Thursday, July 28, 2011

Tutorial 72 : Entry/Posting Berpassword

Assalamualaikum..
Hai semua!.. Hari tu ada seorang reader bagi mesej kat aku minta tutorial berpassword.

Kali ini aku akan tunaikan permintaan beliau. Sorry lambat. Sebenarnya malas nak buat tutorial tapi just nak tolong reader. Tak salahkan ? selagi termampu dan tangan pun boleh dipaksa-paksa menari di atas key board ni so go on jer..
Apakah kegunaan entry berpassword ni?
- Orang tertentu je boleh baca.
- Entiti untuk bergosip.
- Taknak bagi orang sentap-sentap baca entry kita sebab dia banyak minum cili api.
- Bagi orang tertanya-tanya sampai mereka tak boleh tidur malam.
- Rahsia peribadi sesangat. dan bermacam-macam lagi kegunaannya...
- *buat duit, kalau nak baca kena bayar seploh engget.. ( sah-sah reader reject korang )
Cara-caranya setting :

1. Sign in Blogger > Design > Edit HTML
2. Cari code ini, nak mudah tekan ctrl F je dan pastekan code di bawah dalam kotak find..

<head>
3. Lepas itu, korang copy code di bawah, dan pastekan di bawah code yang dicari tadi.

<script type="text/javascript" src="http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js"></script>
4. Sekarang setting ini telah settle. Aku nak ajar korang cara-cara nak posting entry berpassword pula.


CARA POSTING ENTRY BERPASSWORD

1. Setelah korang pasang setting di atas, korang hanya perlu gunakan cara ini sahaja untuk posting entry berpassword, tak perlu buat lagi setting di atas yerr..

2. Sila ke web ini,  JavaScript Encryption and Decryption 2.0

3. Ikuti step seperti gambar di bawah,


Perlu tulis :
1. Key : Password Korang.
2. Plain Text : Entry/Posting yang korang nak passwordkan.
3. Lepas tulis, click Encrypt
4. Copy HTML code dan paste di posting blog korang ( entry la )

*pastikan keadaan standard

4. Masa nak tulis entry/posting pastikan :



Sila rujuk gambar

- Pastikan, click Edit Html sebelum menulis entry.
- Entry biasa, entry yang semua reader boleh baca.
- Entry Berpassword adalah HTML yang korang copy tadi.
- Show encrypted text, boleh tukar dengan perkataan sendiri seperti sila bagi password atau sebagainya.
5. Preview dan SAVE.

Entry korang akan jadi macam ni :


Kalau korang nak view full entry korang kena click  bagi password. So kena mintak kat tuan punya blog ler. No password no read!


Kena isi password ke dalam kotak ini yerr..

waahhh panjang betul tutorial ni rasa nak tidur la pulak..k baiii..nanti komen yer kalau nak tanya. Pastu silalah tekan LIKE!

P/s : kalau nak pasang entry berpassword ikuti sahaja cara ini berulang kali di setiap entry rahsia kamu.

22 comments:

  1. best sangat..sis..y ni bOleh beratkan blOg kte x ?

    ReplyDelete
  2. wahhhhhhhh pnjang nya......nk trtdo gak bila baca ni.....hikhikhik....terima aksih yer cik farah....nnti saya kan prektikkn...kalau xjd ka,sy tnya g k .....thnks

    ReplyDelete
  3. @suhainarofei_89

    tak berat pun..dia macam entry biasa je tapi cuma ada password :)

    ReplyDelete
  4. @Jasmin Ibrahim

    welcome, mesti terus tidur bila mencubanya :)

    ReplyDelete
  5. hehe....dah jadi la cik farah.....tak susah mana pun kn....sng jer....huhu...terima kasih yer...tgk dua2 link ni...
    http://25april2011.blogspot.com/2011/07/salah-salah-jugak.html

    http://25april2011.blogspot.com/2011/07/saya-dah-reti-ladah-tau-la.html

    ReplyDelete
  6. hahah bravo la sis buat tuto yg panjang2 :)

    ReplyDelete
  7. akak maksud nyer setiap kali ktew nk post..kne buat bnde ni ke??

    ReplyDelete
  8. @Nany Evandra

    yes cuma buat CARA POSTING ENTRY BERPASSWORD sahaja..setiap kali update blog

    ReplyDelete
  9. @Miss Fara

    Macam manaa? Kotak biru tulis apa ya? Tajuk entry tu or whaaat?

    ReplyDelete
  10. da buat da... tapi still org ble baca gak.. mcm mana ek...

    ReplyDelete
  11. kak , macam ehh kalu kita letak gambar kat entry berpassword ni , dan kita nak kecikkan gambar dia . sebab terlalu besar sgt gambar dia .

    ReplyDelete
  12. huhux ~..trima kaseh kak <3..jdy larr..

    ReplyDelete
  13. trima kaseh...jdy larr kak..wlaopown prtma kali trjah blog nie..thnx yea kak ~!

    ReplyDelete
  14. nice sgt post psl entry berpassword ni. thnks!! winkwink.

    ReplyDelete
  15. dia tak boleh hide gambar ehhh? :/

    ReplyDelete
  16. dik,ada x tuto KENA LIKE FAN PAGE b4 LEH tengok Blog,huhu...... ;)

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.