Sunday, May 22, 2011

Tutorial 52 : Cara untuk Print Screen

Assalamualaikum dan selamat hujung minggu..
Hari ini aku nak ajar korang macam mana nak print screen macam gambar-gambar di bawah.


Print screen ini amat berguna untuk print blog orang ke..destop ke atau apa-apa yang korang nak. Cara ini lagi berkesan dan mudah daripada mengunakan kemera-kamera yang canggih manggih kerana itu semua membuang masa dan hasilnya tidak sehalus cara yang bakal aku ajar ini.

Benda alah ini sememangnya sudah lama wujud opps sudah sedia wujud kat laptop dan komputer korang melainkan laptop korang brand zaman batu dahulu kala :)
Rahsia untuk capture atau print screen ini tersembunyi di bahagian keypad lappy atau komputer korang. Kalau korang tak dapat cari butang rahsia itu memang tak dapatlah deng menolongnya..

Mula-mula korang kena cari butang ini..


Masih tak nampak..nak hambikk yang ini pula..


Butang

PrtSc SysRq
Butang ini selalunya berada bahagian atas Backspace korang.

1. Pilih gambar/everything yang korang rasa nak capture/print screen dulu. 
2. Lepas pilih gambar sila tekan butang PrSc SysRq seperti yang aku tunjukkan di atas. Faham?

Kalau tak faham. Sila click gambar.


3. Lepas itu, pergi ke Start > All Programs > Accessories  > Paint


 4. Open Paint tadi, Sila click Edit dan pilih Paste ( nak mudah tekan Ctrl V sahaja)
 5. Bila korang dan tekan paste maka gambar yang korang capture/print screen itu akan muncul. Dan kena buat langkah seterusnya...


6. Jangan lupa File > SAVE AS dia.. dan pilih format gambar yang korang nak. DONE!.


Senang sangatkan.. Kalau suka tutorial ini LIKElah.. Kalau taknak like tekanlah nuffnang aku 1001x muahaha..

p/s : Kalau tak faham silalah rajin tangan menaip di kotak komen saya.. Sekian tata..



19 comments:

  1. ouh,, mcm nie rupanya..
    thanks sgt2.. info yg b'guna.. huhu~ ^^

    ReplyDelete
  2. wahhh , thankyouu sgt-sgt kak :'DD dah lama sy nak cari sal print screen nh , sblum nh lw print screen suh kawan yg buat , ehehe :) thankyouu sgt-sgt . semoga sihat sllu n sukses sllu ye kak , insyaAllah amin ~ ;')

    ReplyDelete
  3. thanks akak ! menjadi laa :)

    ReplyDelete
  4. Thanks , Cik Farah ! love this tutorial <3

    ReplyDelete
  5. kak...napa saya buat x jdi
    kat liptop saya dia ad button prt sc ngn sys rq tpi lain2...adakah kena tekan dua2 sekali

    ReplyDelete
  6. kak farah . thanks . selama nih saya tak tau pun macane nak buat print screen nih . berkat tuto kak farah , saya dah pandai . thanks sekali lagi :)

    ReplyDelete
  7. Akk,bila saya tekan butang 'prt sc' tu akn kluar apa2 ke,yg menunjukkan saya dh print screen benda tu?Sbb bila saya tekan butg tu,takde apa2 pun jadi.Bila saya nk paste pun x de benda nk di'paste' kan.Tolong ye :)

    ReplyDelete
  8. Boleh buat tutorial macam mana nak download print..

    ReplyDelete
  9. hehehe. kat cni ada cara senang nak capture screen. softwarenya ckup mudah dan ringkas
    tanpa perlu capture pastu paste kat paint ke atau mana2 graphic software.. mai tgk kat cni http://semangkukcawan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. farah , takbooleh pun nak printscreen . tak jadi :/ mcm mana ni ?

    ReplyDelete
  11. thanks dear..=) baru saya fhm..

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.