Tak Rugi Kalau Beli Buku.

Assalamualaikum,

Lama tak update, of courselah sebab busy. Banyak kena fikir. So sekarang berkesempatan nak update blog. Nak release tension jap. Sakit kepala mengadap lappy buat agsimen yang memang macam gunung Everest hahaha. Entry lepas ada cerita tentang pesta buku. Dan sekarang nak update pasal pesta buku yang all the best la. Dapat diskaun 20% and more untuk buku universiti lain. UKM adakan lelong buku. Memang hebatt la kepada peminat buku ilmiah.

 

Mungkin ada mulut manusia yang suka berprasangka buruk mengejek bahawa "eii setakat beli buku pun nak menunjuk dalam blog, riak la tu" ok..fine bukan niat aku nak menunjuk. Buat apa aku nak menunjuk kalau setakat beli buku. Kalau beli rantai harga 10juta tu..memang la menunjuk. Tujuan aku nak update about buku ni sebagai satu medium untuk mengajak student minat membaca bahan-bahan ilmiah.

Tak rugi kalau membeli buku ni. Takkan nak dapatkan ilmu pun nak berkirakan. Kalau beli benda lain boleh je kan. So bila kita di IPTA dan IPTS..kita kena tahu niat utama kita menuntut ilmu. So keperluan belajar perlu diutamakan, bukan kehendak peribadi. Pelik dengan manusia yang sangat berkira dengan keperluan belajar. Apa matlamat anda ke universiti? mana fungsi atau amanat yang anda pinjam dari PTPTN, MARA, biasiswa dan peruntukan daripada mak dan ayah serta keluarga tercinta? Tepuk kepala tanya niat anda. Aku bukan nak tujukan kepada sesiapa. Sebab benda ni aku tengok dari aku STPM dan universiti lagi. Bila suruh beli buku ramai yang mengeluh? Sedih rasanya pemikiran masyarakat macam tu. Kalau benar tak mampu tak pe tapi disebaliknya.

Ok stop membebel, pada 27 hingga 30 Mac 2012 lalu, UKM adakan jualan buku pengajian tinggi daripada semua penerbit universiti seluruh Malaysia serta penerbit lain seperti Dewan Bahasa dan Pustaka dan banyak lagi. Memang teruja sangat dengan pesta aka jualan buku ni sebab kita boleh dapatkan dengan best price berbanding kita beli di kedai biasa.



Hari pertama jualan buku di Dataran Censelori UKM. UKM memang bagi best price untuk buku terbitan UKM. Rugi wooo siapa tak beli!


Siapa yang tak nak kalau ada lelong buku terpilih dengan harga 3 buah buku cuma RM10. Nasib kami baik kerana dapat merembat 3 buah buku yang bersesuaian dengan course kami. Bila pergi esoknya memang buku yang bersesuaian dengan course Sains Pembangunan zero..buku kos lain je ada. Syukur.

Masa ni lebih kurang pukul 10 a.m. Ramai juga orang, kalau pergi lambat mesti tak dapat rembat buku lelong tu.

Pencinta buku, pasti bagaikan dirasuk ketika pameran jualan buku universiti ini. Termasuk....?


Me with Mira. Masing-masing penuh memborong buku kecintaan.


Ini antara buku yang dibeli masa hari pertama pameran buku. Aku beli yang berkaitan dengan course aku dan tajuk thesis yang akan di karang.



Hari terakhir jualan buku, beli 2 buah buku berkaitan dengan AL-Arqam. Untuk tajuk agsimen. Tajuk ini sangat kontroversi tapi menarik dikaji. Tapi aku bukan pengikut Al Arqam. Jangan salah sangka pula.

Perlu senyum walaupun ketensionan mula melanda jiwa :'( First time pakai pasmina macam pakai bawal, sangat complicated. Hahaha.

Marilah menjadi masyarakat yang sayangkan ilmu. Angan-angan nak jadi Professor. Aminnnn
Aminnkan ramai-ramai :)
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
8 Comments for "Tak Rugi Kalau Beli Buku."

hai kak ... nak taye akak gune template ape ye.

wah,, hari ahad ni pun ipgkkb nak adakan pesta buku sempena kitorang baru dapat baucer buku,, follow sini,, comel amat blog ni :D

hai farah,,cantikla blog ni,,saya ase tag nama farah lam entry saya..
harap sudi singgah yer

sweetsyazashop.blogshop.com

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Ffilzah-murtadza.blogspot.com%2F&h=jAQF4YsnW
follow me back please

hana suka p pesta buku walaupun xbeli.hehe

Nak tanya , barang Ana Muslim ada jual di situ tak ? Tolong jawab :) Nak tahu !

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top