Tuesday, July 5, 2011

Tutorial 56 : Shadow di Tajuk Entry dan Sidebar

Assalamualikum..
Banyak sangat tutorial tak update dan hanya yang simple mimple je aku update kerana berasa amat malasann..hahaha.. Ok hari ini nak buat tutorial shadow kat mata eh bukan shadow di tajuk posting/entry dan tajuk sidebar. Kalau korang masih samar-samar korang tengok gambar di bawah :


Nak try tak buat? jom jom jom!

1. Sign in Blogger > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates
2. Cari code ini, nak mudah tekan ctrl F je dan pastekan code di bawah dalam kotak find..

.post h3 {
Kalau masih tak dapat cari code di atas, cuba cari code ini pula ( sebab bukan semua template sama )

h3.post-title {

3. Kalau tak dapat lagi itu maknanya template anda tidak sesuai dengan tutorial ini. Kalau korang pandai try cari bahagian title post kalau still tak jumpa jugak code di atas. ( aku malas nak buat experiment banyak-banyak )
4. Lepas itu korang copy code di bawah dan paste di bawah code yang dicari tadi.

text-shadow: 2px 2px 3px #FFFFFF;
5. Kalau nak letak shadow di sidebar cari code di bawah:

h2 {
6. Paste semula code tadi di bawah code h2 { , nah aku bagi codenya lagi :

text-shadow: 2px 2px 3px #FFFFFF;
7. Kalau korang nak tukar warna shadow tukar je code #FFFFFF dengan CODE WARNA ni.
8. Save jer..jangan malu-malu komen kalau non-faham ye adik-adikku..



2 comments:

  1. @SHAHIRAH ADIZAN

    Kalau background warna putih sila tukar code warna #000000 untuk shadow hitam :)

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.