Sunday, September 26, 2010

Sebab Hamster Makan Anak..

Banyak juga keluhan yang aku dengar dari kawan2 yang bela hamster..
Mereka kata, hamster mereka suka makan anak..First day beranak ada 5ekor, lepas tu 3 ekor then..zero!!
Ini memang sah ibunya makan anak, kalau bersama ayah dia memang cfirm ayah yang mamam..
Dari pgalaman dan research yang aku buat selama ini aku ada jugak tip yang ingin dikongsi..
Hamster aku yang first aku bela Demok..memang xmakan anak, kalau lapan ekor beranak, alhamdulilah semua sihat2, tp bila anak2 Demok beranak ( Demok dah jadi opah ), memang anak2 demok xpandai jg anak, ada yang dimakan dan dibiarkan ..( xmau bg susu )
Apa2 pun hamster mmg berbeza peragainya, mcm manusia jugak!!ada yang baik dan ada yang tidak!

Sebab- sebab hamster makan anak ialah :

1. Sebab Stress
Jgn ingat manusia je ada stress hamster pun ada..hal ni sebab hamster melahirkan anak yg ramai so..dia kepenatan, lemah dan stress ( mcm giler meroyan le jugak ) so sbb tu la anaknya jd mangsa keadaan..

2. Kekurangan protein
Hamster ini habitat hidupnya di hutan, so dia makan jgk serangga selain bijirin or tmbuh2han..Jdi anaknya tu mungkin pganti utk sumber protein yang tinggi..Kalau dia makan anak dia mmg xtinggal sisa..smua dia ngap..Pgalaman aku pulak, aku terlupa nak asingkan sekor hamster yang mgandung, maklumla masa tu ada dlm 20ekor lbh...bila aku tgk dlm cage dia hanya ada sisa darah, mgkin hamster jantan pun turut kenduri anak2 yang baru lahir tu..yang ibunya plak mcm hepi je..yeke?huhu..

3. Gangguan sekeliling
Hamster juga nak privisi dgn anak2nya, tidak mahu diganggu..So kalau anda suka ayk tengok2 dia mst rasa terancam...jadi dia pun makan la anaknya sbb takut dirinya terancam..
Seeloknya ttp cage dia dengan kain agr psekitaran gelap dan terhindar dari gangguan sekeliling..
Dia kan habitat yang suka tinggal dlm lubang..mst xsuka chaya yang kuat!

4. Dipegang
Kalau first time dapat anak hamster mst la excited, so rasa nak pegang, nak bilang dan mcm2 lagi..tp perlu diingat cara ini mgancam nyawa anak hamster sebab ibu hamster tidak dapat mgesan bau zuriatnya sebab dah ada bau tangan manusia...so jgn gatal2 tangan nak pegang n belek2..dah tumbuh bulu baru boleh pegang ya!
tinggal kenangan..anak2 hamsterku


P/s sebaiknya, semasa hamster sarat mengandung ambik koyak2kan kain yang lama, utk dia wat sarang...kalau hamster makan anknya sekor or 2ekor tu mmg lumrah sbb mgkin anak tu xkuat or lemah..

SELAMAT MENJAGA HAMSTER!!


No comments:

Post a Comment

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.