilah sepuasnya! ok baiii!.. 




 

4 comments:

  1. sis farah
    thanx sgt tuto yg bagus..!
    thanx giler2
    =)sis follow belog sy ea..
    thanx again !

    ReplyDelete
  2. Kak farah, boleh bagi linknya untuk nak pilih lagu2 kgemaran untuk dlm music box x? pls..

    ReplyDelete
  3. salam ..sis ..lou nk letak atas cm ne ek ?

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.