Tutorial 49 : Burung Twitter Terbang Melayang

http://2.bp.blogspot.com/-09X_qmv3wro/TZAM2VGPItI/AAAAAAAAAN0/eEVcuaQglj8/s1600/burng+twitt.png 


Burung twitter sangatlah comel.
Lagi comel kalau dia terbang.
 Seperti di bawah. 

http://cdiqlife.com/wp-content/uploads/2011/03/birdsprite.png

 Dan lagi comel kalau dia berada di dalam belog. Rasa nak picit-picit saja burung twitter itu..
Dan kerana itu aku nak ajar korang meletakkan burung twitter chomel ini di dalam belog.
Kalau korang nak tengok demo sila la menekan tangan di SINI 

Langkah-langkah :

1. Sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript
2. Copy code di bawah dan paste ke dalam Html/Java Script

<script type="text/javascript" src="http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/tripleflap.js"></script>
<script type="text/javascript">
var birdSprite="http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/birdsprite.png";
var targetElems=new Array("img","hr","table","td","div","input","textarea","button","select","ul","ol","li","h1","h2","h3","h4","p","code","object","a","b","strong","span");
var twitterAccount = "http://twitter.com/fara_idola";var tweetThisText = "Twitter - techGyo http://www.techgyo.com/";tripleflapInit();
   </script>
<a id="theBird" href="http://twitter.com/fara_idola" target="_blank" style="display: block; position: absolute; width: 64px; height: 64px; background-image: url(http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/birdsprite.png); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: transparent; z-index: 947; left: 0px; top: 587px; background-position: 0px 0px; background-repeat: no-repeat no-repeat; "></a>
<a id="theBirdLtweet" href="http://twitter.com/home?status=Twitter%20-%20techgyo%20http%3A//www.techgyo.com/" target="_blank" title="tweet this" style="position: absolute; background-image: url(http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/birdsprite.png); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: transparent; width: 58px; height: 30px; z-index: 951; left: 49px; top: 583px; display: none; opacity: 0; background-position: -64px 0px; background-repeat: no-repeat no-repeat; "></a>
<a id="theBirdLfollow" href="http://twitter.com/fara_idola" target="_blank" title="follow me" style="position: absolute; background-image: url(http://techgyo.com/wp-content/FlyingTwitbird/birdsprite.png); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: transparent; width: 58px; height: 20px; z-index: 952; left: 54px; top: 613px; display: none; opacity: 0; background-position: -64px -30px; background-repeat: no-repeat no-repeat; "></a>
3. Sebelum korang SAVE perlu diingatkan korang perlu mengubah perkataan yang di merah dan tukarkan kepada username twitter korang... ( ada tiga perkataan ( fara_idola ) yang perlu korang ganti ke username korang )

4. Lepas itu bolehlah SAVE dan tengoklah burung twitter terbang gembira di blog korang.

5. Tak faham jangan malu-malu arnab untuk bertanya kalau tak korang sesat dalam hutan.


p/s : Jangan malas nak LIKE kalau suka...
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
31 Comments for "Tutorial 49 : Burung Twitter Terbang Melayang"

thanks tutorial sis heheh dah jdi dah hehe :)

jadi comel blog sy. thanks farah :)

dah jadi dah ! thanks farah ^_^

thnks kak.. dh lame nk bwt tp tak reti.. so credit for you

Akak , adik tak dapat lah . kenapa eh ?

nape saya buat x jadi pon burung twitter tu?

wa'alaikumussalam sys , hehe thanks tok tuto burung nih . comey bile ada burung terbang kat blog .

nape burung asik turun kebawah je? x reti2 nk naik dah....

terima kasih... akak dah lulus wat burung twit2.. nie...
muah.....

kalau x de twitter gune niyh bole ark ?

Salam nak tanya macam mana nak buat yang atas sekali macam BLOG CIK NURFARAH boleh tunjuk aja tak macam mana nak letak gambar patung tu .. saya tengah fikir sekarang nak buat macam mana yang macam awak buat... :)

akak , knp xde ponn bile sye buat ??

Thank miss farah, tapi kug gag bisa ya ?? Padaha udah qw ikutin langkah langkahnya

Thank fara , tapi kug gak bisa ya ? padahal udah qw ikuti langkah langkahnya

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Jangan lupa LIKE! dan SHARE!

Terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top