Saturday, March 26, 2016

Ayat-ayat Syifa dalam Al-Quran (Peyembuh)



Assalamualaikum..
Aku nak share ilmu yang bermanfaat ni. Jom kita amalkan untuk kesihatan rohani dan jasmani.




1) Dan qur’an menyembuhkan hati orang-orang mukminin.
2) Dan penyembuh bagi suatu penyakit yg ada didalam dada.
3) Keluar dari perutnya minuman yg beraneka warna menjadi penyembuh bagi manusia.
4) Dan kami turunkan dari Qur’aan sesuatu yg jadi penyembuh dan rahmat bagi orang mukminin.
5) Dan apabila aku sakit, maka ia Allah menyembuhkan aku.
6) Katakanlah hai Muhammad. ia (Qur’aan) menjadi petunjuk dan penyembuh.



Keterangan:
Syeikh Imam Abil Qasim Al;Qusyairi menerangkan, bahawa suatu waktu anaknya sakit yang membimbangkan sehingga beliau merasa putus asa. Dalam tidurnya beliau bermimpi bertemu dengan Rasullulah s.a.w. dan beliau bertanya apakah ada ubat bagi penyakit yang dideritai oleh anaknya. Rasulullah s.a.w. berkata ” Apakah kamu tidak mengetahui ayat-ayat syifa?” Lalu Abil Qasim membuka Al-qur’an dan menemui ayat-ayat tersebut diatas lalu beliau segera menulisnya diatas kertas dan dilunturkan dalam air, lalu diberikan anaknya minum. Tidak lama selepas itu, anak yang sakit itu beransur sembuh dan akhirnya benar-benar sembuh.

 p/s: Boleh dibaca tiap kali lepas solat..Cik Farah edit untuk memudahkan pembaca menghafal. Boleh share.


Tempahan dari Kasih Aminaa dan Koleksi Barangan Bayi

Assalamualaikum, lama tak update,

Tempahan dari sis ni dah lama, sekarang baru peluang nak update.

Blog pertama blog biz, iaitu blog jualan supplement untuk kanak-kanak Caliph. Sis ini pengedar/agent area Terengganu. Kalau korang nak dapatkan produk Caliph boleh la contact beliau ye.. Jom kita tengok dekorasi pilihan beliau.




Dekorasi header lebih kepada produk jualan beliau:


Kepada sesiapa yang nak dapatkan produk Caliph dengan pelbagai tawaran promosi, sama ada berdekatan dengan Terengganu atau luar kawasan boleh contact owner blog yer..

Jom cuci mata kat Kasih Aminaa Official Blog: My Caliph Journey


Blog kedua juga blog biz juga, sis ni menjual pelbagai kelengkapan ibu, bayi dan anak. Macam-macam produk jualan ada. Just pilih dan order je yer...


Dekorasi header lebih kepada pakaian kana-kanak dan kelengkapan bayi. Banyak sangat pilihan, kalau payah nak shopping kat luar..jom shopping secara online!

Jom cuci mata ke Blog Koleksi Barang Bayi: Gedung Kelengkapan Ibu, Bayi dan Anak


Selamat mencuci mata.


Nak buat tempahan?? berminat??


Kalau berminat boleh What Apps..jika benar-benar serius je tau... What apps cik Farah kat 017 2788373

Nak tengok syarat boleh CLICK SINI
Nak tengok design sebelum ini boleh CLICK SANA

Ok bye :)

Friday, March 18, 2016

Tempahan Blog lagi..

Assalamualaikum.. lewat nak update tempahan terbaru dari customers tercinta.

Kali ini nak promote kawan I punya blog. Dia baru berjinak-jinak nak buat biz jahitan. Sekarang tengah sibuk nak menjahit barut baby. Tapi blog masih baru dan segar lagi.. Jom tengok rupa bentuk design yang dipinta.


Pilahan hati beliau warna hijau cerah gitu. Nak jamu mata tak??



Jom kita pergi serbu Daisy Boutique Collections

Selain itu, cik Farah ambil tempahan untuk kedai menjual alatan sukan.. Macam-macam alatan sukan ada dijual. Boleh dapatkan peralatn sukan di JNZ Global Sport


Header lebih kepada sukan dan peralatan sukan.


Jika nak cuci mata jom ke JNZ Global Sport


Banyak lagi tempalte nak update..tunggu....

Nak buat tempahan?? berminat??

Kalau berminat boleh What Apps..jika benar-benar serius je tau... What apps cik Farah kat 017 2788373

Nak tengok syarat boleh CLICK SINI
Nak tengok design sebelum ini boleh CLICK SANA

Ok bye :)

Tuesday, March 8, 2016

Tutorial 143: Membuat Menu Bar *baru

Assalamualaikum..



Lama tak update tutorial. So ini tutorial just for back up..kalau tetiba terhilang coding dalam simpanan.

1.Login ke Blogspot, clik Template > Edit HTML > Rujuk sini

2. Selepas itu...cari code ini ]]></b:skin>
dengan cara tekan CTRL F
3. Copy code di bawah dan PASTE di ATAS/SEBELUM code yang korang cari tadi.

/* menu bar */
#menubar{
margin: 0;
padding: 6;
float:center;
border:0px solid #ffffff;
width:90%;
background:#ffffff;
}
#menubar li{
margin-left: 0;
padding: 5px;
list-style: none;
float: left;
font: bold 14px arial;
}
#menubar li a{
display: block;
margin: 0;
padding: 10px 10px;
background:#F6A0BD;
color: #000000;
box-shadow: 3px 2px 3px #333;
-webkit-box-shadow: 3px 2px 3px #333;
-moz-box-shadow: 3px 2px 3px #333;
-webkit-border-top-left-radius: 10px;
-webkit-border-top-right-radius: 10px;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
-moz-border-radius-topright: 10px;
-webkit-border-bottom-right-radius: 10px;
-webkit-border-bottom-left-radius: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
border-bottom-right-radius: 10px;
border-bottom-left-radius: 10px;
border-top-left-radius: 10px;
border-top-right-radius: 10px;
text-align: center;
text-decoration: none;
border:3px dotted #ffffff;
}
#menubar li a:hover{
background: #E94F94;
color: #ffffff;
box-shadow: 3px 2px 3px #333;
-webkit-box-shadow: 3px 2px 3px #333;
-moz-box-shadow: 3px 2px 3px #333;
text-align: center;
text-decoration: none;
border:2px dashed #ffffff;
}
#menubar div{
position: absolute;
visibility: hidden;
}


 Petunjuk:
#F6A0BD warna background
 #000000 warna tulisan/font
dotted boleh pakai dashed, solid
*pandai-pandai la ejast nak colour apa.
  

4. Try Preview, jika tak ada sebarang masalah. SAVE sahaja.

5. Selepas itu, Copy code di bawah:

<br/><ul id='menubar'><center>
<li><a href='http://bicarafarah.blogspot.my'>Home</a></li>
<li><a href='http://bicarafarah.blogspot.com/p/blog-tutorial_1005.html'>Tutorial Blog</a></li>
<li><a href='http://bicarafarah.blogspot.com/p/my-review-collection.html'>Produk Review</a></li>
<li><a href='http://bicarafarah.blogspot.com/p/info-dan-tips.html'>Info/Tips</a></li>
<li><a href='http://bicarafarah.blogspot.my/p/blog-page_16.html'>Portfolio: Header Design</a></li>
<li><a href='http://bicarafarah.blogspot.my/p/portfolio-header-design.html'>Portfolio: Blog Design</a></li>
</center></ul>


6. Pergi ke Layout Blog > Add Gadget > Html/JavaScript (bahagian crosscol) dan Paste code di atas dalam Html/JavaScript tapi ubah dulu :

Petunjuk:
http://bicarafarah.blogspot.my - link korang
Home - tab menu title

Kalau nak add just add code di bawah sebelum code bertanda kuning

<li><a href='http://bicarafarah.blogspot.my'>Home</a></li>

7. Save dan lihat hasil.

*kenapa pakai tab menu ni bagus? Sebab kemas dan tersusun..boleh letak banyak menu...boleh delete, add ubah bila-bila masa, jimat masa daripada nak design kat PS. Selamat mencuba..good luck!









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.