Tutorial 138: Edit HTML New Blogger Interface

Assalamualaikum.

Lama tak update tutorial, ini untuk new blogger yang tak tahu nak edit HTM guna Interface new look blogger. Yang dah tau pi main jejauh ye.

Ok step pertama adalah.

1. Sign in blogger.

2. Click nama blog yang korang nak design (if lebih dari 1 blog)

3. Lihat gambar di bawah, click template di tepi sisi blog ( kiri )


Click for large image


4. Lepas click tu, click Edit HTML seperti gambar di bawah :

Click for large image


5. Lepas tu di akan keluar coding edit HTML seperti di bawah, then korang boleh cari code mengikut tutorial yang aku berikan di page TUTORIAL.


Click for large image

6. Bolehlah edit code mengikut tutorial dan Preview..bila dah puas hati sila Save Template.

P/s: Ramai yang tanya nak tolong aku ajar buat blog..aku bagi tutorial nilah cara ajar buat blog..





16 Sila Komen "Tutorial 138: Edit HTML New Blogger Interface"

Kenapa ek dye lme sgt loading? saya punye lme loading then sy mls sgt tunggu so sy tutup la.. (lme sgt)

@Fadhilah Mpisar

tak perlu tutup. cuma resize browser tu.in sya Allah nampak. tekan button double rezise yg penjuru atas kanan

edit html yg baru ni ada masalah. Tak boleh save lepas edit. dulu ada tickbox yang tulis EXPAND WIDGET. skrg dh tk de.

Saam akak. Ada new coding lagi bulan Jun. Tak tahu macam mana nak buat. bikin orang sakit hati dengan... studioous.blogspot.com

same problem like tempatuntukiklan . expand widget dah takda :(

@freakyhanna ha ah... expand widget da xde... susah nk edit da... da blur ngn tutorial...

huhuuuuu..sama la kita...dah xde
expand widget ..cane nak edit blog skg ek? sape tahu,plis tolong saya....
http://balqisjasni.blogspot.com/
huhu

ade sape2 boleh ajar?

err , tak paham la macam mane nak buat .

salam kak, irsha nak tanya, html in the new interface ni masih sama dgn yg lama tu tak? sha nak edit code ikut tutorial akak, (sha guna CTRL-F cari code) tapi semuanya not found.. cam mane ni, kak?

salam kak , kenapa saya punya edit html lain , tak ada expand widget

thanks kak farah! Berguna gila semua tutorial dalam blog kak Farah. Cuma pening sikit bila nak ubah itu,ini. hehehe.

yup samalah..x de expand widget..

skarang edit html dah lain.. canne ni sis?

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top