Sunday, July 17, 2011

Tutorial 66 : Cara Pasang Button Share Facebook.

Assalamualaikum dan selamat petang..
Nak share satu lagi perkara iaitu sharing is caring in button facebook.


Cara-caranya adalah seperti berikut.

1. Sign in Blogspot > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates

2. Cari code di bawah, Ctrl F dan paste dalam kotak find..enter!

<div class='post-header-line-1'/>

Kalau tak jumpa, cari code ini pulak..

<div class='post-header-line-1'>

2. Lepas itu korang boleh pilih sama ada nak button full atau compact. Copy code tersebut ( sama ada nak full button atau compact button ) dan paste di bawah code yang korang cari tadi.


Full Button
<div  style="float:right;padding:4px;"><a  expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow'  type='box_count'/><br /> <script type="text/javascript"  src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>  </div>
ATAU


Compact Button
<div style="float:right;padding:4px;"><a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/><br /> <script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/> </div>

3. Cuba preview dulu, kalau menjadi silalah SAVE.


Special Case.

Khas kepada sesiapa yang tak jumpa code di atas tu, kalau dah jumpa diam-diam sudah ye..



1. Sign in Blogspot > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates

2. Cari code di bawah, Ctrl F dan paste dalam kotak find..enter!

<data:post.body/>
3. Copy code di bawah dan paste di bawah code yang dicari tadi..

<div style="float:right;padding:4px;">
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/>
<script type="text/javascript" src="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share"/>
</div>
4. Preview dan Save kalau menjadi. 

@Korang yang special case ini kena pakai button compact je..jangan banyak bunyikk..sebab aku malas nak bereksperimen lagi...

P/s : Kalau still tak jumpa code yang aku bagi tu..redha je la ye.. hahaha :)

21 comments:

  1. kak farah......ada x tuto utk buat function scroll POPULAR POSTS????? (design,add a gadget,popular posts)...ada jmpk bnyk utk archive ngn blog list je....tp utk popular posts,xpndai nk buat....huhu...help me plishhhh

    ReplyDelete
  2. salam..kak fara..nak tanya macam mana nak buat button like untuk fan page fb tuh..kak fara tolong lah ajarkan..please !!boleh ehh..buat kan tuto tuh...

    ReplyDelete
  3. Akak...Nak tanye bley?? Mcm mane nak buat blockquotes untuk post ek??

    ReplyDelete
  4. bgus sgt tutorial ni,simple n easy 2 understand :)

    ReplyDelete
  5. terimakasih banyak-banyak farah yang comel,jenguklah ke blog ummu UMMU BALQIS
    http://fitrahsunnah.blogspot.com/
    banyak yang ummu buat tutorial

    ReplyDelete
  6. comei nya blog kak farah.. :)
    anyway.. terimakasih infonya yah.. hhehe

    ReplyDelete
  7. kak farah.... sy nk mintak kak farah buat tuto yg ni jgak tp bgi yg gune classic template.. boleh eh.. pliss

    ReplyDelete
  8. @♥Cik Nurfarah♥

    thanx ajar..hehe
    nti join sye ye
    http://sophiepariskiosk.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. @♥Cik Nurfarah♥ sy baru try buat, kena paste kat sebelah kod yg kita cari tu baru jadi, hehe. thanks sgt2!! ^^

    ReplyDelete
  10. yeayyy!! berjaya.. tq cik farah... u r superb!

    ReplyDelete
  11. salam..akak.. knp sy xjumpe pun mcm mne nk expand widget template.. kan blog tukar yg baru..jadi lain la k.farah...sebelum ni ade je..

    ReplyDelete
  12. SALAM kak saya guna blogger, sy xjumpa Tick Expand Widget Templates tu..blogger guna ayat apa ye kak?

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum...
    sy dah cuba cari coding untuk dptkn share fb..sbb edithtml untuk blog saya dah updated baru...dulu lain...makin xfaham....

    ReplyDelete
  14. dah buat tapi tak jadi, pastu like button jadi hilang

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.