Saturday, May 7, 2011

Tutorial 50 : Membuat Bloglist di Blog

Assalamualaikum..
Baru 3 hari tak online dah rasa macam 3 tahun lamanya, semua ini gara-gara abang berokband yang meragam tak diberi makan. Kalau terskip tak bagi makan mesti terus tidur tak bangun-bangun.. Jadi kenalah belanja abang beruk makan sebanyak RM191.. Bagi makan baru dia berfungsi semula. Memang cekik darah betul abang berukband aku ni..Baru terskip sebulan dan block.. CILAKAA.. Bakor je!!


Ok hentikan membebel dan "soft" makian itu. Sebenarnya aku nak pencen kejap dari menjadi cikgu tutorial tapi dah ramai sangat minta macam mana nak buat bloglist.. Kepada sesiapa yang tahu dan kutuk-kutuk "elehh benda senang pun nak buat tutorial "..so pergi main jauh-jauh. Tutorial ini khas untuk blogger muda yang baru lahir so korang yang dah handal segala coding ni jangan belagak hidung galah muahaha.. @_____@

Ikuti langkah demi langkah untuk membuat bloglist ( Jangan lupa masukkan link blog ini sekali ecececeh )

1. Sign in blogger > Design > Page Element > Add Gadget >


2. Pilih bloglist seperti gambar di atas.

Lepas itu dia akan keluar seperti di atas.. Apa yang korang kena buat lepas ni ye??

Meh aku ajar macam satu persatu biar faham...
Title : Ubahlah ikut yang korang nak contoh "blog gedik"
Sort : Eloklah kalau korang pilih yang most recently updated takkan nak baca blog berhabuk kot
Show : Korang boleh pilih untuk all atau yang top5..kalau mereka rajin update maka mereka akan berada  di tangga teratas dalam senarai bloglist korang.

3. Masukkan link-link yang korang nak bloglistkan..
Blog I'm Following : Blog yang korang follow sahaja akan terlist..

4. Lepas masukkan semua link untuk di"listkan" maka mari beramai-ramai tekan SAVE.
Kalau korang nak buat bloglist banyak-banyak ulangi step yang sama.. Nanti korang namakan setiap ketegori blog yang korang rasa suka nak baca..
Selamat mencuba.. Daa..
SIla LIKE beramai-ramai!!


12 comments:

  1. saya dah letak link blog sis.. :)

    ReplyDelete
  2. dh buat..jadi..hehe..thanks yer

    ReplyDelete
  3. @Nssa Syarafina nak letak simbol2 comel2 sebelah link tu, macam mana ye ?

    ReplyDelete
  4. saya dah letak link bl0g sis dlm bl0glist saya~ btw, thanx 4 da tut0..

    ReplyDelete
  5. Kak farah. tolong lah ye, saye blogger baru. nak sgat mintak tolong kat kak farah. nak tanya, knapa kak farah selalu bgi tutorial utk template biasa. errr, saya taktau nama dia apaa. just sambar je. utk template yg blogskin camne pulak? sebab saye guna blogskin. that's why la saye tanye. hihi. kak farah tolong jawab eh? bye. :*

    ReplyDelete
  6. KAk....
    kalau saya nak list kan tajuk2 post saya camner ek?!
    plizzz....so need your help!

    ReplyDelete
  7. Menjadi...tqvm for the tutorial....
    Jemput singgah & follow http;//www.groovyfashionshop.blogspot.com
    Do follow yours cute blog!

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum kak.... thanks for this avail tuto! i'm very appreciate it. i will put your link blog at my bloglist~

    ReplyDelete
  9. dh buat tapi title saja yg kluar..nama blog yg kita follow x kluar..camne ni

    ReplyDelete
  10. t.kasih..sya baru lagi dalam dunia berblog ni..jumlah singah blog saya yang tak seberapa ni..http://adrianamurnie83.blogspot.com/

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.