Thursday, August 27, 2009

CARA PENJAGAAN CONTACT LENS

Salam pada semua..
Hari tu aku asyik berbicara tenyang hamster je..

[contact_lens.jpg][p_71_3.jpg][contactlens261202.jpg]

  • Sekarang aku nak kongsi tentang perihal kanta lekap atau pun contact len..
  • Bagi yang pakai spex mata tu mesti nak try guna kanta lekap..
  • Kadang2 tu bosan juga guna spex mata ni..maklum la kadang2 spex mata ni mencacatkan penampilan kita..
  • Aku guna contact len ni sebab nak memcuba sesuatu yang baru..bosan asyik pakai spex mata je dari dulu, mata pun semakin sepet je..
  • kali ni dah masuk dua pasang aku guna contact len..
  • Masa mula2 aku guna, aku pilih yang warna natural..baru je pakai 2 minggu lebih..tup3 sebelah contact len aku hilang..susah jugak nak cari sebab dia tak berwarna..sedihh..akhirnya jumpa juga atas lantai tp dah jd arwah...habis penyek dan tak boleh digunakan lagi..
  • Aku tak serik, aku nak juga pakai contact lens sebab aku dah mula rasa selesa memakainya..
  • Aku beli yang ada colour..sebab senang nak nampak kalau letak dalam bekas khas dia...
  • Yang jenis berwarna ni agak mahal berbanding yang tak ada colour ( natural )..tapi nasib baik ada kedai yang buat promasi, dapat juga harga murah. Aku ambil pekej untuk 3bulan saja..so sekarang aku pakai yang colour kelabu kehitaman..hehehe..

CARA PENJAGAAN CONTACT LENS


  • Pertama sekali, selepas buka botol, rendamkan/soak lens selama 6 jam/ lebih menggunakan solution(multipurpose solution). jangan sesekali menggunakan air paip/air biasa untuk membersihkan lens/lens case. Selepas direndam baru boleh menggunakan lens dengan selamat.
  • Pada penggunaan pertama kali, start dengan 4 hours/jam dulu, selepas itu ansur2kan jam pemakaiannya..tambah dlm 2 jam sehari. Jika mata anda rase letih atau tidak tahan ( sakit ), perlulah membuka lens itu. Jangan memaksa mata anda. Rendam lens dlm soltution water lepas itu baru pakai balik.
  • Jika tidak menggunakan lens untuk tempoh yang lama, setiap minggu perlu tukarkan solution water yg digunakan untuk merendam lens di dlm lens case.
  • Pastikan tangan anda dicuci bersih(soap free) dan dilap kering sbelum memegang/menyentuh lens. Jangan sekali2 berkongsi lens dengan org lain..Sangat2 bahaya..

How Do I Insert and Remove My Contact Lenses?


RIGHT---------------------WRONG



Checking if your lens is right side out
If the edges of your lens turn out, it is inside out. To correct this, apply a few drops of Multipurpose Solution on your lens and reverse it.





Langkah 1: Basuh tangan setiap kali anda ingin membuka kanta lekap. Selepas basuh pastikan tangan anda dikeringkan kerana air paip masih mengandungi kuman atau bakteria kecuali anda menggunakan air yang ditapis.

Langkah 2: Keluarkan kanta lekap secara berhati-hati dengan tangan yang bersih dan kering.


Langkah 3: Letakkan kanta lekap dengan tapak tangan anda. Bersihkan dengan cara meletakkan 3-4 titis pembersih penyelesai pelbagai guna(multipurpose solution) terutrama di bahagian atas kanta tersebut. Gunakan salah satu jari anda untuk menggosok kanta dengan lembut bersama titisan pencuci tadi.

Langkah 4:
Bilaslah kanta lengkap anda dengan titisan pencuci khas yang sama untuk menghilangkan kuman yang terlekat padanya.

Langkah 5:
Simpan kanta lekap anda dalam bekas khasnya, pastikan bekas tersebut bersih dan perlulah diganti dengan kerap supaya kuman yang ada pada bekas lama tidak melekat pada kanta lekap anda.


sumber: campur dari carian google dan pengalaman sendiri.

8 comments:

  1. THnkS...KT cnI syA LeH TAU CMnE NK JGA kanta lekap...huhu

    ReplyDelete
  2. Salam sis...cmne klau lens tu dh tmat tmpoh..tpi cuci dgn air pghapus kuman..sbb sy slalu bt mcm tu..lens yg bru sy hlàng lpstu pkai yg lme..tpi sy slalu cuci dgn air pghapus kuman..sy rendam lme2..lpstu lens tu rendam dgn air dye plak..bole x mcm tu?

    ReplyDelete
  3. As salam sis...klau lh lens tu dh tmat tmpoh kan..lpstu sy cuci dgn air pghapus kuman...mcm mne tu sis bole pkai lg ke..sbb sy slalu bt mcm tu..rendam dlm air pghapus kuman lpstu rendam dgn air lens plak...bole k x?

    ReplyDelete
  4. Sis klau lens tu dh tmat tmpoh kn..lpstu cuci dgn air pghapus kuman..cner tu blh k x pkai..coz sy slalu bt cmtu sis...yela lens yg lme dh hlang lupe nx bwak case huhu...

    ReplyDelete
  5. Slm sis saya ni dh terguna casing lens yg x bsuh tpi cm ne ek?

    ReplyDelete
  6. Salam sis...nk tnya...lens tu bru bukak tp lens tu lekat kt botol die..mcm mane nk buat??...lens tu boleh pkai lagi ke??

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.