Tutorial 51 : Membuat Search Engine pada Blog



Assalamualaikum..
Bertemu lagi kita dalam slot tutorial yang mudah untuk diikuti..
Korang pernah nak masuk mana-mana web then rasa nak cari sesuatu tapi haramm tak jumpa..
Lepas tu rasa meradang sebab kecekapan mata korang susah nak find and see..
Korang mesti taknak reader korang mengalami nasib buruk yang sama bila landing di blog korangkan..
Jadi terciptalah tutorial yang memudahkan your readers find something else in yours blog kan.......
Kotak search engine atau carian ini memudahkan kerja pencarian bahan dalam blog korang. Sungguh senang..contoh kalau korang type keywords apa-apa then dia akan keluarlah entry-entry yang berkenaan dengan keywords yang korang type. Contoh cuba korang taip "kucing" kat blog aku..mesti semua kucing-kucing comel aku akan keluar dengan bangganya..cee try..cee try.. semua entry yang ada word kucing akan terpapar..


Cara-cara nak memasang Search Engine dalam blong adalah :

1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Copy code di bawah dan paste ke dalam Html/Java Script


 <form action="http://bicarafarah.blogspot.com/search"
method="get"> <input class="textinput" name="q" size="30" type="text"/> <input value="search" class="buttonsubmit" name="submit" type="submit"/></form>
3. Korang kenalah tukar link di atas terlebih dahulu..kang benda dalam blog aku plak yang keluar @___@
Manakala 30 tu saiz yang korang rasa nak ubah...
4. Dah ubah semua itu, silalah SAVE.


Dah save tu dan rasa suka tutorial ni..silalah LIKE,,baru berkat. muahaha..
7 Sila Komen "Tutorial 51 : Membuat Search Engine pada Blog"

follow! do follow mine! tq :)
ieraareiera.blogspot.com

Nak tanya,kenapa tak boleh klik search ya?? Malah tak dapat nak tulis papepun...Btw, check it out in my blog...
www.biggestfanofbtr.blogspot.com
jgn lupa follow yeahh! <3

i like.. suka ngn tutorial.. sbb baru blaja wat blog.. banyak kosong lagi.. follow la mizz.. ok.. =)

tenkiu farah... sngat useful and mudah nak faham...
almost semua tutorial yang kite try, menjadi... !!! Love

Salam..Nak tanya ni.. Kalo nak letak search engine ni sebelah menu tab macam mana ehh??

Salam..Nak tanya ni.. Kalo nak letak search engine ni sebelah menu tab macam mana ehh??

@Ammar Asyraf

try Configure Search Box

drag ke html tab menu klu guna html code

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top