Blog Tutorial


Anda susah nak cari tutorial di sini?
Cuma click Ctrl dan F, letak key word dalam kotak Find dan Enter sahaja.
Good Luck!
SENARAI TUTORIAL































SENARAI TUTORIAL MENGIKUT KATEGORI


Tutorial ....



PHOTOSHOP CORNER







Masukkan code di bawah entry anda sebagai tanda credit selepas anda copy paste tutorial saya. 
Harap Maklum.



Credit By <a href="http://bicarafarah.blogspot.com/p/blog-tutorial_1005.html">Cik Nurfarah</a>
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
583 Comments for "Blog Tutorial"
«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 583   Newer›   Newest»

salam miss..mcm na buat kalo org nk komen entry kita,then keluar box comment,xyah ssh2 leave page tu kalo nk komen..tlong yer msss.tq.

Hi Dhia..macam ini cara mudah setting> comment > comment from placemant > tick pou-up window..

dan SAVE

salam . sis taw ta nak buat icom ganti word COMMENT kepade icon . sye dah try kat tutorial lain tapi ta jadi la sis . heplp me :(

tq semua..nanti I try updatte ye..tunggu,,,

terima kasih ccikgu tutorial .ngehehee :PP

wah, banyaknya tutorial....sukeee...nanti nak try la...:)

hye..nak tahu macam maner nak buat transparent header ynag cute 2 boleyh?

@ im single
Boleh tgk tutorial yang saya list kan di tutorial40...kalau awak guna photoshop. masa nak buat new ..ambil bahagian background contents..click transparent je..done!

akak....napa org x blh komen kat blog saya?saya dah tkr background manatau background tu ada problem tp dah tkr pun still x leh komen..akak blh tolong x???

Kaka ,
Macammane nak tukar Older Post / Newer Post / Home toe jadi icon yang cute ?
--"

kak farah , ni ade tuto req siket , bole ta buat tuto header transparent ? guna photoscape / photoshop / gimp .

leh tak buat tutorial mcm mana nak separate sidebar dalam kotak yang berasingan mcm kat blog awak ni?

I Like it....!!
Thanks miss farah... I learned a lot here..... thank you so much...!!

mcm mana nak bsr kan header yer...
header nie pun suruh someone buatkan tp dia ckp xblh nk bsrkn coz prob template..xsure laa...blh tlg.hehehe

farah, cmne ek nak buat gmbar dalam 'peti ais' tu jadi kecik macam u buat ? i buat, gmbar tu besar.

This comment has been removed by the author. - Hapus

sis...ade x tutorial mcm mana nak 1 kan banner kontst & GA..yg moving animation tu

@ Cik Najihah

Ada..insyaallah akan di update

fara, nak tanya ni macam mana nak buat logo fb, twiter macam awak tu tegak? sy punya melintang la.

akak2...maner akak ambil cursor akak?

@ alis

Try tutorial 44...selalunya dia menegak tapi masa tu jgn click rich text tau..

sis farah,,macam mane nak buat segala benda yang bahagian tepi tu (iklan,kontest,petiais dll)
jadi dlm kotak..nampak kemas lah..
yang mane satu tutorial dia ek??ade tak?? :)

@nurul_atiqah

Sebenarnya tutorial tu berpart2 kalau nak buat sebab dia saling berkaitan. Insyaallah kalau ada masa sis buat tapi sekarang minta maaf. Adik boleh gunakan fungsi templete designer. Ambil yang ada kotak sidebar punya design. Kalau adik pandai hias dgn tutorial yang sis bg ni pun dah cantek dan kemas :)

terbaik..saya nk share link ni kat blog saya..sharing is sweet :)

akak . bole tk bg tuto utk cntek kan about me ?

@saya Shea

Mau cantikkan bagaimana tu dik?

salam . kaka mcm mne nak wt yg kt tpi blah kri ny ?? yg lmbg twitter , fb n formspring .

hai cik farah...i'm newbie..byk info dapat kat blog awak..

dah follow awak..jum follow saya balik =)

thanks akak untuk sume nie :)
really bantu sya untuk cntikkan blog :)

tutorial yang Miss Farah tunjukkan memang setaii. Ianya membnatu mencomelkan blog saya. Terima kasih Miss Farah! Banyakkan lahh tutorial yg baru yea <3

tengs miss farah untuk tutorial neh :)

akak, macamne nak buat nama akak yang kat atas sekali tu yang blog miss farah ( bila hati berbicara ) pastu ade dekorasi bunga2? cmne nak buat eh kak?

Kak Farah.. Mcm mne nk buat blog list ek ? Akq adakn tutorial boley ? Adeq tgh mncri-cri tutorial untuk buat blog list , tpy xjmpe2 jugak.. Hrp akq boley tlong...

Farah Aiey Aieda

insyaallah akak akan update

cik Fara, cane nak edit gune photoshop nak kasi lawa tulisan2 tu? xreti laaa. sedey :(
asal kite xjumpe pon tulisan ade love2 ape sume tu..

@fatira

kena install dulu tulisan tu..pastu baru boleh guna..

salam . :)
erm , tlg wat toturial psl button tepi niy bolei ta ? <<<
yg fb , twitter n blog uhh .

Assalamualaikum,
akak ada buat toturial burung twitter terbang dlm blog tak?nak boleh?maaf ganggu ^^

akak farah ! macam mana akak buat yang tip top blog, peti ais semua tu ? blog saya makin tak cantik :'( tolonggggggggggggggg

cam ne nak wat twitter button yg cm kat blog awak tu?

. .salamm . .akak nk tnye . .cm ne nak buang warne silver yg ade at blog saie ue kak? . .saie nak buadd puteh je ..ta nak background silver at blakang ue . .muley tulun gtaw taa cm ne?

hai uolls..sy peminat setia blog ni sejak akak fara buat blog riang ria bersama hamster..tiap minggu mesti lepak kat situlah
..............................................
oklah lawati blog saya di http://the-flip-flop.blogspot.com/..kak fara pun same tau
(^-^)
sayang uolls

@ELYZATUL

Sila tengok floating button di slot tutorial

@luahan hati lydia
Bergantung pada jenis tamplete jugak..kalau guna minima templete memang tak ada mcm tu.


@ Muwaffaq..

Thank a lot... Insyaallah akan akak jejak blog kamoo

kak , saye copy tutorial akak eh :) sy creditkan kat akak ... ^_^ Pastu sy linkkan trus tutorial blog akak ni kat blog sy kayh :)

akak . i need your help . boleh tak akak buat tutoril pasal cara-cara nak tangkap gambar di dekstop komputer. ? saye blogger baru tak tau sangat pasal ni semue . hope akak dapat membantu .

sume tuto besh2 .. kite sukaa laah .. :)

ada tak tuto yang mudah untuk magnify image?

To all

Nanti saya try update ye..

Thank pada yang sukakan tutorial ini :)

akk...kl0 da trdelete gadget f0ll0wers cmner na ltk blek dlm bl0g ???

@ Anonymous

Click balik page eleman>add gadget dan pilih add follower

salam sis..nak request tuto boleh?Tuto nie bagi sis senang je *kowt*ehehe.macam mana nak buat yang page macam akak nie?Saya ada gak buat tuto ckit..setakat 7 jea.baru try buat..sis boleh ajar ?yang macam page kat atas nie..semua tuto muncul..i mean tajuk2 tuto..orang click,nanti tuto tu je muncul..lepas buat macam mana kalau lpas buat tuto kita ak post ke page nie?Sis faham tak?susah ckit maksud saya nie nak faham..hehe..do help!please!sebelum nie request sis tak respond..ke suis dah buat tuto nie?

Cuba tutorial 11...just ambil link n letak dalam tab menu

salam sis npa blog sy tp stipa gadgt da gmbr skru???mcm na nk buangkn dan skrg tuk possting sy tk blh upload gmbr cm na nk wat plzz help..sy msih bru tuk blog...

kak sarah plzz tlg sy..:(tuk hlngkn gmbr skru tu dn nk blhkn posting upload gmbr sprti biasa blik cm na???

sis,nak ckp ckit..yang tumblr sis tu kan..yg button fb,twitter dan sebagainya tu salah..cuba sis tekan yg tumblr biru pekat tu..link twitter..yang biru cair pun sama..cuba tgok link dia..dua2 sama..yg biru pekat tu kan untuk tumblr.com?silap ckit lah tu sis..tuto pun pnjg kan..

@Miss Cupcake

Sorry..tq sebab tegur..akak dah betulkan..tak perasan hehehe

maceh bg tutorial..like like like..heheheh...

akak boleh request tutorial x ?
saya nak tanya.. macam mana nak buat " bila kita higlightkan satu perkataan tuh nanti leh jadi warna len ? " (warna asal dia bila kita highlightkn ia warna biru) harap akak boleh tolong :)

@ cik Eyfa

Akak akan buatkan ye .. :)

ummm..nk rq gk laa cm gnie..nk buat spoiler cm mane eayt..farah tw x tuto nie..lau tw ajarlah yanaa eap..hehhe..biase yanaa buat asik ad error jew than x center..uhuks..

@ Cik.Tedy

Acane tu..xberapa nak faham :)

akak , camne nak buat kotak pink tajuk 'tabung' tu , 'peti ais' tu yang kat blog akak tu ?

salam..bOleh bg tUto utk bwt read mOre/bc selnjutnyer x ? :). mekasih. :)

salam..bOleh bwt tutO y read mOre/bc selnjutnya x ? mekasih tw..:)

salam sisi boel buat tuto mcm mane nax buat pages banyak2 mcm sis punye tax?? sye boleh buat 10 je ... tolong keyh

Memang limit sepuluh je dik oii..
Yang len tulis macam entry biasa je..

salam,kak farah .. nadia nak download photoshop tp x leh la .. rase mcm boleh tp x reti la nak buat ..boleh tunjuk kan mcm mane nak buat ..

best sume tuto kak farah... senang difahami dan yg pnting, ianya mnjadi.. :)

kak farah mcm mane eak nak wat kt bahgian entry kaler putih mcm akk neh,,tp sy tanak letak sidebar kaler putih sekali,,

nak request tuto leh?tuto buat background sekeliling shoutbox yang bukan yang ajax tu,tapi mcm kat blog saya..n tuto cara nak buang 5 icon kat seblah komen..sis tgok blog saya..kt setiap n3,bwh sekali ada 5 icon..digg,stumbleupon n lain.nak buang leh?x sukalah sis..thnx ye..waiting :)

salam cikfarah. diya nak tanya ni, ada tak tutorial tuk buat box title kat sidebar tu. contoh cikfarah buat tajuk 'jantung hati' tu dalam kotak pink comel. macam mana nak buat tu ekk? tunjuk ajar (: then, kenapa saya nak letak glitter tepi blog tak bley? thanks.

@ nuryana

itu kena design dulu kat PS. Kalau rajin kita update tapi xsure :)

Kadang2 memang ada template y tak sesuai dengan tutorial yg saya berikan :)

sis, ad x tutorial yg mcam hearder sis tu.. bila nk klik header and sidebar akan ad garisan putus2 warna pink tu.. dh lame cari,p xjumpa.. tolong ye sis :)

ok sis.. tengs :) lame da cri tutorial tu sis :)

@ Naniey hananieyy

acane tu??hehehe enggak faham

sis,ad x tutorial yang bila kite tekan mane2 link pun,automatik dye terus ke new tab.. :) sorry bnyk tny sis

jmpot la ke blog kte yg xsbrapa...hee

tengS cik Fara for the GREAT tutorial u've done for us... jasa mu akan dikenang ~ =)

drop by my blog --> http://sakura-endlesslove.blogspot.com/

sis, cmne nak show comment without tekan kat comment tu bru boleh bce. contoh '2 comments'. kne click situ baru boleh bace comment. cmne nk show directly the comment?

@syabby

sign in blogger > setting > comments > Comment Form Placement > tick Pop-up window dan SAVE..


nanti inform semula yer hehehe

fara, kite nk tanye awk nie.. cmne nk tuka header utk sidebar?

@ http://missdeqna.blogspot.com/

akak dah ubah nama blog sebab url blog xsesuai letak nama blog..

akak xdpt publish komen sebab nnt kot org hack blog adik sebb ada pword..

oke..mkaseh kak..hhehe..adek br je bkk belog ni,,xbpe reti..mkseh tau...

Kak Farah (panggil kak sbb saya umur 14)..cam maner nak buat kotak teks yang teks dier bergerak sebab nak letak lirik lagu bawah music box di blog http://www.iluvnips.blogspot.com...tolong ek

HYE !! TQ untuk tutorial nyee . sangat bergune .

hai cik farah, kite dah lame cari cara nak create blog cmni..tejumpe plak blog awk..

kite ade amik beberapa dari tutorial ni, sume kite suka..

cmne sebenarnye nak bagi kredit kat awk? kite dah follow blog awk dah...!~ n_-

Akkak farah ! Sya nk tnye ckit niey ap toturial yg kotak tuh mcm kak fara tutorial,home ,tempahan and anthr tuh ?

sis nak tanye mcm mane nak hilangkan garisan link dekat entry eak?

@pink

akan cuba di update tutorialnya :)

salam..cik farah sy nk tnye cm ne nk wk kotak sidebar yg cam cik farah pnye tuh..yg de gmbr bunga..tp sy nk gne pattern len la..cam ne ye..tq..:)))

sis fara,, thanks a lot..tutorial sis byk mmbntu sy..hehe,, almaklumlah, sy msh lg freshie bab2 blog nh..hehe

*hugs~~

nak minta tolong tunjukkan cemane nak wat sub menu dalam tab menu?

cik farah cam ne nak buat header terus b'smbung dgan post

cik farah, nak request tutorial buat banner mcm cik farah boleh?

trime ksih utk semue tutorial ni.sukeee sgt.....first tutorial yg saye faham 100%!thnx! <3

Fara : MissRa dah follow fara...nt follow mIssRa ya...Thanx lots... kat cini Missra dpt byk ilmu..cara2 nak cantikkn blog..Actually, Missra baru nak berjinak2 ngn Blog nie...hope in d future, kalo da xfaham Fara boleh tolong mIssra LAGI....tenkiuuu..luv u...hehehe

salam cikfarah. saya dah follow cikfarah. telima kaceh daun keladi sebab dari tutorial blog cikfarah ni la yana dapat conteng2 blog yana yang dari takde apa jadik lawa :P credit to cikfarah & yana dah pun letak banner cikfarah kat blog yana & like cokfarah kat facebook. thank you, once again cikfarah. (:

salam cik farah.. mau tnye.. npe ye ble kte nk cntik an blog.. ble save je msti kuar ERROR .....

rmai kte klo gne template mmg xkan jd.. btul ke??
cmne nk ubah??

huhu.. sorylah.. kte msh bru.. byk xphm lg...

sys , mahu tanya . kenapa blog adek byle dye kebawahh ada lebihan tu ehh ?

@ ALIAALIO

Kadang2 mungkin internet..atau memang ada wrong coding

sys , macam mana nak buat body background ehh ? boleh tolong buatkan tutor ? *muka tak tahu maluu xD

macam mane nak masuk kan lagu kat blog ?

nak minta tolong bagi tutorial untuk letak status twitter kat header blog...dah buat tapi tak jadi laa..

akq , macam mana nk delete scrol box untuk blog archive?

and , ape mksd arahan akq niy?

(Masukkan code di bawah entry anda sebagai tanda credit selepas anda copy paste tutorial saya.
Harap Maklum) ?

@ kanak2 rebina

kalau salin semula tutorial akak di entry korang..better letak credit..kalau nak guna utk belog xpayah

Oh , oke , dah paham. Akq , ad satu lgy soalan , hihi. Macam mana nk buang scroll box for blog archive? :D

Wee..TQ so much Cik Farah, blog kite dah better than yg dulu laa dgn bantuan tutorial cik Farah ni. Special thanks untuk Cik farah :

http://pukul4pagi.blogspot.com/2011/08/perempuan-dan-pink-yang-tidak-dapat.html

:D

akaq , kenape tetibe navbar saya ad kt bwh? mcm mana nk tuka balik ke atas?

berjaya..^_^
tutorial yang sangat jelas..

kak , macam mana nak letak background kat post kita ? i mean , ta guna background blog . tp khas untuk kotak entry kita jek . cmner erk ?

k.Farah,, kalau saya nak copy tutorial k.Farah pastuh nak simpan dalam Microsoft Word boleh??

kaka , kenapa bila kyte pergi dekat template designer dye keluar macam ni 'bX-vuo623'
susah lah nak editt .

akak , nak tanya kenapa bila kita nak edit dekat template designer dye keluar benda ni 'bX-vuo623'

tolong kak , susah lah nak editt .

salam. akak, mcm mne na buat tajuk entry kite tuh center. da lame cari. ta dpt laa. kalau daa ade. tajuk kat situ ape erk? ta prasan laa. na mintak pertolongan akak sgt nih. thanzz.

MAKASIH...
banyak mende i blaja kat sini,
selamat ari raya..

miss farah , how nak buat belogg yang ad tuto ?

miss farah, lepas download adobe photoshop tu nak buat camne?

sis farah,,nape ngan BACKGROUND blog sy jadi DOUBLE ?? bley help sy x ??

akak, cuba buka http://ceriteraceritachem.blogspot.com/ (blog sy), nape kat atas dia ada tulisan camtu ek. please help me... :)

assalamualaikum... sy nk tanya... ader tak tutorial yg kita nak tau sapa yg buka blog kita???
thansk

cik farah tau tak slalu nye kn kat bwah blog ade lagi satu scrolbar kan. mcam mane nak buang? do you know? ty :)

akak , camane nak buat buat slide picture ?

kak farah :) thanks sangatsangat :) tutorial kakak banyak membantu Liza :) terima kasih banyakbanyak kak farah :) ILOVEYOU , and may all your dreams come true sayang :) THANK YOU :)

as salam..akak..saya nak tanya..macam mana nak hilangkan link layout kat blog..so,tak ada laa menyemak kat bhgian atas..terima kasih.. ^^,

Kak boley tolong x . .? approve CaNk QUl . .
ader nak ckp sesuatu tentang belogg cank . .

dear (!) tlong nadd . mcm mne nak buat tuto . hilangkan post blog , post blog nadd bole clickk.
mcm mne nadd nk buat cm u punye . nad buat tak jadi lah . ikot u pnye tuto . nadd cuma tak paham . thanks dear

hola cik farah..

camner nak buat icon kat sebelah url belog ekkk cam farah buat icon bunga pink tue?

@far-east

membuat favicon sendiri.. ada di tutorial :)

KAKAK.. mcm mne nk buad bunga love at sbelah. tittle bar bergerak tuh... sye tk pandai..

salam .. nak tnye .. mcm mne akk buat yg .. home, info, tutorial ,design kat atas tuh ??

hai farah..


akak copi paste tutorial farah letak kat blog akak naa...tapi akak copy yg akak nak gunakan jer laa...


btw thanks a lot untuk semua tutorial tue... =))

sis farah,terima kasih tok tuto yang best2 nieee.bnyak yang saya ikot n senang nak faham tuto sis bagi.


thanks again :)

thanks for the turorial kakak ,
saya akann kreditkann , keep visiting blog
------- > http://storytellerofezatyazmi.blogspot.com/

Thank You 4 the tuto kak .. sya dh kreditkn .. singgah2 lh ke blog sya ye kak .. hehe ... Thank You sgt kaKaK . !

kAK farah thank a lot toturial tu...saya maksudkan semua toturial...comel dan banyak membantu...n senang ^^

hye kak , thanks for the tuto . i'm already use it .
do follow mine ,

kak farah cara tutorial cara download fonts ada tk?

mcm mana nak pdm tajuk di bahagian header

Assalamualaikum... mcm mna nk buat yang riben pink 2...?
yang The Boss,Like My Blog,Peti Ais dan lain2.. tab dia 2..??

salam , aka ? macam mane na center kan header ? saya ta jumpe lha tuto tu .

@nur afiqah

http://bicarafarah.blogspot.com/2011/08/tutorial-97-center-header-template.html

assalamualaikum kak farah :) kalau kite gune template denim, bile ltak header still ade background yg wrne biru. cemane nk buang background yg wrne biru tu eh ? thanks

: mcm mane naa center kan title blog :(

salam kak .. mcm ne nak buat lau untok follow ade gamba arnab .. lau untok singgah ade gmba yg bergerak lah .. ade x turorial mcm tuh .. yg sy ckp nie tntang kat shout box .. tq :D

bezz nye tutorial2 sume tuu :) thx, b'jya gak sye ikut tutorila tuh, klu bole, cik farah follow lha blog sye :) http://little-fresya.blogspot.com/

le meilleur blog que j'ai jamais été (in french)

hehe..cube cari maknyenye..
anyway love 10000x this blog

aka farah, camane ye na buat header? tolong yee, terima kaseh :)

wow .. bestnyer .. en cantek kak farah nyer blog

Thank you..byk dpt info kat sini untuk my new blog(◕_O)


Follow me ye
http://syz0989.blogspot.com/

salam.. mcamne nk ubah ID? hehe.. thnks

akak mcm mne nk wt bkk blog jew dye tliz (WEKCOME TO MY BLOG)? mcm sdare sye pnye http://burukdiluarcantikdidalam.blogspot.com/

http://bicarafarah.blogspot.com/2011/08/tutorial-102-welcome-image-dalam-blog.html

Camne nak letak balik Navbar ? sbb navbar saya hilang oh (!) ;(

salam...u,i follow your blog yah... :)

thanks atas semua tutorial yg brgune tu ehh ? klu bole saya nak mintak cik fara tnjukkan cara nak buad header title post yg lbih mnarik atau wrna wrni gitu . wahh ! HAHA :p

kak farah .. cm mne nak wat shoutmix box ?

cik fara ltk la tutorial ank kcg main main dlm blog 2 eko n above

farah kenape sejak tyrah gunakan 'welcome image in blog' blog tyrah dh tk boleh view?

sesungguhnya, blog akk terlalu cantekk n to many maklumat yang ade, bhee~ saya suke, thnxx .

akq...mcm mne nk buat icon mcm dkt profile akq tuh...

akak, macamne nak buat nama akak yang kat atas sekali tu yang blog cik nurfarah 2...
cri xjmpa lorh,...
akak wt kt tutorial yg no bpe erkk,..???
=(

salam farah sayang, ada tak tutorial untuk buat readmore guna picture, kalo ada inform akak ye...tengs sayang :)

mcm ner nak tlak code html kat post

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 583   Newer›   Newest»

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top