Wednesday, February 16, 2011

Tutorial 45 : Automatic Recent Post dan Previous Posting

Assalamualaikum dan selamat malam.
Hari ini mood nak tulis tutorial datang dengan tidak disangka. Antara sebab-sebab kenapa dia datang adalah kerana adanya permintaan. Dengan adanya permintaan maka wujudnya pengeluaran. Dengan adanya pengeluaran maka produktiviti pun semakin meningkat. Dan seterusnya jumlah tutorial pun makin meningkat muahahaha.. Walaupun mata aku ni bengkak kerana menangis sebab Rubi tapi masih boleh menaip tutorial lagi.

Automatic Recent Post ( ARP )

Ok fine, aku mulakan tutorial Automatic Recent Post ( ARP ). ARP ni sebenarnya widget yang bergerak dia seakan-akan previous entry yang korang dah tulis. Cara ini memudahkan reader korang  mengintai entry korang yang sebelum ni. Jadi kalau korang nak ikuti tutorial mudah ini..jomm!!!

1. Sign in blogger  > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Copy code di bawah ke dalam Html/Java Script
<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js" type="text/javascript"></script>
<style type="text/css" media="screen">
<!--

#spylist {
overflow:hidden;
margin-top:5px;
padding:0px 0px;
height:350px;
}
#spylist ul{
width:220px;
overflow:hidden;
list-style-type: none;
padding: 0px 0px;
margin:0px 0px;
}
#spylist li {
width:208px;
padding: 5px 5px;
margin:0px 0px 5px 0px;
list-style-type:none;
float:none;
height:70px;
overflow: hidden;
background:#fff repeat-x;
border:1px solid #ddd;
}

#spylist li a {
text-decoration:none;
color:#4B545B;
font-size:11px;
height:18px;
overflow:hidden;
margin:0px 0px;
padding:0px 0px 2px 0px;
}
#spylist li img {
float:left;
margin-right:5px;
background:#EFEFEF;
border:0;
}
.spydate{
overflow:hidden;
font-size:10px;
color:#0284C2;
padding:2px 0px;
margin:1px 0px 0px 0px;
height:15px;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
}

.spycomment{
overflow:hidden;
font-family:Tahoma,Arial,verdana, sans-serif;
font-size:10px;
color:#262B2F;
padding:0px 0px;
margin:0px 0px;
}

-->
</style>
<script language='javascript'>

imgr = new Array();
imgr[0] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
imgr[1] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
imgr[2] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
imgr[3] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
imgr[4] = "http://2.bp.blogspot.com/_CEj8AwvwSNM/TPkQUkM0wnI/AAAAAAAAFD8/TxYWe-CMPr8/s320/no_image.gif";
showRandomImg = true;
boxwidth = 255;
cellspacing = 6;
borderColor = "#232c35";
bgTD = "#000000";
thumbwidth = 70;
thumbheight = 70;
fntsize = 12;
acolor = "#666";
aBold = true;
icon = " ";
text = "comments";
showPostDate = true;
summaryPost = 40;
summaryFontsize = 10;
summaryColor = "#666";
icon2 = " ";
numposts = 10;
home_page = "http://URL BLOG.blogspot.com/";
limitspy=4
intervalspy=4000
</script>

<div id="spylist">
<script src='https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/animatedrecentpost.js' type='text/javascript'></script>
</div>
 3. Sila tukarkan URL BLOG dengan url blog korang dan SAVE!

Previous Posting

Kalau korang tak nak guna widget ARP korang boleh gunakan Previous Posting. Benda ni lebih kurang adik beradik berlainan mak je. Cuma yang ini lebih ringan daripada widget di atas dan dia tidak bergerak-gerak. Kalau korang nak tahu sila ke side bar aku. Aku lebelkan sebagai peti ais..hehehe :) Ikuti step sama seperti di atas.


1. Sign in blogger  > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Copy code di bawah ke dalam Html/Java Script
<script language="JavaScript">

imgr = new Array();


imgr[0] = "http://i725.photobucket.com/albums/ww258/anasceria/Tutorial-jitu/no-image1.gif";

imgr[1] = "http://i725.photobucket.com/albums/ww258/anasceria/Tutorial-jitu/no-image2.gif";

imgr[2] = "http://i725.photobucket.com/albums/ww258/anasceria/Tutorial-jitu/no-image3.gif";

imgr[3] = "http://i725.photobucket.com/albums/ww258/anasceria/Tutorial-jitu/no-image4.gif";

imgr[4] = "http://i725.photobucket.com/albums/ww258/anasceria/Tutorial-jitu/no-image5.gif";
showRandomImg = true;

boxwidth = 230;

cellspacing = 8;

borderColor = "#ffffff";

bgTD = "transparent";

thumbwidth = 40;

thumbheight = 40;

fntsize = 12;

acolor = "#666";

aBold = true;

icon = " ";

text = "comments";

showPostDate = false;

summaryPost = 40;

summaryFontsize = 10;

summaryColor = "#666";

icon2 = " ";

numposts = 10;

home_page = "http://bicarafarah.blogspot.com/";

</script>

<script src="https://sites.google.com/site/anasceria/recentposts_thumbnail.js" type="text/javascript"></script>
3. Tukarkan font biru dengan url belog korang. Dan font merah untuk jumlah entry yang nak dipaparkan.
4. Sila SAVE beramai-ramai.

25 comments:

  1. blog tutorial yg bgs!.....thanx for the sharing

    ReplyDelete
  2. erm... miss farah, x bergerak pown ARP tu..

    ReplyDelete
  3. @dyana

    selalunya ARP itu posting ikut bulan..kalau dlm sbln ada 4 entry dia stay 4 je..kalu byk dia akan gerak2

    ReplyDelete
  4. thanks farah ! ;D

    tp yg previous posting ta jadi lor..
    kuar coding smule..

    ReplyDelete
  5. Cik Farah! Saye suke blog awk, baanyak tutorial bergune. SUKEEEE!! Dan sye banyak rekemen kat org tau blog awk. :)

    ReplyDelete
  6. @Haura Malina

    Haura test semula? saya dah betulkan coding dia..cuba ye..

    ReplyDelete
  7. boley dah.. hoho~
    thanks Farah . (:

    ReplyDelete
  8. sis..knp eh sy x blh buat previous posting tu??blog sy jd tunggang tbalik la.huhu.:(
    dah ikut cara yg sist ajar..tkr url pn dah

    ReplyDelete
  9. @Cutie Teddy Hakmilik Mr.Myz

    kenapa tak boleh ni? selalunya kalau xboleh mst ada coding yg tertinggal

    ReplyDelete
  10. yeke?sy dah cuba byk kali sis...:(
    sis dah tgk blog sy x? betul ke tu?nk mcm peti ais u yg comei tu.:D

    ReplyDelete
  11. akk ! knp animated post saya tak bergerak ? wlpon bnyk new post saia update ^_#

    ReplyDelete
  12. Knp animated post saya tak bergerak wlopon bnyk post ?

    ReplyDelete
  13. Workstation Ford membawa kantor Anda untuk kendaraan Anda , sehingga lebih mudah untuk melakukan bisnis di Houston daripada sebelumnya . Tanyakan Anda Houston dealer Ford mengenai pilihan yang tersedia .rn   rnDengan komputer di -dash dalam pickup Ford atau van , Anda berkendara di sekitar Texas tanpa harus kembali jalur untuk kantor Anda di Houston untuk mengisi formulir atau mengirimkan perintah kerja . Cukup logon ke komputer Anda dari Ford dan memeriksa e - mail , mengisi spreadsheet dan informasi log . Anda Ford agen Houston dapat mendiskusikan lebih jauh dengan Anda manfaat workstation Ford .

    [url=http://motoreviewnow.info/sandberg-volvo/]Sandberg Volvo[/url]

    ReplyDelete
  14. @nur hanani

    sebenarnya, dia ikut bulan..kalau dalam bulan tu kurang dr 4 posting dia akan statik kalau banyak dia akan bergerak..bukan ikut tahun yer..ikut bulan

    ReplyDelete
  15. tutor nie memang bgs lah.
    tq for sharing..

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.