Sunday, January 17, 2016

Nama Saya Qu Uteh

Assalamualaikum.

Nak kenalkan kucing busuk ni aka my housemate juga.
Kehadiran uteh buat aku rasa happy dengan gelagatnya.

Hilang tension.
Kucing ni sebenarnya kucing jalanan je. Kesian kat dia tak ada orang nak jaga, so dengan rela hati aku adopt si Uteh ni.

Pada tarikh 10/12/2015 aku adopt si Uteh ni, dia manja tapi maybe first time orang jaga dia, so 3 hari juga la asyik menangis mengiau-meow. Tapi lepas tu dia boleh sesuai dengan persekitaran.

Uteh ni si kucing jantan yang lincah. Pagi-pagi dan kejut minta makan...sekali kejut bangun subuh la..kalau tak minta makan mesti dia datang kat aku mengesel2 muka kat kaki atau main tangkap-tangkap kaki. Sedar-sedar dah pukul 6.00 a.m.

Gambar beberapa hari lepas di adopt, muka sedih sebab belum sesuai lagi. Tapi manja sangat!

Special tentang Uteh, walaupun kucing jalanan tapi hanya sekali ajar je dah pandai berak dan kencing dalam litter box dia. Dan setakat ini belum pernah membuang merata-rata. Aku juga tak kurung dia dalam cage, main lepas je dalam rumah dan alhamdulilah after seminggu Uteh dah mula sesuaikan diri. Nak poo dah pandai tambus dalam litter box. Sangat senang diajar. Makan pula mula-mula macam tak pandai makan kibble so aku bagi wet food. Lepas tu macam dah jemu je dia makan wet food dan boleh terima kibble untuk kitten sebab dia ketegori kitten lagi. Now! paling dia suka ayam rebus..so lepas itu akan telentang la lepas makan.


Masa mula-mula adopt tu asyik nak berkepit je, tidur pun atas riba, kalau tak mesti nak tidur atas perut...naik rimas juga tapi layankan jer...tapi sekarang mesti nak tidur dalam bilik mummy dia je..kalau tak mesti atas laptop aku..si pengacau no 1.




Kat mana aku ada, mesti la kat situ dia ada...Uteh sangat manja dan mengada-gada plus gedixxxx.



Ada call mak hari tu, ada cakap bela kucing...cadang nak hantar balik kampung dan mak suka la sebab kat rumah tak ada kucing jantan tapi nanti sedih pulak aku kat sini tak ada Uteh.
Kalau kat kampung risau juga nak lepaskan Uteh, sebab kalau di kampung Uteh akan jadi kucing outdoor sebab pintu rumah sentiasa open...takut dia berjalan jauh atau kena langgar sebab rumah dekat dengan jalan raya besar...kalau di sini jadi kucing indoor je dan dia makin serasi duduk dalam rumah je.

Kat kampung dulu pernah bela kucing lebih daripada 10 ekor. Tapi kebanyakkan kucing jantan aku bila dah gatal nak mengawan mesti hilang. Kadang-kadang langsung tak balik-balik. Jenuh la ayah aku mencari-cari...tak jumpa. Paling sedih banyak yang mati kena langgar sebab rumah dekat dengan jalan raya. Kucing jiran-jiran juga begitu akan jadi mangsa nahas jalan raya.


Kawan aku suggest suruh sunatkan dia, sebab utama nanti bila dah dewasa dia akan mengencing merata-rata...sebab nak mengawan. Kalau disunatkan dia tak la kencing merata tapi kena sunat sebelum dia matang. Lepas sunat dia punya peragai akan behave (tak macam kucing jantan lain yang suka bergaduh) dan lebih suka lepak rumah je.

Uteh dah kenyang sebab semangkuk ayam rebus dah lesapp.


Sekarang Uteh makin gemuk sebab kuat melantak ayam rebus. Lepas makan terus tidur telentang. Lepas tu kalau nak ajak main mesti main tangkap-tangkap kaki dan tangan kita...so ambil tali ke atau apa-apa benda kasi acah-acah kat dia..biar sampai penat dia main..barulah tak kacau mummy dia.



Kalau waktu malam memang aku malas nak tidur dengan si Uteh sebab suka sangat tidur atas rambut aku..lepas tu acah-acah main rambut dengan tangan cute dia tu.. Uteh sangat manja dan gedikk...dia suka bergurau dengan orang-orang yang biasa dengan dia..kadang-kadang sampai melompat-lompat ajak gurau.


Teringin juga nak beli kucing gebu-gebu tapi bila fikirkan semula..dah la bajet banyak nak beli anak meow gebu-gebu,,,lepas tu kos pelihara pun mahal...cerewit segala-galanya.
So lebih elok kita adopt kucing yang perlukan tempat tinggal seperti kucing jalanan. Kucing kampung atau kucing jalanan ni antibodi kuat, tidak cerewet, lebih manja (sebab ada kawan cakap kucing parsi dia sombong berbanding kucing kampungnya yang lebih manja), bijak, rajin (suka tambus poo dia lepas yakk), aktif,  dan senang dijaga.


Itu sahaja kisah si Uteh yang bajet comel ni... Qu Uteh tengah membuta..nak dekat mangrib karang baru bangun...

Support la...kucing-kucing jalanan yang perlukan kasih sayang dan tempat tinggal.. 
ADOPT..DONT SHOP..
Berikan mereka peluang untuk menikmati kehidupan yang lebih baik. 
Insyaallah mereka akan doakan kita juga.

p/s: Selalu cakap kat Uteh..Uteh doakan mummy murah rezeki ye..boleh bagi Uteh makan sedap-sedap dan belikan toilet cantik untuk Uteh... ameen.


4 comments:

  1. Kucing terbiar...kalau kita jaga molek molek...super cute jadinya...hihi...hye qu uteh..

    ReplyDelete
  2. aloloo comellnya lahaii uteh ni.. kesian kn tgk kucing jalanan yg trbiar.. kdg kena sepak terajang je.. Allahu kesian sgt..

    ReplyDelete
  3. dulu suka kucing skrg aku hati batu dgn kucing sbb ada anak2 yg alergik .. hehehe

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.