Sunday, February 26, 2012

Hasil Voucher Buku 1 Malaysia.

Assalamualaikum , selamat hujung minggu warga Malaysia dan luar Malaysia juga.
Hari tu sebuk update voucher buku 1 Malaysia tapi sekarang voucher tu dah tamat riwayatnya kerana tuannya sudah menggunakannya dengan jayanya. Maka inilah hasilnya.



Aku telah menggunakan voucher buku ni dengan jayanya pada hari Jumaat lepas pada 24 Feb 2012. Memang berbaloi kerana dapat 4 set buku kaedah penyelidikan. Harga RM 199.00 untuk semua buku ni dan balance RM 1 aku gunakan di kedai Unikeb UKM, beli pen RM 1.00 je hahaha.

Sebenarnya buku ni ada 5 buah tapi. 1 buku tu tak sampai lagi. Kena guna duit sendiri la untuk 1 buku tu. Tapi berbaloi la kan. Korang beli buku apa ye dengan voucher tu? Kepada sesiapa belum gunakan buku tu jangan sampai tamat tempoh sudahlah, ingat last March 2012 tamat tempoh.

Buku ni sangat penting untuk aku. sebab aku akan tulis thesis semester depan dan semester ni akan belajar kaedah metadologi. So hope lulus dengan A la.
Korang pula guna voucher ni beli buku apa? Hope beli buku yang berguna dengan pengajian korang la, jangan beli buku yang tak berfaedah. Membazir. Kalau tak nak belikan je buku untuk aku yang memang memerlukan buku akademik ni.

Yang suka jual-jual voucher ni, nahas la korang bila dah dapat detect nanti sebab setiap nombor siri voucher ni didaftar atas nama korang. Daripada jual voucher tu untuk beli "kehendak" lain lebih baik gunakan dengan beli buku untutk support pengajian korang. Betul tak?

Ok bai, jumpa next entry insyaallah.

Saturday, February 25, 2012

Merembat 2 botol Perfumes Kecintaan.

Assalamualaikum,
Agak kebosanan sekarang kerana terperap di bilik je.
Jadi terasa nak update blog untuk menghiburkan hati.
Kali ni nak share hobi lama iaitu perfume. Sebenarnya aku peminat perfumes. Hasil dari risikan akhirnya merembat 2 botol perfumes kecintaan iaitu :

XX Hugo Boss dan Escada Rockin Rio

Sebab apa aku pilih dua jenama ni? XX Hugo Boss ni bau dia sexy, sweet dan rasa segar je dan Escada Rockin Rio lebih manis macam gula dan rasa fresh. Tapi memang sedap la bau dia. Try la kalau tak caya hehehe.


Bau perfumes ni kadang-kadang sesuai dengan someone, kadang-kadang boleh pening bila cium. So kalau sesuai go on je la, kalau rasa nak pengsan pilihla mana yang sesuai. Mula-mula nak beli online tapi kalau beli online tak dapat nak cium bau dia so beli la secara manual hahaha, boleh test macam-macam bau, tak la menyesal kalau belikan. Nanti bila stock dah habis nak try CK - eternity EDP dan Fantasy Britney Spears. wangi gila bau tu. Korang suka perfumes apa? sharelah..

Bai!

Mood Baru Semester Baru.

Assalamualaikum semua,
Selamat hari Sabtu. Hari ni cuti. Yeahh! so lepak je kat bilik sambil mengemas apa yang patut.
Kuliah pun 3 kali seminggu je. Wahh best harap tak ada pertukaran jadual lagi :)
Korang macam mana? dah masuk kampus? mood study macam mana harap dapat suntikan baru yerr.

Semester baru ni masih kekal dengan kekasih lama bilik lama di Kolej Pendeta Zaba. Still tingkat atas sekali. Maklumlah ini je senaman terbaik di sini, naik turun tangga agar berat badan pun turun bertan-tan opps tan ker? hahaha. Tempat utama untuk menyedut mood ialah bilik. So bilik perlu selesa untuk didiami. Bilik aku ni tak la tersusun sangat. Memang suka mengemas, lepas tu bersepah balik. Kemas lagi dan sepahkan balik. So tadi baru je mengemas bilik hehehe.

Bilik masih suasana seperti dahulu. Cuma dah minimakan barang agar tak serabut. Maklumlah aku ni spesis jenis banyak barang, nanti kena sewa lori la nak mengangkut barang. isk tak boleh jadi kena transfer sikit-sikit kat rumah ni. Yang perlu sahaja yer.


Ini adalah katil kesayangan ku, masih setia dengan dia. Tapi pink colour memang tetap menjadi kegilaan. Cadar kita berkedut dan perlu di gosok hahaha.


Ini adalah tempat memerah otak untuk menyiapkan segala tugasan. Banyakkan buku. Suka beli buku tapi belum khatam-khatam lagi membacanya. Cuma untuk meminakan ruang ini kerana terlalu banyak barang perlu di sumbat so segala buku-buku lain, artikal dan jurnal terpaksa diperuk ke dalam kotak. Gambar mak dan ayah memang perlu ada kerana mereka penguat semangatku :')


Lappy peneman setiap masa, kalau tak ada dia tak dapatlah update blog kan.


Kerana terlalu limited space, terpaksa guna raga bertingkat ini agar kelihatan kemas. Stock makanan boleh letak di sini :) Gunakan ruang yang ada sebaik mungkin. Barulah dikatakan pengguna bijak eh merepek sudah.

Tu baru 2 kotak kecil, belum lagi korang tengok kotak gergasi aku. Ruang yang sempit bangat.


Almari yang semakin penuh dan sesak. Hope kawal nafsu agar tak shopping lagi hahaha. Bagi tengok sisi je, mana boleh capture semua. Private tau. Tapi rasa berkenan kat some tudung la. Eh..

Walaupun bilik aku ni kecik tak besar, tapi alhamdulilah selesa didiami. Tidur malam lena, tidak terganggu malah boleh over dose tidur hehe. Kolej Pendeta Zaba memang best terasa sayang pula nak tinggalkan dia kalau tukar kolej semester depan. Okeylah, sampai disini sahaja karangan bergambar aku. Nanti update lagi di lain waktu maklumlah masuk kuliah hari Rabu, Khamis dan Jumaat..banyak masa ni tapi agsimen dah macam ombak rindu je datangnya. Minggu ketensionan sudah bermula!

Baii!

Thursday, February 16, 2012

Dah mula packing barang.

Assalamualaikum,
Apa khabar semua? rindu kat aku yer?
Hari-hari starker tapi tak update-update.
Sebenarnya, tak ada benda menarik nak up date. Semua biasa-biasa je dari A sampai Z almaklumlah duduk rumah. Pagi-pagi kemas rumah, memasak, tengok tv, online, jengah blog kekawan, main FB, main game, sms..is hari-hari sama..takkan nak update juga kan..kang jemu pula. Melainkan aku travel seluruh dunia...ada la bahan nak kepoh kat blog atau aku tengah runsing akibat stress..sudah tentu mengadu kat blog. Kau orang tengok lah bila aku balik kampus nanti, of course hari-hari update *maap kalau tak update, walaupun busy dengan tugasan mengunung akan update juga sebab blog adalah teman bicara yang setia, tempat mengadu..semua orang baca, terbaca, terpaksa baca walaupun bukan reader tetap blog nihh..kah kah kah..so itu adalah terapi terbaik.

Berhenti merepek sekejap..ala saja nak panjangkan entry. So kena la baca entry merepek aku ni panjang-panjangkan. Sekarang ni dalam persiapan nak packing barang. Hujung minggu ni akan pulang ke kampus terchinta. Dan paling best ada orang volunteer nak hantar. Jadi tak perlulah aku mengheret segala bagasi aku ke sana ke mari untuk sampai ke kolej zaba terchinta. Mak su dan paksu aku serta adik sepupu plan nak hantar aku Sabtu ni, that mean tidur rumah kak saudara semalam dan Ahad hantar aku ke Bangi. Planning mak su nak pusing-pusing KL. So jomlah enjoy!

Bukan jual tudung, tapi packing tudung nak bawa balik Bangi. Nasib baik sikit je sebab kebanyakkan baju tinggal dalam stor.


Sikit je baju I, tak sabar nak tengok baju kurung cotton yang dah siap. Thank mak su.


Sebenarnya, dah 90% buku-buku masa aku belajar degree dulu bawa ke Bangi, nasib baik buku metadologi aku masih wujud sebab semester ini kena study metadologi. Chayokk! Sangat penting untuk thesis agar masa present thesis anda tidak kantoi akibat medatologi yang "pelik"..so bersiap sedialah menguasai kaedah metadologi.

My pinky lappy ni adalah peneman setia aku..agak berabuk sedikit kerana tuannya agak kemalasan ketika ini.

Oklah korang, had ni jela tatapan entry untuk hari ini, hujung minggu ni akan ke bumi Bangi. Nak bayar yuran dan daftar kursus sekali. Hope semua dipermudahan. Jumpa korang di UKM. Bye!!!

P/s : Aku pelikla kenapa duit naffnang aku tak naik-naik yer, ni yang rasa nak remove je.

Friday, February 10, 2012

Tutorial 133 : Membuat Tab Menu Mudah ( No edit html )

Assalamualikum semua,
Selamat hari jumaat yang berbahagia.
Kali ni nak tunaikan permintaan reader yang inginkan tab menu mudah yang tak perlu edit html. Ok, kepada sesiapa yang ketinggalan tutorial tab menu boleh tengok link di bawah :


Tab Menu 1
Tab Menu 2
Tab Menu 3
Tab Menu 4
Tab Menu 5


Kepada sesiapa yang belum mahir linkkan Tab Menu boleh click sini


Tutorial kali ni simple tab menu yang tak perlu edit html bagai, senang dan mudah je. Contohnya macam ni :





1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Copy code di bawah dan paste ke dalam Html/Java Script



<div style="text-align: center;"><span style="padding: 10px 30px; -moz-border-radius: 5px 5px 5px 5px; background-color: #F989AE;">

<a href="http://www.blogger.com/home">Home</a></span> <span style="padding: 10px 30px; -moz-border-radius: 5px 5px 5px 5px; background-color: #F989AE;">

<a href="http://bicarafarah.blogspot.com/p/blog-tutorial_1005.html">TUTORIAL</a></span> <span style="padding: 10px 30px; -moz-border-radius: 5px 5px 5px 5px; background-color: #F989AE;">

<a href="http://bicarafarah.blogspot.com/p/info-dan-tips.html">INFO</a></span>
<span style="padding: 10px 30px; -moz-border-radius: 5px 5px 5px 5px; background-color: #F989AE;">

<a href="http://ciknurfarah.blogspot.com/">CONTEST</a></span> <span style="padding: 10px 30px; -moz-border-radius: 5px 5px 5px 5px; background-color: #F989AE;">

<a href="http://fara-hamster.blogspot.com/">HAMSTER</a></span>
<span style="padding: 10px 30px; -moz-border-radius: 5px 5px 5px 5px; background-color: #F989AE;">

<a href="http://ciknurfarah.tumblr.com/">TUMBLR</a></span></div>

3. Apa yang perlu di edit?

#F989AE adalah warna tab menu. HERE for more colour.
BIRU untuk link url tab menu.
PURPLE nama tab menu




Kalau nak tambah tab menu cuma copy code ini :

<a href="http://fara-hamster.blogspot.com/">HAMSTER</a></span>
<span style="padding: 10px 30px; -moz-border-radius: 5px 5px 5px 5px; background-color: #F989AE;">

sebelum code di bawah :

<a href="http://ciknurfarah.tumblr.com/">TUMBLR</a></span></div>


4. Kalau dah puas hati, SAVE dan lihat hasilnya, pastikan anda letakkan atau drag widget/gadget tersebut di bawah header seperti gambar di bawah.






Senangkan? Try la buat! baiiii





Thursday, February 9, 2012

HTC Rhyme Buah Hatiku.

Assalamualikum semua,

Hari ini nak tunaikan janji kongsi gadget kesayangan terbaru.
Dulu ada berkira-kira nak beli new handphone idaman. Hasil daripada blogging dan simpanan sendiri. Dan alhamdulilah tercapai dan sangat puas hati. Handphone bertuah itu adalah HTC Rhyme. Selama hampir berminggu-minggu server hp apa yang perlu dimiliki akhirnya HTC Rhyme menjadi pilihan, sebenarnya nak pilih Samsung Galaxy 2 tapi kerana hasil server-server mendapati ia banyak kelemahan walaupun dia gah seperti Iphone, hati terpaut kepada HTC yang memakai konsep "quietly brilliant". Dan lepas try godek-godek Samsung Galaxy 2 kawan, memang tidak se smooth dan brilliant HTC yang memang urmmm.. Tak menyesal memiliki HTC.


Sebenarnya, aku terpaut untuk memiliki HTC Salsa tapi bila dibuat perbandingan HTC Rhyme adalah terbaik untuk jiwa gadis seperti aku yang more to picture dan music, sangat smooth dan sesuai untuk gadis. Ada tiga pilihan warna ungu, putih dan hijau plum. Ikutkan hati nak colour pink tapi tak ada pula choice, so pilih hijau plum yang ceria dan comel :)

Serius masih proses membelik-belik. HTC Rhyme adalah produk HTC yang special sebab dia ada:


Sebab dia ada Dock Mode, so kalau korang nak charger boleh guna dock mode sambil boleh online, gaming atau sms. Kalau nak charge biasa pun tak apa. Serius aku kata sangat sesuai untuk girl, boy pun boleh guna. Cun dan comel.


Full set original my HTC Rhyme.


Kalau berminat nak tahu info pasal HTC Rhyme ni bolehlah ke HTC Website.


Banyak sebab aku suka HTC Rhyme, rupa bentuk, fungsi, camera, music dan banyak lagi. Paling penting dia smart phone.

So, sebelum kita beli handphone, lebih baik korang search tentang brand hp sebelum beli. Bandingkan kelebihan dan kelemahan antara handphone tersebut. Jangan beli ikut perasaan kerana terpengaruh dengan kawan-kawan dan iklan semata-mata. Sebab kawan aku yang teruja memiliki some brand hp terasa menyesal setelah memilikinya. So fikirlah sebelum beli.

Wednesday, February 8, 2012

Tutorial 132 : Meletakkan background pada blog ( Cara 2 )



Assalamualaikum,
Bertemu kembali di slot tutorial bersama cikgu Nurfarah.
Kali ni nak ajar korang yang GAGAL membuat tutorial ini :

Meletakkan background pada blog ( Cara 1 )

Kalau korang sudah berjaya membuat tutorial di atas sila abaikan tutorial ini ye kawan-kawan.
Untuk maklumat semua, tutorial ini TIDAK SESUAI untuk Template Designer tapi SESUAI untuk Layout template sahaja. Ini amaran keras! hahaha.. jom teruskan..

Tapi sebelum itu korang boleh cari background kat Background Diva dan Glitter Graphic

Nak ambil url linknya boleh skodeng sini dan sini. Senang dan lengkapkan?

Jom ikuti langkah-langkah di bawah :

1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Copy code di bawah dan paste ke dalam Html/Java Script


<style type="text/css">
body {
background-image: url("URL GAMBAR KORANG");
background-position: center;
background-repeat: repeat;
background-attachment: fixed; }
</style>

3. Tukarkan URL GAMBAR KORANG dengan gambar kegemaran korang.


4. Save dan lihat hasilnya. Tapi kalau ada kecacatan seperti di bawah. ( kebiasaan jika menggunakan Denim Template )


1. Sign in blogspot > Design > Edit HTML dan cari code di bawah..tekan ctrl f dan enter untuk mudahkan pencarian.

<Variable name="headerCornersColor" description="Page Header Corners Color"
           type="color" default="#528bc5" value="#528bc5">

Tukar  #528bc5 kepada transparent seperti gambar di bawah.

<Variable name="headerCornersColor" description="Page Header Corners Color"
type="color" default="#528bc5" value="transparent">

2. Preview, kalau OK silalah SAVE. Senangkan ?

Bye semua :)

Ke mana Cik Farah hilang?

Assalamualaikum semua.
Lama giler tak update blog.
Dah pencen? no no no! sebab masih sayang pada blog buruk ni lagi.
Sorry sangat sebab tak update tutorial dan publish komen. Buka blog semalam hampir seratus komen tak update. Kawan-kawan kat FB pun tak approve huhu.
Sebenarnya bukan menghilangkan diri cuma sepikan diri je dari dunia internet sebab "it time is holiday!" so kenalah rehat hehe.

Sebenarnya balik kampung, kat kampung aku line broadband bermasalah sikit so just menikmati cuti di kampung, pi melawat rumah kakak dan jalan-jalan je. Lupakan sebentar kepada blog dan FB walaupun hati memanggil-manggil dengan kesayanagan ini.


Nahh gambar pengubat rindu untuk korang. Korang rindu aku ke? Pipi makin bam-bam bila cuti.


Dengan adik yang nampak macam kakak hahaha..


Sentiasa nampak muda walaupun dah boleh kahwin kihkihkih.


Dengan kak nyah bersama kanta lekap barunya. Teruja sampai hilang terbang melayang-layang si contact lens.

Minggu depan maybe 19 Feb 2012 akan kembali ke kampus tercinta untuk memulakan semester baru. Awas anda semua kerana aku akan membebel akibat stress hahahaha... Semoga semester baru memberi semangat baru untuk buat yang terbaik. Kena rancang jadual dengan baik kerana kena bersilat membuat tugasan yang mengunung..lepas tu thesis oh thesis. Ok bai semua :) Jumpa di next entry!






Monday, February 6, 2012

Sangat Busy

Sorry my reader, sangat busy..nanti komen akan di publish :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.