Thursday, August 9, 2012

Tutorial 138 : Buang empty sidebar.

Assalamualaikum,

Hari ni online guna lappy lama, jangan buat hal lagi sudah. Kena belai-belai sikit baru dia manja. Ok kali ni nak bagi tutorial simple. Kalau dah pro tu tak usah lah refer tutorial ni ye. Sebelum aku bagi step untuk buat tutorial ni aku nak terangkan tentang tutorial ni. Aku pun tak tahu nak letak tajuk apa, so ini tajuk yang sesuai.

Empty sidebar tu macam sidebar yang kosong di sidebar korang, macam ada lompang-lompang yang nak kena penampar. Sangat burukkan? tak cantik dan macam bersepah-sepah. Perkara ni berlaku kerana korang add gadget di sidebar tersebut, jadi dia akan kelihatan "empty" sebab dia tak ada title sidebar. Memang sesetengah widget tak perlu letak title dan dibiarkan sahaja sebagai HTML/JavaScript. So itu bukan masalahnya tapi, cee korang tengok gambar di bawah :


Merujuk kepada gambar di atas, sidebar korang akan jadi macam ini sekiranya korang tak meyusun page element korang dengan betul dan tersusun. Benda ni sebenarnya tak ada apa-apa kesan dan tak menjejaskan blog korang tapii blog korang akan nampak macam serabut dan kelam kabut. Sangat semak samun kann?? So aku ada jalan penyelesaian yang mudah dan senang. Jom ikuti step by step dengan berhati-hati.

1. Sign in blogger > Design > Page Elemants


Pada Page Elemants itu korang akan nampak HTML/JavaScript di sidebar korang ( tak kirala kanan atau kiri sidebar) 

HTML/JavaScript yang korang rasa menyemak tak cun tu ubah/letakkan nya di bahagian footer (bahagian bawah sekali di Page Elements korang) seperti gambar di bawah.


Ubah atau tarik semua tu ke bahagian bawah sekali (footer) dan SAVE sahaja.Dan lihatlah blogmu itu!


Senangkan?? Nak copy tutorial? silalah credit for me :) Bye!

4 comments:

  1. Senang gila woots ;) heheh.btw, follow laa blog titew kak Farah .pleasee ~

    ReplyDelete
  2. Owh.Buat macam tu je ke.Thanks kak Farah =)

    ReplyDelete
  3. tq for info..sila dtg blog sy.http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. terima kasih utk tutorial ni.. sy da follow akak. sila datang ke blog sy..

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.