Wednesday, August 10, 2011

Tutorial 91 : Pasang Top commentator.

Assalamualaikum..
Nak update laju-laju ni..
Short tutorial..

Top commentator?
Bermaksud memaparkan jumlah pengomen terbanyak dalam blog korang. Nak pasang? jom ikuti cara ni :


1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Copy code di bawah dan paste ke dalam Html/Java Script


<script type="text/javascript">
    function pipeCallback(obj) {
    document.write('<ol>');
    var i;
    for (i = 0; i < obj.count ; i++)
    {
    var href = "'" + obj.value.items[i].link + "'";
    if(obj.value.items[i].link == "")
    var item ="<li>" + obj.value.items[i].title + "</li>";
    else
    var item = "<li>" + "<a href=" + href + ">" + obj.value.items[i].title + "</a> </li>";
    document.write(item);
    }
    document.write('</ol>');
    }
    </script>
    <script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_render=json&_callback=pipeCallback&_id=7b5e76fd684f11e94320abd4e00fbbca&url=http%3A%2F%2Fbicarafarah.blogspot.com&num=10&filter=Cik Nurfarah" type="text/javascript"></script>
3. Tukar :
#Gantikan bicarafarah.blogspot.com dengan link blog korang. Ingat jangan letak link macam ni http://bicarafarah.blogspot.com/ tapi letak macam ni ye bicarafarah.blogspot.com
#Cik Nurfarah : korang gantikan dengan nama korang semasa korang komen atau nama kat profile korang.
# 10 tu jumlah pengomen yang nak dipaparkan.

4. Save sahaja.


k baiii!

source : Blogger shop

6 comments:

  1. sama-sama..

    terima kasih share tutorial..siap daa

    ReplyDelete
  2. tak jadi la.dh letak kod tu tp xmenjadi..knp ya?

    ReplyDelete
  3. kenapa bila tekan preview di kuar Templat dikemas kini di tempat lain. Sila muatkan semula halaman asal dan cuba lakukannya semula sekali lagi.
    Error 500

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.