Saturday, July 9, 2011

Tutorial 59 : Cara Ubah Warna Highlight

Assalamualikum dan selamat malam my reader sekalian.
Rasa mood nak menaip tutorial sangat baik. Dan sekarang akan aku tunaikan permintaan my lovely reader ini :




Ok try korang highlight any word dalam blog aku..warnanya pink kan..mcm gambar ini :

Macam ini, nak ler tu..hehehe..
Senang je nak buat..macam makan ABC..rasa dah lama tak mamam ABCDEFG hahaha.. Tapi it better untuk penggunaan Mozilla dan Google Chorome je. Yang lain aku tak tahu..so cuba test sendiri ye.

Cara-caranya adalah seperti berikut ye.

1. Sign in blogger > Design > Edit HTML
2. Selepas itu, cari code di bawah, nak mudah tekan Ctrl F dan masukkan code di bawah di dalam kotak find then tekan enter dan jumpalah.

a:link {

3. Dah jumpa? kalau dah jumpa sila copy code di bawah dan pastekan di atas/sebelum code yang korang cari tadi.

::-moz-selection {
background:#EF0E91;
color:#FFFFFF;
}

::selection {
background:#EF0E91;
color:#FFFFFF;
}

4. Code yang berwarna hijau itu adalah warna highlight korang nanti dan code yang berwarna biru itu adalah warna tulisan yang akan dihighlight nanti. Nak colour pink macam aku pakai je code tu, tak payah ubah-ubah.
5. Code warna click je SINI
6. Save jer..pastu  try highlight kat blog korang tu ek..

Silalah like dan komen-komen..

20 comments:

  1. ha,jd la kaka farah.....sy just copy jer yg kak farah bg ni.....tq yer

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas pertolongan akak :)
    saya sudah berjaya buat :)

    ReplyDelete
  3. tak jadilah.:(kod a:link { tu tak bole..

    ReplyDelete
  4. Cik Farah, nak tanya sikit boleh? Cik Farah ni guna template apa yer? Thanks! :)

    ReplyDelete
  5. assalam akak,akak cam ner nk wat header yer???

    ReplyDelete
  6. Thankz Sebab Buat Tuto Ni !
    Menjadi Lahh !
    Cute Sangat ! :3 .

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah akak. da jdi try la tgk blog lia. tpi, xde pinky2 la. purply2 ade la. eh, ade ke purply2? hik2

    ReplyDelete
  8. salam'alayk~ syukur Alhamdulillah :) menjadi.. terima kasih ea ukhti Farah ^^

    ReplyDelete
  9. Kak..kod a:link { x wujud pun...macam mane ni ? sya gune blog baru..pun x boleh ke ? help me ! T_T

    ReplyDelete
  10. kak tak dapat pun tekan ni a:link { *phrase not found?

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.