Monday, July 25, 2011

Study ke Kerja?

Assalamualaikum..
Ramai kawan-kawan seangkatan aku di USM lebih prefer kerja dan hanya beberapa yang continue study.
Tapi yang nak study tu, memang dah ada keazaman untuk study. Study-study ni mana boleh main paksa-paksa nanti sewel kepala otak wohh.

Aku pun macam tu juga, memang ada keazaman nak study. Tapi banyak sangat kena fikir. Mak kata nak sponsor untuk master aku tapi bila aku fikir..sangat-sangat menyusahkan mak. Sedih, memang menangis bila fikir. Masa tu lepas dapat tahu yang yuran kolej double untuk pelajar master. Sedih :) betul atau tidak itu kena tahu jugak, tu pasal aku sangat-sangat memerlukan info dari rakan-rakan tapi mereka senyap jer..tak per maybe mereka busy kot..still thinking positive.

Cakap kat mak yang aku rasa maybe tak payah sambung study la, kerjalah dulu lagi pun kolej pun belum tentu dapat dan yuran kolej double dari pelajar degree. Mak tetap suruh aku continue study. Dia kata kalau dah ada keinginan belajar..belajar je la..jangan fikir benda lain.

Tapi banyak sangat fikir, hal kolej? nak duduk mana ni? nak merempat kat mana?? macam-macamlah. Pasal duit, aku rela buat pinjaman PTPTN.. tak kisah la..tak nak susahkan mak dan ayah.

Yang paling membuatkan aku tertanya-tanya, adakah aku akan dapat terus duduk kolej lepas mendaftar?

Sebab kena buat pendaftaran siswazah dulu baru boleh mendaftar kolej.

Pastu, adakah aku confirm dapat kolej?

Itu, yang paling penting..aku nak merempat kat mana hoii selama 2 tahun ni??

Ada yang kata, lepas seminggu dua ada keputusan kolej sebab mereka utamakan student degree lagi :(  waaa lama tu weii.. Mana aku nak menumpang? kat mana? kat mana? ok terus rasa malas la macam ni study.. kerja la.. ( saja nak pujuk hati )

Bincang dengan mak, mak memang selalu mengalakkan aku study..dia kata insyaallah ada la tu. Berdoa banyak-banyak.. Allah akan tolong :)

Tuppp, tetiba ada call, panggil aku interview di sebuah kolej swasta area KL. Terpaksa cakap nanti saya cfirmkan semula.. Sebenarnya nak tolak tapi macam biadap pula aku cakap macam tu.. Cakap kat mak, dia kata kalau dah niat nak belajar..belajar je.. Ok fine.

Pasal kolej tu, rasa lega la sikit sebab aku call unit perumahan pelajar dan dia bagitahu number tepon kolej untuk penginapan pelajar master. Kolej keris mas dan full, then call kolej pendeta za'aba ..dia kata hari pendaftaran, ambil borang isi. Boleh terus duduk sana tapi kolej buka 11/9 pula..

Aku pula kena mendaftar 5/9 dan 6/9 ni. Ok, im choose 6/9 sebab hari sama dengan taklimat untuk student master baru. Lepas habis taklimat back home dan, aku datang kembali pada 11/9 untuk duduk kolej. Fine! 12/9 dah start kuliah.

Harap segala yang aku plan menjadi. Itu je cara sebab tak ada tempat penginapan untuk tempoh itu, lagi pun itu minggu orentasi. Kolej memang tak buka untuk other student kecuali new degree student.

kepada yang dapat melanjutkan pelajaran dekat universiti, study hard and smart yer.. jangan main-main dan culture stock nanti "sakit"plak..korang jugak yang susahkaeenn..

ok daa..

p/s : aku dapat bayangkan kalau aku duduk kat kolej za'aba..mak aii jauhnya bila tengok peta..kurus la aku..wahh..jangan merungut yer.kena bersyukur!





Kolej Pendeta Za'aba ( sumber: google )
memang hujung tanjung la..

6 comments:

  1. As Salam,

    bersyukur la ngan apa yg kita mampu dapat..hehe~
    Good luck 4 u,sis :)

    ReplyDelete
  2. sy duduk keris mas cik farah...=) cik farah stdy kat ukm la nnti eh?

    ReplyDelete
  3. @Tengku Puteri

    insyaallah kalau tak ada masalah akan sambung di sana. nanti bolehlah jumpa di sana :)

    ReplyDelete
  4. amik course apa mis farah?;) btw i dh try byk tutorial u..thanks alot

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.