Tutorial 4 : Meletak Disable Right Click Pop Up Mesej


Salam pembaca tercinta.
Hari ini Miss Farah tak ada mood nak tulis entry semasa.
So Miss Farah akan menulis blog tutorial.
Blog tutorial farah ini amat la simple. Senang sahaja. Just copy code html dan paste ke add widget.
Cara untuk membuat disable right Clik.
Walaupun saya tidak suka widget ini tapi nak share juga kat reader2.
Kalau nak buat itu kena fikir dulu sebab nanti blog tak mesra pembaca..hehehe J

Ramuannya adalah :

   1. Login ke Blogspot .

    2. Klik Layout > Add a Gadget >HTML/Javascript .

    3. Copy code di bawah ini dan pastekan kedalamnya



<script language='JavaScript'>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="Jangan nakal mengright clik!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>





     4.  Lepas itu save then Show..menjadi tak?

    Selamat mencuba, kalau tak jadi..sila komen..tata!

Opps! Yang di highlight warna kuning itu..tukarlah dengan ayat anda sendiri.
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
42 Comments for "Tutorial 4 : Meletak Disable Right Click Pop Up Mesej"

miss farah . thanx sbb post kn psl nie ye .bole la sy beljr sikit2 . time ksih .

thankiu kak.
tutor akak banyak yg sye fhm. tpi kala0 tuto org, sye bende pon sye x fhm. safe ade akak. boleh la tolongg. he3..
ape2 pon nk ckp sekali lagi. mEnAceHH mAnyAk2...

miss farah sy wat x jdy pon...

miss fara ! thanks sngat sngat . :)

assalammualaikum..kak farah..mcm mna nak baut nie..tak menjadi larh...boleh x buatkan..

thanks miss farah . follow me k :)

xjd la miss fara..bleyh tlg aja lbh lnjut ta??

@Aimi

Untuk jangan bagi orang right click

@Azhari

Maybe ada coding tertinggal..try again

try lagi then kalau tak boleh cuba yg non-mesej di tutorial

hehe thanks miss farah jadi la hehe so orang xleh la nak copy kan3 hehehe terima kasih ....

terima kasih miss farah ..hehe pas ni orang xyah la nak copy paste info dalam blog kiter thanks..

yay...!!menjadi la..thx for the tutorial~!!

ya allah..dah lama cari ni..trimas!

: tak jadi pon kak farah?.. :( nk letak di mana?.. kanan ke bawah ke atas?.

: jadik2 !! cuma untuk tutorial ke tiga masih tidak boleh.. :(

Menjadi . Masehhhh Miss Farah ^^

Sis, dh cuba tuto ni dan berjaya. Readers mmg xdapat right click. Tp klw readers guna shortcut keys, readers msih dpt apply right click keys kat sini. cth mcam CTRL+C . ada tak cra nak disable bnda ni sekali . Masehhhh :D

terima kasih daun keladi, nnti i jenguk2 lgi.. luv ur tutorial n ur cutest blog

@Supercalifragilisticexpialidocious:)

Posting yang bagus kak, Jangan Lupa Kunjungi Situs saya juga dan Bila berkenan Komentar di Postingan terbaru saya berjudul " Cara Mengencangkan Sinyal WIFI/Modem " - http://mafiasitez.blogspot.com/2014/09/cara-mengencangkan-sinyal-wifimodem.html . Terima Kasih kak, Ditunggu Kehadirannya :)

@Supercalifragilisticexpialidocious:)

Posting yang bagus kak, Jangan Lupa Kunjungi Situs saya juga dan Bila berkenan Komentar di Postingan terbaru saya berjudul " Cara Mengencangkan Sinyal WIFI/Modem " - http://mafiasitez.blogspot.com/2014/09/cara-mengencangkan-sinyal-wifimodem.html . Terima Kasih kak, Ditunggu Kehadirannya :)

Tutorial yg mmbantu sgt

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Jangan lupa LIKE! dan SHARE!

Terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top