Kebaikan Evening Primrose Oil (EPO)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Lama Cik Farah tak kongsi info kesihatan.
Sebenarnya asyik bertanggung je untuk share info kesihatan berguna ni.

Cik Farah dah lama amalkan Evening Primrose Oil(EPO) ni tapi sebab dah rasa badan sihat terus tak amalkan lagi. Tapi sebelum tu nak bagitahu apa itu evening primrose??

Apa itu evening primrose oil?

Evening Primrose Oil adalah salah satu jenis minyak yang dihasilkan dari tanaman Evening Primrose. Tanaman ini termasuk dalam tanaman liar yang banyak ditemukan di kawasan Amerika Timur dan juga Amerika Utara.   

Kembali kepada tajuk perbincangan kita. Evening primrose ni aku amalkan masa zaman kampus lagi sebab masa tu masalah sengugut, so lepas makan tu alhamdulilah masalah sengugut berkurangan dan tak sakit lagi bila bulan mengambang.

Aku beli jenama Seven Seas kat Guardian (RM70.00 ++)

Aku beli 3 pack sekali gus (pakej 3 pack) jadi tahan 3 bulan punya stock sebab 1 pack ada 30 soft gel.

Dulu aku ada masalah period tak teratur, so sebab leceh sangat aku pergi klinik sebab nak minta ubat hormon.. Alhamdulilah dapat doctor yang bagi nasihat yang baik, dia taknak bagi aku pill horman sebab aku belum kawin, takut effect lepas berkahwin...dia nasihatkan aku ambil supplement seperti evening primrose untuk masalah wanita ni.

Alhamdulilah lepas makan, period pun ok lepas tu kulit rasa lembab, dan mengurangkan rambut gugur.

Tapi sekarang ni aku ambil semula dan tukar jenama, sebelum ni pakai Seven Seas tapi lepas tu aku tukar kepada Eurobio.. Konon nak try brand lain sebab sebelum ni pernah ambil vitamin C Eurobio dan sangat best! Pilih brand yang best dan berkesan je (rajin kita review yerrr)



Brand Eurobio Evening Primrose ni aku beli kat farmasi, beli botol besar terus 120 softgel je..senang tahan 4 bulan. Rm 52 je kat farmasi, (Watson dan Guardian rasanya tak ada brand ni). Alhamdulilah rasa serasi juga dengan brand ni, kulit rasa lembab je, rambut kurang gugur dan period kembali ok. Lepas tu sistem penghadaman pun bagus senang nak membuang pagi-pagi 😉

Lega botol besar terus!

Jenis soft gel, dalamnya jenis berminyak, walaupun besar senang je telan...

Antara kebaikan EPO yang boleh kongsikan;
  1. Membantu mengawal kitaran haid.
  2. Melegakan Sindrom Sebelum Haid (PMS) – iritasi, sakit kepala, sakit payudara dan senggugut.
  3. Mengurangkan simptom putus haid – panas badan, peluh sejuk kemurungan dan kekeringan faraj.
  4. Menggalakkan kulit yang sihat, muda berseri – bermanfaat kepada kulit yang kering, berumur atau berminyak. 
  5. Melegakan ekzema dan alergi kulit.
  6. Memperbaiki rambut yang kering dan rosak serta melegakan kulit kepala yang gatal.
  7. Menguatkan kuku yang mengelupas atau mudah patah. 



Kebaikan Dan Khasiat Evening Primrose Oil (EPO) 
#Info tambahan

Kebaikan EPO Terhadap Kesihatan kulit :~

  • Evening primrose oil pada awalnya digunakan secara meluas untuk mengurangkan masalah kulit seperti keradangan, kegatalan, kulit kering dan berkeruping (scaling) serta alahan. Kajian saintifik telah membuktikan Evening Primrose oil (EPO) mampu mengurangkan symptom eczema dan dermatitis iaitu sejenis penyakit kulit. EPO baik diamalkan oleh kanak-kanak dan dewasa yang menghadapi masalah kulit.
Kebaikan EPO Melegakan Symptom Prahaid (Pre Menstrual Syndrom):~

  • Kajian saintifik membuktikan EPO mampu membantu wanita yang mengalami symptom pra-haid (premenstrual syndrom PMS) seperti kemurungan, perubahan mood dan ketidakselesaan payudara .
Diabetic Neuropathy:~
  • Diabetic neuropathy merupakan masalah sistem saraf yang disebabkan oleh penyakit diabetes/ kencing manis. Antara symptom diabetic neuropathy adalah seperti berasa kebas, sakit dan berdenyut serta pengurangan deria rasa terutama pada kaki dan tapak kaki. EPO merangsang peredaran darah pada sistem saraf dan berkemungkinan mampu mengurangkan risiko dan symptom ganguan saraf yang disebabkan oleh penyakit diabetes/kencing manis.
Kesihatan Jantung dan Paras Kolestrol:~
  • Kandungan GLA dalam EPO merupakan sejenis asid lemak dalam kategori Omega-6, kajian mendapati GLA mampu mengurangkan paras kolestrol dalam darah yang menyebabkan penyempitan saluran darah (atherosclerosis). Atherosclerosis adalah penyebab utama serangan jantung (heart attact) dan stoke. Oleh itu pengambilan asid lemak Omega-6 dan Omega-3 yang seimbang dapat mengurangkan risiko serangan jantung.
Osteoporosis:~
  • Kajian mendapati individu yang kekurangan asid lemak perlu (essential fatty acid) terutama GLA dan EPA lebih cenderung mendapat masalah tulang rapuh. Pengambilan makanan tambahan GLA dan EPA (Omega-3) yang seimbang secara berterusan berkemungkinan dapat menguatkan struktur tulang dan seterusnya mengelakkan masalah tulang rapuh terutama bagi wanita berumur 65 tahun keatas.

Khasiat dan kegunaan lain EPO :~

  • Mengurangkan radang dan sakit sendi
  • Melegakan sclerosis
  • Kanser terutama kanser payudara
  • Mengurangkan tekanan darah

**Pengambilan Omega-6 (GLA daripada EPO) dan Omega-3 (daripada fish oil) yang seimbang meningkatkan tahap kesihatan tubuh badan. Oleh itu pengambilan makanan tambahan EPO bersama-sama Fish Oil lebih memberi kebaikan daripada pengambilan EPO sahaja.


Pada pendapat aku, EPO ni memang bermanfaat diamalkan sebab dia jenis vitamin semulajadi. Tapi kesannya ikut orang juga, macam aku seminggu dah nampak kesannya, kelembabpan kulit memang terasa sebab aku jenis kulit kering kalau kurang minum air. Semua ni bergantung pada seseorang juga yang penting kena amalkan secara konsisten ye...(jangan nak hasil cepat je tau!)

Better amalkan supplement macam ni daripada supplement "segera" yang kita tak tahu kesan pengambilannya. Bukan aku nak burukkan produk baru yang berlambak dipasaran tu, tapi produk tak sampai setahun jagung dah claim tak ada kesan sampingan. So jadilah pengguna yang bijak.

Ok, sampai di sini sahaja perkongsian, jumpa next entry 😉


#Untuk masalah period kesan boleh dilihat selepas 2-3  bulan (masalah period tak menentu)..tapi bergantung pada individu juga..lepas ni boleh try EPO with fish oil pula. 😍
mengandungi pelbagai khasiat terutama untuk wanita. Bunga liar berwarna kuning ini, digunakan sebagai bahan kesihatan sejak dulu lagi. Tumbuhan ini juga dikenali dengan beberapa nama lain termasuk pokok demam, raja mengubati penyakit dan herba willow malam.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
mengandungi pelbagai khasiat terutama untuk wanita. Bunga liar berwarna kuning ini, digunakan sebagai bahan kesihatan sejak dulu lagi. Tumbuhan ini juga dikenali dengan beberapa nama lain termasuk pokok demam, raja mengubati penyakit dan herba willow malam.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
evening primrose mengandungi pelbagai khasiat terutama untuk wanita. Bunga liar berwarna kuning ini, digunakan sebagai bahan kesihatan sejak dulu lagi. Tumbuhan ini juga dikenali dengan beberapa nama lain termasuk pokok demam, raja mengubati penyakit dan herba willow malam.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Eu evening primrose?
Primrose atau lebih dikenali sebagai evening primrose mengandungi pelbagai khasiat terutama untuk wanita. Bunga liar berwarna kuning ini, digunakan sebagai bahan kesihatan sejak dulu lagi. Tumbuhan ini juga dikenali dengan beberapa nama lain termasuk pokok demam, raja mengubati penyakit dan herba willow malam.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Primrose atau lebih dikenali sebagai evening primrose mengandungi pelbagai khasiat terutama untuk wanita. Bunga liar berwarna kuning ini, digunakan sebagai bahan kesihatan sejak dulu lagi. Tumbuhan ini juga dikenali dengan beberapa nama lain termasuk pokok demam, raja mengubati penyakit dan herba willow malam.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Primrose atau lebih dikenali sebagai evening primrose mengandungi pelbagai khasiat terutama untuk wanita. Bunga liar berwarna kuning ini, digunakan sebagai bahan kesihatan sejak dulu lagi. Tumbuhan ini juga dikenali dengan beberapa nama lain termasuk pokok demam, raja mengubati penyakit dan herba willow malam.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
evening primrose mengandungi pelbagai khasiat terutama untuk wanita. Bunga liar berwarna kuning ini, digunakan sebagai bahan kesihatan sejak dulu lagi. Tumbuhan ini juga dikenali dengan beberapa nama lain termasuk pokok demam, raja mengubati penyakit dan herba willow malam.

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
24 Comments for "Kebaikan Evening Primrose Oil (EPO)"

Blh sy tau.. doc suggest makan epo ni hari2 ke.. bpe biji makan utk satu hari?

Seeloknya makan hari2, tapi saya selalu skip makan hehehe..tapi memang elok lembabkan kulit.

salam.. memg doktor sendiri yang sarankan ea??kiranya waktu datang bulan pun blh mkn la ea..sy tgh mkn jgk beli kt watson

Sy ada mslh hormon.doctor cadangkn sy spya ambil pil hormon.tp sy tdk mau.dn skrg sy br shja bli EPO blackmores.mslh sy ni bgs mkn 2bji sehari ke 1bji sehari?

Sy ada mslh hormon.doctor cadangkn sy spya ambil pil hormon.tp sy tdk mau.dn skrg sy br shja bli EPO blackmores.mslh sy ni bgs mkn 2bji sehari ke 1bji sehari?

Sy ada mslh hormon dan doktor tlh pn cadangkn sy spya mngmbil pil hormon.tp sy tdk mau sbb sy blm bkhwin.sy byk mmbca ttg EPO dan mmbuat kptsn ingn mncuba EPO utk mslh hormon sy.sy sdh beli EPO blackmores.brpa bji mau mkn ya? 1biji sehari ke 2bji sehari ye??

Baru pegi klinik sbb sengugut.. doktor syorkn EPO ni.. beli kat klinik tu je... mudah mudahan berkesan..xtahan bulan2 sngugut ��

Waalaikumnussalam, ya doc yg sarankan sy sebab masa tu period tak menentu..

Kalau belum kawin jangan makan pil hormon..saya ambil sebiji je sehari.

Masa saya g jumpa doc dulu, dia tak galakkan ambil pil hormon sebab nanti efffect kalau dah kahwin..takut susah nak mengandung..dia cdgkn epo..1 biji je sehari..banyakkan minum air kosong.

Semoga berkesan hendaknya..makan dengan konsistan..

salam, mkn evening primerose ni tdk menambah selera mkn ke?

Informasi yg berguna...terima kasih kerana share.

Assalamualaikum, saya nak tanya boleh ke ambil EPO ni time period

Assalamualaikum, saya nak tanya boleh ke ambil EPO ni time period

as salam sy nak tanya ni sy mmg mengamalkan EPO. selama ni sampai skarang umoe sy 60 skrang ni masih boleh ke sy terus ambil EPO ni..sy ambil sejak uor 30thun mmg bagus ,,

salam, berapa lama awak mkn EPO ni utk normalkan period awak?

Makan Sebelom ke lepas makn? Bila nk ambiknyee

seeloknya malam, lepas makan masa nak tidur.

Saya juga amalkan epo sbb period x menentu.lepas ni nk try epo with fish oil plak..

Salam nak tanya. EPO ni telan gitu je ke?

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Jangan lupa LIKE! dan SHARE!

Terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top