Tuesday, February 22, 2011

Tutorial 47 : Cursor Comel-comel


Assalamualaikum.
Hari ini aku nak ajar cara-cara nak meletak cursor ke dalam blog. Sebab ramai sangat tanya macam mana nak letak cursor so dikesempatan ini akan ku ajarkan kalian semua. Sebenarnya macam-macam cara boleh nak letak cursor. Aku akan ajarkan 2 cara. Cara pertama amat mudah dan cara kedua mudah juga tapi kena main coding sikit. Jadi korang pilihlah mana yang berkenan dihati. Jom kita skodeng cara-cara nak buat.

Cara SATU

1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Buka SINI pilih yang mana kesukaan hati, Copy dan Paste kat HTML/JavaScript.

3. Save dan tengok hasilnya.

Dekat web yang aku bagi tu terhad pilihannya, kalau korang ni tamak tak suka pilihan yang aku bagi tu dan rasa nak buat pilihan sendiri. Ok jom ikut step kedua. Kalau korang nak tahu ini eksperiment aku sendiri, tiba-tiba boleh jadi pula. Saja main coding dan menjadi pula. Kalau tak jadi kat blog korang tak tahu lah. Sebab dia macam coding widget tu juga cuma ubah sikit je.

Cara DUA

1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Copy code di bawah dan paste ke dalam Html/Java Script

<style>body {cursor:url(linkcursor), url(linkcursor), auto;} </style>
<a href="http://bicarafarah.blogspot.com" target=_blank><div style="height: 50px; width: 50px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;"> </div></a>
3. SAVE dan lihat hasilnya.

4. Korang boleh tukarkan  
# linkcursor dengan link cursor kegemaran korang la (pastikan kedua-dua link cursor sama ).
# http://bicarafarah.blogspot.com tukar link blog korang.
Kalau nak lagi cantik boleh guna Tutorial 46 untuk melawakan lagi blog korang.

# Kepada sesiapa yang pening kepala nak cari cursor cantik-cantik boleh pergi SINI
# Masih tak tahu nak ambil link, jangan malu-malu belajar Tutorial 16
# Cursor tu tak animated tau..

Faham tak? Kalau tak faham jangan lupa komen dan dah try pun komen juga. LIKE sekali!



 


Memandangkan ramai sangat suka cursor misai ni atau  Mustache Cursor nahh ambik ni .

Mustache Cursor


http://3.bp.blogspot.com/-vtfdOdUuyRk/TkaHFj5L3TI/AAAAAAAABlk/kBHax8QvA0o/s1600/bicarafarah1.png
http://3.bp.blogspot.com/-57SK_VqDeiM/TkaHF4CWRjI/AAAAAAAABlo/atlRGhJpSDc/s1600/bicarafarah2.png
 http://4.bp.blogspot.com/-Kd_YUcMrWU4/TkaHGLy6JgI/AAAAAAAABls/kvuwB8ZhKzA/s1600/bicarafarah3.png
http://4.bp.blogspot.com/-H439hcu5Op0/TkaHGRZzyTI/AAAAAAAABlw/CLty-hydZjY/s1600/bicarafarah4.png
 http://2.bp.blogspot.com/-erzJUZNykP8/TkaHGmQWoEI/AAAAAAAABl0/zbDTkQeb9TE/s1600/bicarafarah5.png
http://2.bp.blogspot.com/-PkuxqVlRGgU/TkaO20PhyEI/AAAAAAAABl4/Sr-KPY9x9Rk/s1600/bicarafarah6.png
http://2.bp.blogspot.com/-i1gUV4k8GUY/TkaO-0eEmcI/AAAAAAAABl8/BEqYwAR8_F0/s1600/bicarafarah7.png
 http://2.bp.blogspot.com/-BPGWbFOuNxQ/TkaPvRp9vOI/AAAAAAAABmA/6_DSZrJq90M/s1600/bicarafarah8.png


Cursor comel-comel lain yang korang boleh pilih:

Arrow Cursor
Cute Animal Cursor
Mustace Cursor


@selamat mencuba!
Kalau suka LIKE sahaja, Jangan lupa komen. TQ.

54 88 Orang doakan Farah dapat 4 flat:

anaiha yusof said...

salam ana nak buat promosi nie,
Dapat RM100 - RM500 Sehari Dengan Bisnes Segera!
Dapatkan Laman Web Anda Sendiri & Nikmati Keuntungan 100% Milik Anda.
Murah hanya rm 49.90
kalau nak maklumat lanjut sila layari link nie=)
http://www.dmshop.netii.net/
tq.100%confirm

lagi2 promosi kalau nak resepi resepi yang sedap & menarik sila layari link ini
http://mynoraza-resepiariffbonda.blogspot.com/
follow sekali pun chumel2 juga =)

dan juga tutorial letak banner HB dapat gain 4 sen per click =) http://splendiferousandleisure.blogspot.com/2011/02/tutorial-letak-heartbeatdapat-4-sen-1.html
tq
btw nice to know you keep in touch

una_asyikin said...

Thank you for the toturial :D
hihi :D

shahirah adizan said...

takboleh buat pun .

moon girl said...

da try cnteq sngt!!

♥Miss Farah♥ said...

@moon girl

memang chantekkk

syamy said...

kenapa tak jadi ? hmm =[

♥Miss Farah♥ said...

@syamy

Maybe ada coding yang tertinggal :)

Nabiha Cute said...

Link cursor tu apa?

keyna said...

jadi..thanks..

saya miawmiaw said...

thanks 4 the tutorial kak ;)

Liefde Ain said...

Salam farah, ain nk mintak copy tuto nie ey :) thanks..~

Wanny Husairi said...

Thanks for the tutorial :)

euka said...

saya ambil satu

fatin ilhani said...

thanks fo the tutorial :)

sarah+sewel said...

sis mcm mane nk buat cursor yg bling-2 ??

Cik Siti eData said...

x jadi pun ....

LizaJohary said...

tak jadi pun kakak comel ? ?

♥Cik Nurfarah♥ said...

@to lovely reader..

dah try this cara? cara 1 dan 2?

kalau buat dua2 memang xjadi.. Pastikan code anda btoll :)

FarRa said...

kak , yang colour misai cursor ni tak bole tukar ke ?

katakataDILA said...

mudah sgt . thanks akak :)

ZIANE said...

dah jadi , sangat2 comel, taktao nak pilih mana satu , heee. thanx kaka. mostly ur tuto, saya follow n menjadi. thanx a lots sis :)

FruttiAisya said...

@una_asyikin camne u buat?tak tahu lah nk tkan 'Add a Gadget' yg mana satu.kena tkan ^ tu ke?

♥Cik Nurfarah♥ said...

@FruttiAisya

mana2 pun boleh :)

ad dah said...

terime kasih..da banyak blog addah tegk cre2 nak wat crsr ni...1 pon x paham...tapi kali ni berjaya...tq so much.....sayang group kamoooo...thanks a lot

Syakirah aikira said...

akak . Tak jadi lha saya buat . :(

Dayang said...

Kenapa saya punya tak menjadi??

nur awanis said...

eh tak boleh klau kite gune template kat HTML nak paste kat mane?

nur awanis said...

cpat balas yaaaa:)

Eza_Story said...

akak .. amek freebies cursor tu yea .. terima kasih .. saya dah letak credit

Allya Riff said...

menjadi lah. thanks :)

JazzTJ said...

Best tuto nih :D Btw akak , saya ambil satu moustache tu ya :D

ordinary person said...

tengs..jd la totu ni..

FaraBerry said...

kenapa saya guna cara dua tak menjadi?? reply please :D cantik blog.

FaraBerry said...

eh akak, jadi lahh :D thanks <3

Rossie Rose said...

: tak jadi :(

zyrayu hassan said...

thanks farah...da jadi da..

zyrayu hassan said...

thanks farah...da jadi da..

Nurul Ain said...

dah jadii yee.thanks

SCHA ZULKΣFLI said...

Thanks yaaa Kak Farahhh! Love youuuu ;)

yazlin izzati said...

say x jumpa perkataan add gadget tuh.. please help me..:(

Norazira Ahad said...

,tak jadi laa sis... banyak kali dah tray... humm :(

zuraini armadina said...

nape saye punye xjadi laaa

zuraini armadina said...

nape xjadi

ezan haizan said...

thanks...dh jd hihi

fafa fatin said...

da try..Alhamdulillah jd..trima ksih..:D

Siti Aisyah said...

sori..sy xfhm carra kedua tu..link cursor yg kita nak tu kna paste dkt mn??

Siti Aisyah said...

heee..da jd..trimas..tp bla da jadi tu,kat blog tu jd ada kotak kosong je..tmpt ruang gadjet tu..camne nak buat kotak tu invisible?

Kim Kyura said...

How to make a cute menu like this blog?

Nieniey Aman said...

thank you, cursor misai tu comel btol

hanizahnass said...

sy ambek satu cursor mustache. thanks bytheway :D

TiaraTralalala said...

kak farah , terima kasih banyak banyak sebab share cane nak buat blog jadi cantik ~ berkat share akak , blog saya jadi cantik ,,klau sebelum nie nerd je ..(ceh , puji diri sendiri XD) anyway ,, thanks tau kak farah ! :)

bakal jenazah said...

thanks. dah jadi. ;)

Syazzana Ismail said...

knp x jadi popn :'(

syafeeqah nasar said...

DEKAT MANA Htlm ?
saya cari takjumpa pon :(

 
This Blog is Protected. Copyright 2011 © Design By Cik Nurfarah