Tuesday, February 5, 2013

Aku dan perfumes.

Assalamualaikum,

Lama sangat tak update blog. Maybe sebab malas kemalasan yang amat sangat nak share is caring kot. Kali ni update pasal perfumes pula. Asyik perfumes je, dah memang minat so update je la.

Sebenarnya aku ni adalah pencinta perfumes yang sangat tegar. Aku bukan macam sesetengah orang yang setia pada satu bau je, aku suka pada banyak bau. Maybe sebab aku belum jumpa bau yang betul-betul buat aku setia kot, macam mencari cinta sejati la kononnnn.

Ok, sebenarnya memang sangat lain kalau kita pakai perfumes original berbanding dengan gred-gred ni. Memang original mahal sikit tapi kepuasan tu memang lain la. Tak macam gred, memang wangi tapi note-notes bau dia kita tak dapat hidu. Wangi semerbak tapi tak tahan lama..kena sembur setiap 30minit baru ada bau hehe.. Kalau yang original ni korang sembur sampai berjam-jam wangi..malah makin lama baunya makin wangi ( kalau perfumes tu sesuai dengan badan korang la).

Macam aku, aku ada 6 botol koleksi original perfumes kesukaan aku. Yang lain tu ada juga tapi gred AAA dan AA je. Serius kalau pakai original memang berbeza walau 10AAA sekalipun. Tak caya cubalah.



Fantasy by Britney Spears

Ini adalah perfumes pertama original berjenama yang aku beli.  Sebelum ni just beli Avon, gred perfumes je. Aku memang tak pernah bau perfumes ni. Tapi sebab search review, top seller dan kesukaan ramai. Aku beli secara online shop. Mula-mula ragu-ragu tapi wang akan dikembalikan kalau tak ori, aku pun beli. Memang tak menyesal langsung beli. 

Sedikit review :

Fantasy is the second fragrance by Britney Spears, and was launched in 2005. This is a love potion locked up in an attractive bottle adorned with Swarovski crystals. Fantasy is a sensual and gourmand scent. It opens with fruity mix of litchi, golden quince and kiwi. The provocative heart is composed of jasmine and white chocolate. The base combines orris root, musk and woods.

Kalau sesiapa suka bau manis like sugar boleh try this perfumes. Bau dia manis pekat. Makin lama makin harum. Long lasting. Serius aku tak pernah bawa dalam bag sebab bila aku nak keluar jejalan pagi-pagi, aku sembur dan sampai ke malam bau masih ada, kalau kat tudung tu memang melekat la bau dia. Dah basuh still ada bau lagi. Aku suka pakai si Britney bila bila nak keluar jejalan dengan kawan, ke kuliah. Memang puas hati. Sekarang suku botol dah digunakan.




Live Luxe Jennifer Lopez

Perfumes ni adalah perfumes kedua kecintaan. Bau perfumes ni sweet but fresh je. Kalau pernah cium bau Escada..dia lebih kurang macam tu juga.

Live Lux is a fragrance inspired by Jennifer Lopez’s passion for dance and anything luxurious. The composition is very dynamic and temperamental. It opens with juicy pear and peach. The heart is a glittering bouquet made of muguet petals and exotic amethyst freesia. The base is composed of diamond musk and soft musk. It was created by Claudette Belnavis from the perfume company Takasago in 2006. 

Bau sweet fresh ni buatkan korang rasa sangat bersemangat. Aku suka pakai perfumes ni masa nak ke kuliah, library. Ketahanan bau tak long lasting pada aku tapi bau tetap melekat tau. Pun dah nak dekat setengah botol digunakan. Best..make me energy!


Selain tu, aku adalah beli perfumes lain tapi gred la..aku hanya nak review yang original je ye.

https://lh5.googleusercontent.com/-pexJJEgh9gQ/UNfTU6o-hoI/AAAAAAAAFJs/FCOv1WLYAwU/s640/blogger-image--1567810999.jpg

Ini first time beli perfume dari The Body Shop. Aku beli jenis madagascan vanilla flower. Bau dia romantik gitu..bau vanilla yang so fresh. Ini jenis oil perfumes. Memang pekat lekatlah. Aku tak selalu pakai, just spare dalam handbag je. Kalau rasa nak wangi just calit-calit je kat baju dan tudung. Kalau cium bau ni rasa nak cium je sebab sedap sangat tau!

Emporio Armani Diamonds Giorgio Armani for women

Dah namanya diamonds so bau dia pun rasa mewah dan soft je. Kalau pergi date ke memang sesuai bawa yang ni tau. 

This perfume was created by Thierry Wasser of Firmenich and the fragrance is classified as gourmand-floral. The top notes are litchi and raspberry, the middle notes – freesia and lily of the valley, and the base are vetiver, cedar wood, patchouli and vanilla. The Emporio Armani PR team says: ' We're using the rose but in a very gourmand way, like a flower that can be eaten'. The perfume will come in 30ml, 50ml and 100ml bottles.  The face and voice of the perfume is singer and actress Beyonce Knowles, to which this is not the first appearance in ads. Before this, she appeared in Pepsi (with Britney Spears, Pink and Enrique Iglesias in one, and J.Lo and David Beckham in another), L’Oreal, and Tommy Hilfiger's perfumes True Star and True Star Gold ads.  The video and ad are in black and white and Beyonce, together with the bend, sings (and dances, of course) the famous Diamonds are a Girl’s Best Friend, which before her sang Marilyn Monroe in "Gentlemen Prefer Blonds" and Nicole Kidman in musical "Moulin Rouge", in which it was shown as medley with Madonna's Material girl. In the Hilfiger's True Star ad Beyonce was singing the 1970s hit Wishing on a Star of Rose Royce. Emporio Armani Diamonds was launched in 2007.

Pada aku ia sangat long lasting. Bau dia sedikit kuat dari Armani Idole. Tapi aku prefer lagi Armani Idole sebab lagi serasi dengan aku berbanding yang ni. Next wish list is Armani Idole. Rasa macam rich je pakai ni!



Guess By Marciano Guess for women

Best bau dia, ada macam bau coklat pun ada. Perfumes ni sangat sesuai untuk dipakai everyday. Nak ke office, kuliah, dating..dan macam-macam lagi. Bau dia fresh dan mood je bila cium. Bila sembur tu tak jemu-jemu nak hidunya. Kesayangan perfumes ni. Sayang pulak nak pakai hehe :)


This female Guess perfume, presented in 2007, brings us the notes of star fruit, Curacao orange liquor, sparkling grapefruit and cardamom as it opens. Middle notes continue with a floral rhythm of peony, pink honeysuckle and intensively clean and sweet jasmine. Base notes wrap up the composition with powdery vanilla, musk and woody accords. This perfume is available as 50 and 100 ml EDP. The nose behind this fragrance is Barbara Zoebelein.


dan perfumes terbaru dan paling mahal harga dari yang atas ni ialah :



Van Cleef & Arpels Orient

Aku pilih ni sebab aku nak kelainan dalam perfume aku. Mula-mula pakai rasa terkejut tau. Bau dia macam Coco Mademoiselle iaitu perfumes yang aku tak suka tu tapi bila lama-lama pakai bau dia bertambah sedap dan tak jemu nak cium. Sangat long lasting dan memang lain dari yang lain. Bau dia mewah dan rasa macam orang kaya je.. Serius aku tak menyesal beli ni walaupun mula-mula pakai rasa macam Coco Mademoiselle je tapii bila dah serasi confirm sayang gila dengan perfumes ni. Botol dia sangat cunnn tauu. I loike sangat!.


Oriens by Van Cleef & Arpels is a Chypre Floral fragrance for women. This is a new fragrance. Oriens was launched in 2010. The nose behind this fragrance is Bernard Ellena. Top notes are mandarin orange, black currant and raspberry; middle notes are jasmine and white flowers; base notes are patchouli, praline, amber and vanilla.


Aku rasa lepas ni kena stop dulu beli perfumes. Dah ada 6 botol koleksi perfumes original. Kena bagi tinggal sisa baru beli sebijikk. Entahla, kalau dah minat tu susah nak buangkan habit tu, mesti nak usha perfumes baru dan mula nak simpan duit. Ok simpan duitlah dalam bank ketat-ketat la lepas ni. 


tapi aku wist list nak perfumes ni :

1) Jeannne Lanvin Couture



Best giler baunya, sebab aku dapat vial dari akak yang aku beli perfumes tu. Try memang long lasting dengan aku. 

Bau dia:

Top notes of the composition provide juicy and tasty raspberry accords, refreshed with morning dew and natural shades of violet leaves. A heart of the composition is sexy ad very sensual, composed of peony flowers and magnolia essences from Laboratories Monique Rémy.
Cedar accords are the ground of the composition and they provide unique sensibility mixed perfectly with musk. The composition was created with an aim to have an innocent facade hiding a strong and sensual blend of musk and wood.

dan yang kedua :

Hypnose Lancome for women

 


Serius aku memang nak sangat yang ni. Aku pernah ada gred AAA masa aku study kat USM dulu. Memang suka sangat! 

Hypnose by Lancôme is sunny, woodsy, oriental fragrance with gourmand nuances. The fragrance features passion flower which creates both gentle and passionate feminine aura; a magical product of orchid – vanilla – which semlls a warm and creamy on skin; a vetiver surrounded with white flowers and jasmine Sambac gives sensual and deep sensation.
The beautiful bottle is designed in a form of woman’s silhouette, and the color of the perfume hypnotizes just like tender blue woman’s eyes.


 So sesiapa nak bagi hadiah tu, jangan lupa.. ye :)

korang suka jenama apa? ce share sikit.

korang yang Avon punya Avon Jet Femme Avon for women pun sedap sangat..mengoda bau nya :)


Suggestion : Rasa nak bajet boleh try Avon je. Yang ni pun best dan sexy okey :)





14 comments:

  1. Tu la..kalau perfume yg original,lebih tahan lama..tapi harga mahal sangat.Kadang2 pakai yg avon jugak..hik3

    ReplyDelete
  2. http://belogcharm.blogspot.com/2013/02/segmen-kenal-mengenali-sesama-blogger.html

    ReplyDelete
  3. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. salam . hai blogger cute . saya follow sambil singgah blog awak . follow me back?

    ReplyDelete
  5. hai.. cantik blog.. suka sangat tengok.. jemput la singgah ke blog saya..boleh shopping feveret perfume.. :)

    ReplyDelete
  6. bagus dapat baca pengalaman dari seorang wanita peminat setia Wangian Dunia..hehe thanks for sharing ;)

    ReplyDelete
  7. Hye farah,u beli dekat online shop mne eh?nak beli online,tp cam bnyak gred aa and aaa.susah nk thu ori ke x kan.:)do reply asap eh.smngat nk beli ni :')

    ReplyDelete
  8. @oharaa

    berbaloi kalau beli y original ni sebab lasting n sebotol pun (100ml) blh thn 2 thun heheh..try search kat fb nama

    Shah Fragrance

    ReplyDelete
  9. Terima kasih infonya gan.
    Lumayan buat nambah wawasan.

    Gema Parfum
    Minyak wangi tahan lama.

    ----------

    ReplyDelete
  10. Saya pun tetiba jek rasa nak buat koleksi perfume...biasanya ada satu jek at one time, bila dah habis baru beli baru...tetiba dtg penyakit nak buat koleksi pulak hehe...

    ReplyDelete
  11. @Linda

    Penyakit ini perlu dibuang nanti teruk hehehe

    ReplyDelete
  12. Hai..menarik blog u..sje cari2 tentang review prfume.anywy sy ad jual perfume dr gred 5a dan original.klu brminat nk tambah koleksi perfume blh la pm ye.blh bg best price.http://ilhamdeparfum.blogspot.com atau fb penjualperfumes

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.