Sunday, January 1, 2012

Tutorial 130 : Tutorial Penuh Cbox.

Assalamualikum.
Penat asyik mengadap lappy menyiapkan tugasan, berat lagi mata memandang lagi berat minda yang memikirnya. Sememangnya aku tak larat nak mengadap benda tu 24 jam, lagi 2 soalan SPSS je nak di analisis dalam esei. Chayokk! kuatkan semangat. Sesungguhnya penat minda lebih penat berbanding badan yang bekerja 25 jam. Ini tutorial pertama di tahun 2012. So aku kena buat kaw-kaw bagi korang terpengsan. Just for new blogger yang baru nak belajar.

Tadi masa nak buka blog check surat cinta dari peminat tetiba muncul benda ini :


Memang benarlah khabar dari blogger lain, aku ingatkan cuma angin bertiup sepoi bahasa rupanya memang angin yang mengoncangkan pokok. Sememangnya dunia hari ini semua berbayar, masuk toilet pun kena bayar, kalau tak bayar terkucil la kau dalam seluar, eh!

Oleh kerana cik abang Shoutmix ni minta kita bayar untuk perkhidmatan dia, maka jadilah pengguna bijak untuk menukar plan lain iaitu cik abang cbox yang masih free itu. Jom serbu :


Jika dah ada akaun cbox ini, tak ada masalah, boleh terus guna je.

CARA DAFTAR CBOX

 Pergi ke CBOX

1. Ikuti semua tutorial bergambar di bawah :

Sign up kepada sesiapa yang tiada akaun ini.



2. Penuhkan ruangan berikut, click for large! Sudah berjaya di daftar, buka emel korang. Click link yang cbox bagi dan sign in je.



Dah siap login?



3. Kalau nak pilih thema lain, click bahagian Look & Feel dan pilih Style presets, korang pilih mana yang korang rasa cun dan confirm je.

4. Kalau korang rasa warna yang disediakan tidak sesuai dengan citarasa korang, bolehlah design warna sendiri click Look & Feel dan pilih Colours and Fonts, dah puas hati tekan je Apply.

5. Lepas tu, pergi bahagian Publish, isikan perkara berkaitan seperti di bawah :

6. Letaklah kat side bar korang. Boleh guna tutorial ini CLICK LAH.


CARA LETAK ICON COMEL-COMEL DALAM CBOX.

icon comel untuk cbox korang :)


1. Click bahagian Options dan Smiles.


2. Sila ikuti arahan dalam gambar di bawah :


Kat mana nak ambil url gambar? glitter graphic pun ada. Macam mana nak ambil urlnya pergi sana. Tak faham? belek-beleklah tutorial aku okey?

Sekian, bai.


P/s : Nak sambung kerja yang terbengkalai.

9 comments:

  1. wah, tuto nih sngt brguna memandangkn miera pun alami mslh yg sme. thank sis. XD

    ReplyDelete
  2. thanks ajarkn benda ni...epy gila dpt wat cbox yg comey ni,,,thanks sgt2 ^_^

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. thanks dikk..untuk tutor ni....:)

    ReplyDelete
  5. thx tutor. momoy baru buat. xde org nak komen apa2 lagi

    ReplyDelete
  6. Salam..
    Farah akak selama ni memang mengikuti blog farah esp tutorial u. memang menjadi :).memang baik sgt ajar sume ni.Thanks.Keep it up!
    Visit my blog yea
    http://adeqrifqi.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. nak tanya.. macam mna nk ubah style scroolbar ?

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.