Wednesday, November 30, 2016

Tempahan Design Blog dari Bunga Sakura Kee

Assalamualaikum,
Rajin review blog customers kan...
Yahh lega dah siapkan semua tempahan kalian,
Harap happy dengan hasil kerja Cik Farah.

So sesiapa nak menempah tu harap boleh contact Cik farah secepat mungkin..sebab kalau Cik Farah buzy terpaksa menolak tempahan..buat secara termampu je..lebih-lebih takut tak terkejar ya..so siapa cepat dia dapat ya! kalau lambat melepaslah yer...

Kali ni kita nak review lagi blog..kali ni thema pink mix purple.

Tempahan dari Bunga Sakura Kee.


Maaf yer, Cik Farah screen shoot dari blog testing sebab nak full shoot dan tak nak terlalu panjang, so korang boleh tengok dengan jelas.

Blog ini thema lebih kepada bunga-bunga..jadi kita tonjolkan bunga sakura bersesuaian dengan nama blog yang comel tu kan..


Untuk header blog tuan blog lebih prefer letak nama blog...dan Cik farah buat flower banner untuk header.

Terima kasih menempah dengan Cik Farah, jomlah kita pergi jenguk-jenguk blog beliau yaa..boleh follow sekali. Beliau pun blogger baru :) selamat berblog.



Nak buat tempahan?? berminat??



Kalau berminat boleh What Apps..jika benar-benar serius je tau... What apps cik Farah kat 017 2788373

Nak tengok syarat boleh CLICK SINI
Nak tengok design sebelum ini boleh CLICK SANA

Ok bye :)



Tempahan Design Blog dari Safaz Zahrah Resources

Assalamualaikum,

Kali ni kita nak review tempahan design blog dari Safaz Zahrah Resources.

Tempahan ini lebih formal sebab biz blog.


https://2.bp.blogspot.com/-ImZWz2398_w/WDqVHNxe5cI/AAAAAAAAK4M/f7ROc7r53OAvcUWq_wTYetgZTrEAH3MDgCLcB/s1600/szr%2Btemplate.png 

Thema blog hitam mix kuning.
Susun atur permulaan blog ini juga Cik Farah buatkan sebab owner baru je buat blog.



 Header juga lebih formal, logo-logo yang berkaitan dengan perkhidmatan perniagaan juga dimasukkn ke dalam header untuk memudahkan pelanggan mengetahui perkhidmatan syarikat.

Kalau anda tak reti nak buat tapak blog, tak pe..Cik Farah boleh buatkan mengikut perbincangan...tentang harga jangan malu-malu nak bincang..

Kalau nak tahu perkhidmatan apa yang Safaz Zahrah Resources buat, boleh la jenguk2 blog beliau yerr.





Nak buat tempahan?? berminat??



Kalau berminat boleh What Apps..jika benar-benar serius je tau... What apps cik Farah kat 017 2788373

Nak tengok syarat boleh CLICK SINI
Nak tengok design sebelum ini boleh CLICK SANA

Ok bye :)

Sunday, November 27, 2016

Tempahan Design Blog dari Blog Cik Fiqa

Assalamualaikum, kita pulun review tempahan dari pelanggan tersayang.

Kali ni kita review tempahan dari Blog Cik Fiqa.

Tuan blog menginginkan thema green mint dan pink, jadi inilah hasilnya. Thema mix bunga-bunga pink yang subur berkembang di dalam blog..


Maaf, sebab Cik Farah just screen shoot dari blog design Cik Farah untuk dapatkan full shoot agar tak terlalu panjang.

Untuk header lebih kepada title blogdan thema lebih kepada flower vintage. I pilih rose sebab rose lebih cantik menarik dan deboomm.


Sidebar juga aku buat kelainan, theme bunga-bunga rose juga.

Suka tak??

Ok, kalau nak tengok real boleh pergi ke blog:-


Blog beliau juga ada share tentang resepi, tips dan review. Banyak tips & beauty yang boleh korang tahu melalui blog beliau, so jangan malu-malu untuk pergi jenguk dan follow.

Nak buat tempahan?? berminat??


Kalau berminat boleh What Apps..jika benar-benar serius je tau... What apps cik Farah kat 017 2788373

Nak tengok syarat boleh CLICK SINI
Nak tengok design sebelum ini boleh CLICK SANA

Ok bye :)

Tempahan Design Blog dari Pelukis Mural Shah Alam

Assalamualaikum,

Maaf blog agak berhabuk sikit, kali ni baru berpeluang nak update pasal tempahan blog.

Kali ni tempahan dari Pelukis Mural Shah Alam.

Beliau nak 3 column, jadi aku gunakan 1200px agar nampak lebih jelas dan besar memandangkan tuan blog prefer kepada blog biz dan peribadi, banyak upload gambar jadi saiz yang sesuai adalah 1200 px.



Thema lebih kepada biz mural..untuk header tuan blog memilih gambar headernya sendiri dan aku padankan  dengan template.


Thema lebih kepada warna purple oren.


Blog ni aku design ala2 kanvas yang kena water colour la gitu...sebab lebih kepada thema lukisan. Untuk footer pun cuma letak gambar owner dan ucapan ringkas.

Kalau korang nak lihat secara Live boleh datang ke blog:-


Kalau berminat nak buat lukisan mural bolehla contact beliau ya..harga pun menarik..lukisan mural beliau juga semua cantik-cantik.

Nak buat tempahan?? berminat??




Kalau berminat boleh What Apps..jika benar-benar serius je tau... What apps cik Farah kat 017 2788373

Nak tengok syarat boleh CLICK SINI
Nak tengok design sebelum ini boleh CLICK SANA

Ok bye :)

Friday, November 11, 2016

Tutorial 144: Membuat Menu Bar Berserta Sub-menu/ Drop Tab Menu

Assalamualaikum lama tak share tutorial.
Kali ini Cik Farah sangat bermurah hati nak share coding menu bar baru pulak, khas untuk korang yang rasa jemu dengan tab menu lama kan...Cik Farah tak minta bayaran pun... ilmu yang ada perlu dikongsi untuk keberkatan bersama.

Kali ni jenis Menu Bar beserta sub-menu atau orang panggil drop tab menu.

Rupa bentuk Menu Bar ni seperti ini:


Tapi ada special sikit dia ada sub menu di bawahnya seperti ni :



So lebih jimat ruang dan lebih tersusun blog korangkan...


1.Login ke Blogspot, clik Template > Edit HTML > Rujuk sini

2. Selepas itu...cari code ini ]]></b:skin> dengan cara tekan CTRL F
3. Copy code di bawah dan PASTE di ATAS/SEBELUM code yang korang cari tadi.

#menubar{
border-bottom:4px solid #ff0000;
width:1025px;
height:32px;
background:#000000;
float:center;
margin-bottom:3px;
}
#menubar ul{
float:left;
margin:0;
padding:0;
}
#menubar li{
float:left;
list-style:none;
margin:0;
padding:0;
}
#menubar li a, #menubar li a:link{
float:left;
padding:8px 12px;
color:#fff;
text-decoration:none;
font-size:13px;
font-weight:bold;
}
#menubar li a:hover, #menubar li a:active, #menubar .current_page_item a  {
background: #ff0000;
color: #fff;
text-decoration:none;
}
#menubar li li a, #menubar li li a:link, #menubar li li a:visited{
font-size: 12px;
background: #ff0000;
color: #fff;
text-decoration:none;
width: 150px;
padding: 0px 10px;
line-height:30px;
}
#menubar li li a:hover, #menubar li li a:active {
background: #000000;
color: #ffffff;
}
#menubar li ul{
z-index:9999;
position:absolute;
left:-999em;
height:auto;
width:170px;
margin-top:32px;
border:1px solid ##ff0000;
}
#menubar li:hover ul, #menubar li li:hover ul, #menubar li li li:hover ul, #menubar li.sfhover ul, #menubar li li.sfhover ul, #menubar li li li.sfhover ul{
left:auto
}
#menubar li:hover, #menubar li.sfhover{
position:static
}  

Petunjuk:
Code #ff0000 (border bawah menubar),  
1025px (lebar menubar), 
#000000(background menubar).

4. Try Preview, jika tak ada sebarang masalah. SAVE sahaja.

5. Selepas itu, Copy code di bawah:

<div id='menubar'>
<ul>
<li><a expr:href='data:blog.homepageUrl'>Home</a></li>
<li><a href='http://bicarafarah.blogspot.com/p/blog-tutorial_1005.html'>Tutorial Blog</a></li>
<li><a href='http://bicarafarah.blogspot.com/p/my-review-collection.html'>Produk Review</a></li>
<li><a href='http://bicarafarah.blogspot.com/2012/08/tempahan-design-dan-edit-blog.html'>Tempahan Blog</a>
<ul>
<li><a href='http://bicarafarah.blogspot.com/p/info-dan-tips.html'>Info/Tips</a></li>
<li><a href='http://bicarafarah.blogspot.my/p/blog-page_16.html'>Header Design</a></li>
<li><a href='http://bicarafarah.blogspot.my/p/portfolio-header-design.html'>Blog Design</a></li>
<li><a href='http://bicarafarah.blogspot.my/search/label/full%20template'>Contoh Template</a></li>
</ul>
</li>
</ul>
</div>

6. Pergi ke Layout Blog > Add Gadget > Html/JavaScript (bahagian crosscol) dan Paste code di atas dalam Html/JavaScript tapi ubah dulu :

Petunjuk:
http://bicarafarah.blogspot.my - link korang
Home - tab menu title
http://bicarafarah.blogspot.my- sub menu/drop tab menu

7. Save dan lihat hasil.

*kenapa pakai tab menu ni bagus? Sebab kemas dan tersusun..boleh letak banyak menu...boleh delete, add ubah bila-bila masa, jimat masa daripada nak design kat PS.

 Sekian itu sahaja. Selamat mencuba. Doakan Cik Farah Murah rezeki..❤❤❤❤❤







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.