Tuesday, February 22, 2011

Tutorial 47 : Cursor Comel-comel


Assalamualaikum.
Hari ini aku nak ajar cara-cara nak meletak cursor ke dalam blog. Sebab ramai sangat tanya macam mana nak letak cursor so dikesempatan ini akan ku ajarkan kalian semua. Sebenarnya macam-macam cara boleh nak letak cursor. Aku akan ajarkan 2 cara. Cara pertama amat mudah dan cara kedua mudah juga tapi kena main coding sikit. Jadi korang pilihlah mana yang berkenan dihati. Jom kita skodeng cara-cara nak buat.

Cara SATU

1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Buka SINI pilih yang mana kesukaan hati, Copy dan Paste kat HTML/JavaScript.

3. Save dan tengok hasilnya.

Dekat web yang aku bagi tu terhad pilihannya, kalau korang ni tamak tak suka pilihan yang aku bagi tu dan rasa nak buat pilihan sendiri. Ok jom ikut step kedua. Kalau korang nak tahu ini eksperiment aku sendiri, tiba-tiba boleh jadi pula. Saja main coding dan menjadi pula. Kalau tak jadi kat blog korang tak tahu lah. Sebab dia macam coding widget tu juga cuma ubah sikit je.

Cara DUA

1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Copy code di bawah dan paste ke dalam Html/Java Script

<style>body {cursor:url(linkcursor), url(linkcursor), auto;} </style>
<a href="http://bicarafarah.blogspot.com" target=_blank><div style="height: 50px; width: 50px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;"> </div></a>
3. SAVE dan lihat hasilnya.

4. Korang boleh tukarkan  
# linkcursor dengan link cursor kegemaran korang la (pastikan kedua-dua link cursor sama ).
# http://bicarafarah.blogspot.com tukar link blog korang.
Kalau nak lagi cantik boleh guna Tutorial 46 untuk melawakan lagi blog korang.

# Kepada sesiapa yang pening kepala nak cari cursor cantik-cantik boleh pergi SINI
# Masih tak tahu nak ambil link, jangan malu-malu belajar Tutorial 16
# Cursor tu tak animated tau..

Faham tak? Kalau tak faham jangan lupa komen dan dah try pun komen juga. LIKE sekali!



 


Memandangkan ramai sangat suka cursor misai ni atau  Mustache Cursor nahh ambik ni .

Mustache Cursor


http://3.bp.blogspot.com/-vtfdOdUuyRk/TkaHFj5L3TI/AAAAAAAABlk/kBHax8QvA0o/s1600/bicarafarah1.png
http://3.bp.blogspot.com/-57SK_VqDeiM/TkaHF4CWRjI/AAAAAAAABlo/atlRGhJpSDc/s1600/bicarafarah2.png
 http://4.bp.blogspot.com/-Kd_YUcMrWU4/TkaHGLy6JgI/AAAAAAAABls/kvuwB8ZhKzA/s1600/bicarafarah3.png
http://4.bp.blogspot.com/-H439hcu5Op0/TkaHGRZzyTI/AAAAAAAABlw/CLty-hydZjY/s1600/bicarafarah4.png
 http://2.bp.blogspot.com/-erzJUZNykP8/TkaHGmQWoEI/AAAAAAAABl0/zbDTkQeb9TE/s1600/bicarafarah5.png
http://2.bp.blogspot.com/-PkuxqVlRGgU/TkaO20PhyEI/AAAAAAAABl4/Sr-KPY9x9Rk/s1600/bicarafarah6.png
http://2.bp.blogspot.com/-i1gUV4k8GUY/TkaO-0eEmcI/AAAAAAAABl8/BEqYwAR8_F0/s1600/bicarafarah7.png
 http://2.bp.blogspot.com/-BPGWbFOuNxQ/TkaPvRp9vOI/AAAAAAAABmA/6_DSZrJq90M/s1600/bicarafarah8.png


Cursor comel-comel lain yang korang boleh pilih:

Arrow Cursor
Cute Animal Cursor
Mustace Cursor


@selamat mencuba!

55 comments:

  1. salam ana nak buat promosi nie,
    Dapat RM100 - RM500 Sehari Dengan Bisnes Segera!
    Dapatkan Laman Web Anda Sendiri & Nikmati Keuntungan 100% Milik Anda.
    Murah hanya rm 49.90
    kalau nak maklumat lanjut sila layari link nie=)
    http://www.dmshop.netii.net/
    tq.100%confirm

    lagi2 promosi kalau nak resepi resepi yang sedap & menarik sila layari link ini
    http://mynoraza-resepiariffbonda.blogspot.com/
    follow sekali pun chumel2 juga =)

    dan juga tutorial letak banner HB dapat gain 4 sen per click =) http://splendiferousandleisure.blogspot.com/2011/02/tutorial-letak-heartbeatdapat-4-sen-1.html
    tq
    btw nice to know you keep in touch

    ReplyDelete
  2. Thank you for the toturial :D
    hihi :D

    ReplyDelete
  3. Salam farah, ain nk mintak copy tuto nie ey :) thanks..~

    ReplyDelete
  4. sis mcm mane nk buat cursor yg bling-2 ??

    ReplyDelete
  5. @to lovely reader..

    dah try this cara? cara 1 dan 2?

    kalau buat dua2 memang xjadi.. Pastikan code anda btoll :)

    ReplyDelete
  6. kak , yang colour misai cursor ni tak bole tukar ke ?

    ReplyDelete
  7. dah jadi , sangat2 comel, taktao nak pilih mana satu , heee. thanx kaka. mostly ur tuto, saya follow n menjadi. thanx a lots sis :)

    ReplyDelete
  8. @una_asyikin camne u buat?tak tahu lah nk tkan 'Add a Gadget' yg mana satu.kena tkan ^ tu ke?

    ReplyDelete
  9. terime kasih..da banyak blog addah tegk cre2 nak wat crsr ni...1 pon x paham...tapi kali ni berjaya...tq so much.....sayang group kamoooo...thanks a lot

    ReplyDelete
  10. Kenapa saya punya tak menjadi??

    ReplyDelete
  11. eh tak boleh klau kite gune template kat HTML nak paste kat mane?

    ReplyDelete
  12. akak .. amek freebies cursor tu yea .. terima kasih .. saya dah letak credit

    ReplyDelete
  13. Best tuto nih :D Btw akak , saya ambil satu moustache tu ya :D

    ReplyDelete
  14. kenapa saya guna cara dua tak menjadi?? reply please :D cantik blog.

    ReplyDelete
  15. eh akak, jadi lahh :D thanks <3

    ReplyDelete
  16. Thanks yaaa Kak Farahhh! Love youuuu ;)

    ReplyDelete
  17. say x jumpa perkataan add gadget tuh.. please help me..:(

    ReplyDelete
  18. ,tak jadi laa sis... banyak kali dah tray... humm :(

    ReplyDelete
  19. da try..Alhamdulillah jd..trima ksih..:D

    ReplyDelete
  20. sori..sy xfhm carra kedua tu..link cursor yg kita nak tu kna paste dkt mn??

    ReplyDelete
  21. heee..da jd..trimas..tp bla da jadi tu,kat blog tu jd ada kotak kosong je..tmpt ruang gadjet tu..camne nak buat kotak tu invisible?

    ReplyDelete
  22. How to make a cute menu like this blog?

    ReplyDelete
  23. thank you, cursor misai tu comel btol

    ReplyDelete
  24. sy ambek satu cursor mustache. thanks bytheway :D

    ReplyDelete
  25. kak farah , terima kasih banyak banyak sebab share cane nak buat blog jadi cantik ~ berkat share akak , blog saya jadi cantik ,,klau sebelum nie nerd je ..(ceh , puji diri sendiri XD) anyway ,, thanks tau kak farah ! :)

    ReplyDelete
  26. DEKAT MANA Htlm ?
    saya cari takjumpa pon :(

    ReplyDelete
  27. Akak, nape kite nak letak mustache cursor tuh tak jadi ek? dia ada cakap macamni 'The markup in the document following the root element must be well-formed'

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





 
This Blog is Protected. Created By Cik Nurfarah. Copyright © 2016 Cik Nurfarah