Sunday, July 17, 2011

Tutorial 66 : Scroll Box untuk Popular Posts

Kesian blog hamster aku jadi bahan uji kaji.



Assalamualaikum..
Serius tutorial ini belum ada lagi kat blog-blog yang menampilkan tutorial.
Aku kira first la buat tutorial ni so jangan copy cat!.
Sangat teruja sebab hasil godek2 sendiri dapat juga menghasilkan tutorial ni.

Tapi sebelum korang buat tutorial ni kenala add gadget Popular Posts terlebih dahulu di sidebar korang.

Sign in blogger > Design > Page Element > Add Gadget >


Rasa macam gedabak sangatkan. Nak nampak lagi kemas dan cun kan..so try this tutorial.


1. Sign in Blogspot > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates
2. Then, korang kena cari tajuk Popular Posts korang (bergantung pada tajuk masing-masing ) Tekan je Ctrl dan pastekan tajuk Popular Posts

Popular Posts
3. Berhampiran code Popular Posts itu, korang akan jumpa code ini :

<div class='widget-content popular-posts'>
Tengok gambar untuk lebih faham.

Click gambar kalau mata rabun.

4. Korang cuma buang/replace je code di bawah, ( code dalam gambar )

<div class='widget-content popular-posts'>
dan gantikan dengan code ini :

<div class='widget-content popular-posts' style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'>

5. Preview dan SAVE.


p/s : Tengah rajin buat tutorial ni :)

12 comments:

  1. yesssssssssss!!!!!!!!!!! jadi!!!!!!!!!!!! jadi!!!!!!!!!!!!!(ter eksited lak) terima kasih kak farah....mmmg tak pernah ada pun tuto ni sblm ni kt blog2 lain....trma kasih yer...

    ReplyDelete
  2. tau tak macam mana nak buat posts dalam scroll box?
    so , tak payah nak scroll page.

    ReplyDelete
  3. @Azhad Izhar

    try tgk
    http://bicarafarah.blogspot.com/2010/11/tutorial-9-membuat-scroll-bar.html

    ReplyDelete
  4. ma kasih cik farah,artikelnya sangat membantu,link back ya....

    ReplyDelete
  5. trima kasih cik nurfarah,artikelnya sangat membantu,linkback yaaa...

    ReplyDelete
  6. yeay, jd dah.. thanks awk utk tutorial ni ;)

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.