Wednesday, June 29, 2011

Tempahan untuk Cik Emi dan Halim

Assalamualikum..
Selesai sudah mendesign dua full template untuk Cik Emi dan Halim.
Emi punya template bertemakan pink purple dan girly.
Dan first time mendesign lelaki punya blog dan citarasa pun kena kelakian.
Aku akui aku lebih mudah design girl punya blog sebab akukan wanita hahahaha..
Jom skodeng design belog mereka.

Emi Blog

Halim Blog


Nak tengok banyak2 lagi contoh jom ke MY COLLECTION

Jangan malu-malu nak tempah!

Tuesday, June 28, 2011

Berbaloi Ke Guna Mac Book?



Assalamualikum.. 
Ce korang tengok Mac book aka Apple kat atas tu? Aku sangat teruja dengan benda alah ni..terutama sekali PINK colour.
Sebenarnya macam ni, tadi pergi jalan-jalan dengan mak dan ayah. Mak nak pergi bank, aku dan ayah pusing-pusing cari parking. Lepas itu aku kata kat ayah "eh ada kedai laptop baru"..then ayah kata jom kita pergi tengok sebab nak belikan laptop sebijik kat adik saudara aku. Then server segala apa yang ada kat kedai tu..aku cadangkan ayah aku beli lenovo notebook.. Aku yang pilihkan..hahaha.. Aku pilih paling berpatutan tapi kalau untuk aku of course la paling meletops aku pilikan ( keji betul kahkahkah) Ah lantaklah, duit bapak aku bukan bapak kau kenn..
Akhirnya aku pilihkan notebook lenovo warna biru, cantik juga ada design gitu. Lepas itu bagitahu ayah..ok ke kalau aku nak beli sebijik lagi sebab acer aku ni dah semput maklumlah hampir 4 tahun berbakti kepada tuan yang terlalu aktif menggunakannya. Tapi aku tak minta sekaranglah..aku bagitahu maybe masa nak continue study! Ayah bagi green light! excited sangat hoii!.. Ayah aku tanya nak jenama apa?? cepat-cepat bagitahu nak APPLE @ macbook!.. Ayah say yes! bajet dalam 5k. Tengok katalog wauu waauu aku nak pink!!


Tapi tadi masa aku cari mencari about mac book..terbacalah yang mac book memang superbbb tapi benda ini kena fikir dulu eh, jangan main ikut nafsu je nanti hancurz:

1. Ada some software kena beli yang original version. Non- cetak and rompak atau lanun-lanun hacker. Engkau ingat murah ke harga software tu?? 500-600 hengget tau untuk satu software. Lebih baik aku guna untuk shopping!
2. Tak semua software biasa yang digunakan di microsoft sesuai dengan macbook. Kena cari version macbook punya. Satu keja pulak aku kena mencarinya dah mahal sampai ratusan hengget.
3. Susah nak cari kedai yang pakar dalam mac book ni kena pergi store dan servis dia yang benar-benar macbook punya. Contohnya, repair, format..kang aku hantar kedai yang tak bertauliah..jahanam macbook aku kang!
4. Mahal? bukan aku yang bayar tapi aku ada belas ehsan..lebih duit tu boleh beli benda lainkan.
5. Kos lain yang mahal..
6. Macbook ni macam pakai mecedec benz..brand lain apa? proton? produa?  hahaha faham-faham je la..

Aku ni pula jenis suka design dan suka sumbat software. Nanti payah plus susah lak.
Apa-apa pun aku tengah skodeng laptop yang bagus.. Tapi tak mau la ambil mac book. Maybe sony, lenovo, dell or tashiba but not acer!

Korang apa lagi..bagilah pendapat..

P/s : Ikut hati nak macbook je sebab ada dah ada green light tapi kena jadi pengguna bijak kann..

Sunday, June 26, 2011

Tutorial 54 : Link Membesar Semasa Disentuh.



Assalamualikum..
Huh penat tangan edit semula page Tutorials.
Aku edit semula pages itu untuk memudahkan korang untuk belek membelek tutorial yang aku ajarkan ni.
So apa lagi jemputlah ke pages itu.. Kemas dari biasa kann..
Korang perasaan tak sesetengah blog akan membesar linknya jika di sentuh? Termasuklah my lovely belog ini.. cee sentuh mana-mana link..contoh ini. Teringin ke nak buat kesan macam tu?
Senang je dik oii.. Jom ikuti cara-cara mudah ini :

1. Sign in blogspot > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates
2. Cari code di bawah, nak mudah cuma tekan Ctrl F dan paste code di bawah di dalam kotak find ( panjang lebar ni, faham? )

]]></b:skin>
3. Dah jumpakan? Korang copy dan paste code di bawah sebelum/di atas code yang korang cari tadi.


a:hover {font-size: 22px;
font-weight: bold;text-decoration: none;}
4. 22px tu adalah besar font ketika di hover atau di sentuh. Kalau nak besar atau kecil korang ubah la.
5. Preview dan sentuh mana-mana link..menjadi? Sila SAVE.

P/s : Like jika suka..jangan lupa komen ye!

Saturday, June 25, 2011

Pijak Kucing Sampai Hancur

Assalamualaikum..
Al-kisah ini mungkin korang sudah baca tapi aku nak repost semula sebagai pengajaran " Jangan Kejam Terhadap Haiwan wahai "BINATANG HOII"

Kalau jumpa betina ini.. jom pijak ramai-ramai muahaha..baru kau tahu!! Bangga sangat buat KEJAM!



Kononya macam baik la konon!







Sedih Tengok kucing ni :( Bakal jadi mangsa binatang!

Episod Penyeksaan bermula!


Masih bernyawa...

Pembunuhan kejam!

SO sad! Matanya terkeluar.. :'(

Tak cukup lagi ker??

Baru puas hati kaukan? Dasar kebinatangan!
I'm really sad.. I hope you all don't do it!

P/S : Ini baru sikit keluar kat internet. Mungkin lagi banyak kes kejam macam ini di alam realiti. Manusia sekarang dan macam binatang wahhal lagi teruk dari binatang!

Friday, June 24, 2011

Percubaan Pertama buat Theme TUMBLR

Assalamualaikum dan selamat petang.

Aku ada berita baik untuk diri sendiri hahaha..

Dengan percubaan pertama aku berjaya mendesign theme tumblr aku sendiri.
Rasa sangat puas walaupun design aku tak seberapa.. Semua ini kerana sifat inginkan kelainan dan rasa tak puas hati dengan design yang sedia ada.. Berbekalkan pengetahuan Photoshop yang tidak seberapa dan hasilnya trang tang tang;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;




Nak tengok secara real sila ke sini MY TUMBLR

Pink tetap Pink..


p/s : Korang nak tempah ker untuk design theme tumblr korang??

Sudi-sudi la FOLLOW my TUMBLR

Assalamualaikum semua dan apa khabar!
Untuk tidak melengahkan masa aku akan merasmikan pembukaan TUMBLR aku!
Chewah-chewah macam artis la pulak kan..
Aku dah buat TUMBLR baru so pada yang sudi silalah menjenguk TUMBLR aku. Dan jemput-jemput la follow eh..
Ramai yang bagi komen dan tanya itu ini ..insyaallah akan aku reply slow-slow..( apasal slow? )
Yang minta tutorial harap bersabar ye kerana kerjaya aku sangat busy dan body kah kah kah..
OK..stalker? silalah stalker blog aku  seminggu 25/24 jam sehari.. I LOIKE..tak ada masa tulis pasal u olls kenn..

SILA PICIT GAMBAR DI BAWAH!





Sweet kan macam gula-gula haahha.. Still pinky-pinky because i'm girly.

Jenuh aku nak cari theme tumblr yang comel-comel tapi haram ada pun.. Semua tidak menepati citarasa. Perlukah aku design sendiri macam blog? NEHE ! SO kalau korang ada theme comel-comel silalah sharing for caring ye..tak mau kedekut-kedekut kang tak mahu bagi tutorial lagi.. @_________#

Aku gunakan TUMBLR cuma share gambar yang sweet-sweet jer. Nak lepas amarah still in my lovely belog ini muahahaha.. Tapi aku tak mahu kotorkan blog aku! hahaha.. ( keji )

Aku pun still baru lagi guna tumblr silalah beri tunjuk ajaran..kerana gue budak baru belajar..

Salam sayang untuk korang! muaahh! daaaa.....

Thursday, June 23, 2011

Awas! Teknik Penipuan Baru..

http://baltyra.com/wp-content/uploads/2010/05/penipu.jpg


Assalamualaikum..
Hari ini, sedang aku duduk-duduk atas buaian tiba-tiba datang sebuah van depan rumah aku. Aku pun terus cabut la masuk dalam rumah. Kot ada penculik ke apa ke? Risau la beb sebab sekarang ni macam-macam boleh berlaku.


Lepas itu aku terus pergi bilik mak aku bagitahu dia. Orang tu pun bagi salam dan cakap nak buat kaji selidik. Dia nak ambil masa aku 20 minit dari UKM Bangi. Aku sebenarnya bukan tak nak bagi kerjasama tapi kebanyakkan kes rompak masa kini menggunakan alasan ini sebagai teknik baru merompak. Seriously la aku memang faham tugas seorang pelajar. Memang nak cari respondan untuk buat penyelidikan, aku pun dulu pernah laluinya tapi aku terpaksa menolak untuk langkah berhati-hati. Sorry eh! ( tu pun kalau betul nak buat research ) tapi pelik pula bila ayah aku balik dari masjid tadi mereka terus blah je.. Kalau betul kenapa tak datang ke ayah aku dan tanya??


Kes 1

Cerita ini diceritakan oleh kawan kepada ayah aku. Masa berlaku awal tahun 2011. Dia tinggal sorang-sorang kat rumah sebab anak dan cucunya tak ada. Tiba-tiba datang 2 orang yang tidak dikenali dia kata dari Kementerian Kesihatan Malaysia, nak check kawasan luar rumah dan dalam rumah kot ada tempat pembiakan Aedes. Pak cik tu bagila orang tu masuk dalam rumah sebab bercaya akan surat yang ditunjuk oleh orang itu ( sekarang ni banyak boleh dipalsukan ). Lepas itu pak cik itu di ikat dan rumahnya digeledah.. Bukan je nyamuk aedes je licin tapi segala bapak tok aedes habis... Anaknya balik tengok semua barang berharga hilang termasuk tv LCD yang baru dibeli 2 hari lepas..


Kes 2

Ini pula kes pukau. Ada mak cik kat kampung nenek aku kena pukau. Mula-mula ada 2 orang perempuan. Konon nak buat banci penduduk. Of course la kita akan bercaya sebab memang musim banci masa tu. Lepas itu tiba-tiba dia rasa macam pening-pening dan ikut je cakap 2 orang perempuan tu. Dia bagi semua emas dan wang yang dia ada. Lepas beberapa jam selepas itu baru dia sedar yang dia di datangi 2 orang wanita dan semua barang berharga sudah tiada.


Kadang-kadang penipu ni dah pandai dia takkan datang merompak secara mengejut tapi mereka sudah "rob smart than hard" so korang jangan mudah percaya. Tapi kita susah nak bezakan antara palsu atau benar. Mereka ni dah terlebih canggih..semua boleh buat tiruan.. Berdoalah agar kita terhindar dari bala bencana..amin..

P/S : Pelik kenapa dia tak buat kaji selidik rumah orang lain?..dia terus blah bila ayah aku balik. Maybe tadi dia nampak aku duduk sorang-sorang dia ada niat lain. Susahnya sekarang, nak isirehat depan rumah sendiri pun dah bahaya belum lagi aku ke taman-taman permainan berjongging sendirian ( tetiba je )..

Wednesday, June 22, 2011

8 Sebab Kenapa Aku Tak Nak Kahwin.

Assalamualaikum semua!
Umur aku dah 24 tahun..masih muda lagi la sayang-sayang hoii..
Bila tengok kekawan yang lain ramai sudah mendirikan rumah dan tangga..( hei rumah aku pun ada tangga la wei ) ok bahasa indahnya ialah berkahwin tapi aku still masih trang tang tang anak dara. Tapi bukan anak dara tua tau..muda lagi lorr.. Korang asyik tanya aku kenapa tak kahwin cepat-cepat..so ini jawapan aku.. Mai rapat-rapat..aku bagi tahu satu persatu..


Comelkan aku masa mykonvokesyen..


1. Nak Sambung Belajar.

Bila dah ada UPSR perlulah ada PMR, pastu kena ada SPM.. Bila result SPM tak boleh ambik kos medic  ( tak cukup hebat ) kenalah sambung STPM.. Alhamdulilah STPM bagus dapat sambung IJAZAH dan bila ramai sangat graduan ada IJAZAH nak lagi upkan education kena ambil MASTERS ..hummrr kalau best result dalam MASTERS aku hambikk la PHD muahaha.. Tak dapat jadi doktor biasa pun tak apa asalkan dapat doktor falsafahkan..lagi melotops.. Yang penting kalau i'm single but not available.. komitmen belajar itu boleh fokus dengan lebih baik lagi. Tak perlu ada komitmen sebagai seorang isteri dan ibu.. Im freedomm.


http://www.rldynamiceng.com/career_1.jpg


2. Kerjaya.

Kalau boleh aku naklah bekerjaya dulu sebelum married. Career just not "kerja biasa" tapi yang boleh menjamin ekonomi akulah kenn. Kalau setakat kerja-kerja sementara itu bukan kerjaya la pada pandangan aku.. Bak kata ayah aku.. duit gaji belum sempat bismillah pun dah habis. That mean bukan aku kutuk sesuatu kerjaya yang bergaji rendah tapi yang sesuai dengan kelayakan kita la kan.. Tapi itu semua rezeki daripada Allah.. Tapi kita sebagai manusia perlu merancang dan berusaha, Allah yang menentukan. Allah takkan mengubah nasib sesuatu kaum kalau mereka sendiri tidak berusaha! Tunggu aku jadi Pegawai Besar ekk atau bergaji besar..insyaallah..


http://2.bp.blogspot.com/_Xa57h42TPLA/TOvUJIlodJI/AAAAAAAAArQ/VAXm9K1xZY4/s320/mak%2Bayah.jpg


3. Berbakti kepada Ibu dan Ayah.

YEs! Mak dan Ayah adalah insan yang selayaknya berkongsi kejayaan dengan kita. Seharusnya aku kena berbakti pada mak dan ayah. Nak bahagiakan mereka. Sungguh pun mereka ada segala-galanya tapi aku nak mereka bahagia dengan apa yang aku ada. Tak puas lagi nak bermanja dengan mereka.. hahaha akukan anak manja..kau hadoo? kalau hadoo sila mengangguk!



4. Nak Ferrari sebiji!

Haa kau hengat aku ni tease biasa-biasa je ke baii?? Kalau ikut selera nak yang terbaik je kan.. Cukuplah kalau dapat Myvi Elegance  je kan.. Kalau rezeki lebih nak yang import mari.. I love quality than quantity.. Rasa lebih puas dapat dari hasil titik peluh sendiri.. takkan asyik mengharapkan suami..tu tak main la baii.. Akukan Superwomen!


http://2.bp.blogspot.com/-gqHqVIfsWgo/TaEJS5VQmlI/AAAAAAAAAWA/s1-kGufskz4/s1600/mata+duitan.jpg

5. Duit Mestilah Berkepok-kepok.

Sungguh pun aku mata duitan tapi aku bukan pisau cukur. Aku cuma akan menjadi pemotong rumput kepada mak dan ayah aku jerr...haa nayalah hahaha.. Kalau boleh nak lah dalam bank tu berkepok-kepok RM nya.. Sekurang-kurangnya boleh buat meletops kenduri kahwin kenn.. Tak mainlah harap duit hantaran je.. Duit hantaran masuk bank aku.. Duit mak bapak buat duit kenduri kah kah kah kah.. ( anak yang bijaksana )

http://4.bp.blogspot.com/_9RBfwEA5K-I/TGsWW867DNI/AAAAAAAAClE/JbJKLKA9sko/s1600/mr-right_0.jpg

6. Calon?

Calon tu maybe dah ada kot. Banyak betol, belum masuk yang hantar resume yang interview pun tak terinterview dan yang dah diinterview pun terpaksa direject. Hei! kau ingat senang ke nak cari Mr. Right? Macam cari baju? Kalau macam cari baju tak perla..rasa tak berkenan bakorrr jerr.hahaha. Pada pendapat aku la kan.. takkan baru kenal terus jatuh cheenta dan terus nak kahwin. Apa kau hengat aku sanggap sangat ke? Setahun belum tentu kita boleh kenal dia. Dan sudah semestinya kalau sebelum berkahwin tahap kehipokritnya tersanggatlah tinggi. So berhati-hati. Apa-apa pun wanita yang baik untuk lelaki yang baik, manakala lelaki yang baik untuk wanita yang baik begitu juga sebaliknya kenn. Yang penting pilihlah agamanya. Jangan gaya cakap macam orang beragama tapi peragai macam hareeemmm..

http://wajanhijau.files.wordpress.com/2007/10/cooking-mom.JPG

7. Skill Memasak

Walaupun kerja aku di rumah sebagai tukang masak yang berkaliber tapi aku kenalah meningkatkan lagi skill-skill yang sedia ada. Kalau boleh nak la pandai masak resepi yang hebat-hebat. Nak tambat hati suami kenalah tambat perutnya kan.. Takkan hari-hari nak mencekik kat kedai. Kang suami aku pula jatuh hati kat orang kedai.. Tapi aku memang suka buat kek..haa siapa suka makan kek meh sini isi borang?

8. Belum Puas Hidup Bujang.

Serius aku cakap aku belum puas hidup bujang. Jangan ingat dah kahwin ni sama macam bujang. Semua benda terikat pada suami. Kalau bujang ni nak kemana pun tak apa.. Nak kerja merantau jauh-jauh, nak ke hulu hilir dengan kekawan semua itu tiada halangan tapi kalau dah kahwin susahlah sikit kenn..


Ok sampai lapan je la sebabnya..kang jadi ardartu pulak aku.. Tapi yang sebenarnya belum sampai SERU.. Aku pun tak terfikir lagi hal kahwin-kahwin ni walaupun pakwe ada lapanplohlapan orang dan semuanya nak masuk meminang..aku bagi red light dulu ehh..  Yang penting gue punya CITA-CITA perlu tercapai dulu wehh..

OK DAAA....

( Gambar di cilok dari Abang Google )

Tuesday, June 21, 2011

Saya Ada Baby Boy!

Assalamualaikum dan happy for everyday!
Nak sharing tentang berita gembira.
Aku dapat anak menakan baru aka anak saudara.
My sister selamat melahirkan anak keduanya pada 18 Jun 2011..
Baby boy so cute macam aku juga kenn eh eh aku lagi cute miut hahaha..



Ok bye!! @__________@

Saturday, June 18, 2011

Tips Berhati-hati Sebelum Beli

Assalamualaikum..
Selamat berhujung minggu..
Kali ini aku nak kongsi tips beli produk tak kiralah makanan, kecantikan atau barangan lain.
Korang mesti rasa excited tengok sales something contohnya produk kecantikan.. Mesti rasa nak terkam bila ada diskaun sampai 70%-80% atau beli satu percuma satu..dan macam-macamla yang rasa nak pulun semua.. Bila ada sales giler-giler macam ini of course la korang tak senang duduk pasti nak men shoppingkan diri tak kira dah cukup bulan ke, tengah bulan ke atau tak datang bulan hahahaha...

Tapi perlu diingatkan bahawa korang jangan main beli je..korang taramm je semua itu tanpa berfikir panjang..korang kena tengok..

http://images.mylot.com/userImages/images/postphotos/2128825.jpg
Tarikh Luput

Ini kisah benar. Aku sendiri yang lalui tapi nasib baik aku pengguna yang berhemah. Ada la satu akak ni pengedar produk A*** dan buat sales la. Dia kata nak habiskan stock sebab nak buat order baru. Memang la teruja sebab dia bagi potongan half harga dan ada some barang dia bagi percuma kalau beli sesuatu produk. Aku ni memang minat kat koleksi eye shadow dan perfume dia. Tetiba dengan ketajaman mata aku, aku tengok expired datenya sudah terbabas selama 2 tahun.. Terkejut aku.. Kerana aku ini jenis yang suka menjaga air muka orang maka aku taknak lah sound dia depan-depan pelanggan kang mencurah pasir ke periuk nasi orang pula kenn. So aku cuit-cuit kawan aku bagi hint supaya blah dari situ. Aku cuma cakap " Nanti saya datang lagi ye kak" saja nak cover. Begitu juga ada satu produk antarabangsa from Korea. Dia memang ada butik dia. Aku memang suka BB cream dan lipstick dia. Then satu hari dia buat sales 70 % but not all product la. Aku pun tarik la kawan aku pergi jenguk kedai tu tapi bila tengok expired date dah lepass la.. Terus je caauu cin caauuu.

Sebenarnya bukanlah semua kedai atau penjual menjual barangan luput tarikh maybe ada sesetengah je shop yang berbuat sedemikian. Apa-apa pun sebelum korang beli produk, korang kena la rajin tengok TARIKH LUPUT dan TARIKH DIKILANGKAN sebab korang boleh agak produk ini dah "basi" ke belum. Korang jangan ingat makanan je ada tarikh luput, produk kecantikan dan produk pengguna lain pun ada tarikh luput juga so berhati-hatilah.

http://2.bp.blogspot.com/_f2qGRSjmbFg/TFb68-me6OI/AAAAAAAAAH4/r8pN5noeS30/s1600/Committed+to+Quality+Seal+Final.jpg


Kualiti

Kadang-kadang tu bila some produk itu murah maka mencurah-curahlah manusia membanjiri tempat tu tapi korang kena tengok kualiti dulu. Korang kena buat perbandingan antara satu produk dengan produk lain sebab kang main beli je tak sempat sehari terus musnah punah hahaha. Tak semestinya produk mahal sahaja berkualiti, apa-apa pun kena pandai memilih. Biarlah berbaloi-baloi.

http://4.bp.blogspot.com/-yadESjCoSjw/TcYPeVv4ijI/AAAAAAAADmo/8ewSgO2mHgQ/s1600/banner_low_price_guarantee_3.gif

Harga

Harga ini memang berbeza-beza. Kalau korang bawa duit berlori-lori tak apa la nak shopping tanpa batasan sampai pengsan pun tapi kalau yang bajet kenalah ikuti tips aku ni. Contohnya, korang nak beli laptop jangan main beli je, korang kena server dulu kedai-kedai yang lain. Sesetengah kedai tu ada yang cekik darah. Kang terbeli kedai yang cekek leher korang kang kan dah menyesal. Jadi sebelum beli kena rajin-rajin server ye!

http://cdn.purseblog.com/images/louis-vuitton-neverfull.jpg
Original ke?

Aku akui korang mungkin tak mampu beli beg LOUIS VUITTON original yang mencecah puluhan ribu dan ratusan ribu hengget tu, jutaan hengget pun ada kenn. Tapi kalau korang nak beli..korang belilah. Aku lebih baik simpan ketat-ketat duit tu untuk masa depan kenn. Walaupun beg itu "macam orang tua" tapi harganya memang boleh beli benda lain yang lagi berbaloi-baloi. Handbag pun dah 300ribu. Kalau korang dah kaya raya sangat sampai duit pun tak tahu nak humban ke mana tu lain cerita la kan.. Aku lebih rela beli beg LV RM40-60 yang local punya hahaha.. tu pun lebih baik aku beli brand lain yang ori kenn.. Tapi produk-produk macam itu tak kisahlah korang nak beli yang original ke non-original ke sebab itu ikut citarasa korang. Tapi produk lain seperti kecantikan dan makanan korang WAJIB beli yang original. Kang tersalah makan kang koma pulak kat hospital. Salah siapa? Apa-apa pun tengok dulu cap mohor dan pengedar yang sah!.

http://2.bp.blogspot.com/_ICSqNjqPqmk/TM-_ap9bFII/AAAAAAAAAIQ/1GYkl76IT_U/s1600/research.jpg

Buat Research dulu.

Aku bukan suruh korang ambil Masters atau PHD tapi aku suruh korang buat research je. Contohnya, korang nak beli kereta baru dan korang rasa sangat lah tak tahu nak buat pilihan atau korang nak tahu sangat kereta apa yang terbaik untuk korang. Terlebih dahulu korang kena tanya some else yang ada pengalaman, pendapat kawan-kawan dan kena la bukak internet try cari-cari berkenaan dengan jenama yang korang nak beli. Kalau positive feedback its ok, korang beli lah tapi more negative dari positive janganlah korang sesaja nak beli kenn. Karang nyesal pulak.Kadang-kadang promote je lebih tapi indah khabar dari rupa.


Apa-apa pun korang kena jadi pengguna yang bijak. Korang ada hak sebagai pengguna. Kalau ada salesman or salesgirl paksa-paksa korang beli produk atau perkhidmatan mereka korang tumbuk je mereka ehh salah tu kang kena masuk mahkamah pula kan.. Korang kenalah tegas menegakkan hak korang sebagai pengguna. Ayat paling manis " Saya tak berminat" kalau mereka tak faham juga " Saya tak nak beli" juga tak faham  "Awak tak faham bahasa ke? nak aku cakap Afrika" haha..kalau tak faham juga janganlah korang tunggu lagi..blah je la. Pahduli apa sama mereka kan.. Tapi aku masih ingat apa yang akak roomate aku cerita dulu. Pensyarah dia beli air soya masa bulan Ramadhan. dan penjual tu kata soya ni pure. Lepas berbuka dia rasa macam soya tu lebih banyak air dari soya..esoknya dia bawa air soya tu ke gerai tu..haa hambikk kau kena lecture dengan pensyarah tu.. Jangan semua orang korang boleh tipu kalau terkena dengan orang macam itu habiss la..hahaaha.. Tapi apa yang dia buat itu is right sebab itu hak dia walaupun benda itu nampak remeh.. Hak tetap hak.. So jangan sesuka hati je nak menindas kang kena lenyek pulak baru tahu.

Ok. sampai sini je entry aku. Apa-apa pun jadilah pengguna yang bijaksana.

ok daaa..


( Gambar from Google )

Thursday, June 16, 2011

Jom Tempah Myvi Baru 2011




http://www.harian-metro-online.com/wp-content/uploads/2011/06/Perodua-Myvi-Elegance-2011.jpg


Teruja weh..teruja..
Rasa nak tempah hari ni jugakk ..
Kalau aku diberi pilihan aku nak yang paling meletop iaitu Myvi Elegance Auto yang paling mahal sekali..baru la da boom kan.. Aku memang suka body stail Myvi ni.. Tapi aku memang adore pada Honda Jazz dan CR-V . Kalau aku kerja bagus of course my choice Honda Jazz or CR-V.. tak main la local car keenn.. Tapi korang jangan pandang aku sebelah mata.. kang terkejut kot aku terus pakai FairLady Z..baru korang tau.. hahaha..
Jom cuci mata dengan produk Produa yang baru ini..

Selain Perodua Myvi Extreme 1.5 yang merupakan salah satu model baru, Perodua Myvi 2011 model baru keluar dengan variasi lain seperti 1.3 Standard, Premium, Elegance and 1.5 Special Edition and Extreme.
Perodua Myvi Elegance (automatik + cat metalik) dilengkapi spesifikasi paling lengkap, jadi harganya ditawarkan sebanyak RM57,908.00 (atas jalan dengan insuran).



Antara warna menarik Perodua Myvi baharu versi Elegance ialah Ebony Black (hitam) dan Mystical Purple (ungu). Warna lain seperti Ivory White (putih), Glittering Silver (perak), Medallion Grey (kelabu) dan Pearl White (putih mutiara).
Timbul persoalan kini ialah adakah berbaloi untuk memiliki sebuah Perodua Myvi 1.3 liter dengan harga setinggi itu? Itu baru model 1.3, belum lagi model 1.5 liter Special Edition (SE) dan Extreme yang bakal dilancarkan hujung tahun ini.

Dijangka Perodua Myvi 1.5 SE dan 1.5 Extreme akan dijual pada harga RM 63K ke atas. Masih lagi murah berbanding model kompak lain seperti Suzuki Swift 1.5, Mazda2, Ford Fiesta, atau sedan murah seperti Toyota Vios 1.5J. Proton Persona dan Saga FL 1.6L Executive berharga jauh lebih rendah, namun dari segi persepsi peminatnya, Perodua Myvi setahap lebih baik.

Perodua Myvi generasi kedua ini juga dikatakan mempunyai bentuk lebih kompak, sedikit kecil berbanding model asalnya. Namun menurut Perodua, ruang kabin masih lagi luas sama seperti model terdahulu. Berikut adalah spesifikasi Perodua Myvi 2011:
  • EPS: Electronic Power Steering
  • ABS with EBD & BA System
  • The latest modern new design: Projector headlamp
  • Dual SRS Air bags (All variant)
  • Automatic Shift lock part
  • ISO Fix Child Restraint System
  • 3 point rear seatbelt
  • Pre tensioner Seat belt with force limiter
  • Dash mounted gear shift
  • Electronic retractable side mirror
  • Fuel efficient
  • Built in GPS with DVD Player, MP3, USB, and Bluetooth
Harga Model 1.5SE dan 1.5EXT akan diumumkan pada tahun depan. Berikut adalah harga bagi Perodua Myvi 1.3 baru harga 2011:
  • RM44,926.00 (M) Standard
  • RM47,726.00 (M) Premium
  • RM54,908.00 (M) Elegance
  • RM47,926.00 (A) Standard
  • RM50,726.00 (A) Premium
  • RM57,908.00 (A) Elegance
Model Perodua Myvi 2011 akan dilancarkan pada Jun 16, 2011 oleh Datuk Seri Najib Tun Razak di Putra World Trade Centre (PWTC).
















 

SUMBER INFOMASI : HARIAN METRO

Jom Makan-makan di Nasi Lemak Ayam Golek

Assalammualaikum dan selamat hari Khamis..
Pe khabar semua? Alhamdulilah rezeki datang mencurah-curah.. Tapi tak tahu nak pilih apa? Harap pilihan aku diredhai Allah.. Allah maha pemurah selepas hilang satu benda dia bagi 10 ganti..syukran.. :)

Kali ini nak buat entry makan-makan sambil menambah berat badan hahaha.. Last week lalu aku dan my mak su dan paksu serta adik-adik sepupu pergi meronda-ronda ke Ipoh..

Selepas penat-penat meronda dan menshoppingkan diri kami pun mencari destinasi untuk makan petang aka makan malam :) So tempatnya Nasi Lemak Ayam Golek.. Err betul ke nama kedai tu? Ke aku makan banyak sangat junk food sampai dapat penyakit lupa? Ok abaikan yang penting nama tempat makan itu memang ada ayam bergolek golek hahaha..

Restoren itu nama sahaja Nasi Lemak Ayam Golek tapi dia bukan special to nasi lemak only.. Banyak menu yang lain yang disediakan.. bermacam-macam..engkau pilih je mana yang sesuai kenn.. Dan kami memilih Set Pakej....memang puas hati makan di situ..harga berpatutan dan layanan pun bagus. Korang seeloknya datang ke situ bila perut kosong je sebab dapat licinkan semua makanan yang dihidangkan,  lepas itu balik rumah timbang berat badan hahaha :)

Konsep restoren itu macam biasa cuma dia ada sediakan pondok khas untuk makan bersila. Jadi kami memilih pondok sebagai tempat makan sambil bersila.. Rasa macam main pondok-pondok pulak tapi best!


Sebelum pergi makan kenalah posing dulu..hahaha.. Dalam masjid pun sempat lagi..waduh waduh..


 Muka moody je yang baju oren tu..mesti lama tunggu makanan kenn.. hehehe..

 Sebelum makan perlulah capture picture dulu... 1, 2, 3 action! opss oopss senyum lebar sikit!


Gadis comel yang memakai tudung kelabu itu sesangatlah chomel kenn ( kah kah kah )

Jom kita zoom makanan pulak..lapar pula aku tengok.. ish tak boleh kena diet ni sebab badan dah macam belon hahaha :)


Makanan pembuka selera :)

Ikan Siakap masak 10 rasa eh 3 rasa daa... Rasa not bad 3 star aku bagi.



Nama lauk ni aku tak tahu..Ok mai sini aku bagi.. Ayam Cincang siam.. sedap juga.. nyam nyam..


Ini adalah sutun eh sotong paprik.. rasa macam paprik so i call that paprik..


I loike that.. Benda hijau ini eh sayur ini ialah kailan ikan masin.. suka cuma tak suka batang kailan yang gedabak besar..suka daunnya je,,hehehe ..


Mula-mula aku ingat benda ni ayam yang disalut tepung tapi rupanya cendawan mix tepung. Sedap kalau dia goreng satu per satu cendawan.. Kalau goreng gini sedap juga tapi tunggu perut aku kosong..aku akan ngap sampai licin. ( anak dara siapakah ini? hauhuahua.. )


 Tomyam sea food.. semua benda ada...sotong, udang, kepah dan haiwan yang bukan sea pun ada iaitu ayam. Rasa not bad cuma kepekatan tomyam kurang sikit. Ewah-ewah bila masa aku jadi pengkritik makanan ni?





 Siap untuk dimakan.. baca doa dulu..

 
Dah habis makan perlulah mengucapkan alhamdulilah sambil mengurut perut..dan perlulah kreatif sebagai tanda kami sudah makan di sini dengan meninggalkan plak jalan-jalan cari makan oopp straw jejalan makan-makan.. ( perhatikan gambar di atas )



 Ini gambar sebelum di make over dan di atas selepas di make over oleh Pak usu hahaha.. Rasa nak pecah perut aku ketawa .. Title is Ikan merokok kah kah kah @_____@ stop gelak tak sopan *)

 Dah makan perlulah peace no war..tetiba plak..



 Ini mesti dah lebih kenyang sampai gigit straw ..


Apa pun we enjoy this time.. Thank for my sweet Mak Su because belanja makan pada hari ini. Next time boleh belanja lagi ehh.. @_________@
Ok daaa..





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.