Saturday, January 26, 2013

Tutorial 139: Cara linkkan Pages/tab menu new blogger

Assalamualaikum.. kali ni nak update tutorial versi blogger new interface untuk korang semua. SO tengok baik-baik..repeat berulang kali ye.. Aku akan cuba untuk bagi pemahaman yang maksima sila bagi tumpuan sepenuhnya chewahh hahaha..

Ok step-step yang perlu dilakukan adalah:

1. Sign in blogger.

2. Click Pages seperti gambar di bawah:





3. Lepas tu di akan keluar macam gambar di bawah ni. Untuk bahagian Pages .



4. Di bahagian tersebut ada tulis New Pages. Dan sekarang aku akan ajar korang 2 cara untuk edit pages dan linkan tab menu di new pages tersebut. So tengok betul-betul gambar tu ye.



Bila korang click di bahagian New Page ni dia kan keluar Blank Page dan Web Address. So aku akan ajar dua cara ye iaitu Blank Pages dan Web Address.


Blank Pages

1. Untuk blank pages korang click Blank page seperti di atas.

2. Selepas tu dia kan keluar seperti di bawah tu korang masukkan nama tab menu dan masukkan entry dalam tab menu tersebut dan update. Rujuk gambar di bawah yerr.



3. Kalau korang nak buat list macam TUTORIAL aku ni, korang guna cara di bawah pula.



Korang namakan pages contoh hamster seperti gambar di bawah. Lepas tu namakan semua list-list dalam entry seperti Hamster 1, Hamster 2 dan Hamster 3. Korang highlightkan nama list tu dan click link.


dia akan keluar macam di atas dan korang masukkan je link yang korang dah create entry untuk senarai-senarai tu.


4. Lepas habis linkkan semua senarai tu, tekan update sahaja seperti gambar di bawah :


 Khas untuk pelanggan yang menempah :

Kalau untuk pelanggan yang siap sedia aku create pages/menu tab tersebut. Korang just click Pages dan akan keluar gambar di bawah.

click for large

1. Click edit pada pages yang sudah aku create tu, masukkan entry yang korang nak update.

2. Click update

3. Save arrangement dan ikuti pages/menu yang lain-lain dengan langkah sama ye.

Lastly.

Korang kena set nak letak kat mana ye.



korang boleh pilih top tabs, side links atau dont show...selalunya  top tabs.


dan SAVE ARRANGEMENT. 


taraaa hasilnya macam ni.


 

ok bye, terbelit tangan nak terangkan. Hope korang faham bye :)


16 comments:

  1. Faham, tapi macammana nak cantikkan tab tu bila letak kat sidebar?

    ReplyDelete
  2. terima kasih kak Farah...macam ni baru saya faham..terima kasih banyak2..kak Farah lah penyelamat:)

    ReplyDelete
  3. miss... macam mane ye nak edit n show kotak komen bagi new interface... puas godek setting... tak de jugak keluar kotak komen tu... huhu...

    ReplyDelete
  4. dah lama dah carik. Alhamdulillah.. jumpa jugak.

    ReplyDelete
  5. masih baru lagi dalam blog ni.. masih kurang faham larh.. please help me..

    ReplyDelete
  6. Terima kasih sis :)
    Tuto yg simple dan mudah faham ^^

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum kak Farah,,macam mana ye?x berapa faham..heee :D

    ReplyDelete
  8. kenapa bila tekan 'pages' tu dia bentuk lainnn sobs blank pages dgn web adress takde pun kat situ tsk

    ReplyDelete
  9. kenape saya punya takde tulisan blnk page ataupun web address?? help me! kak farah?!!

    ReplyDelete
  10. asal saye nk letak mcm home smua tu xde?

    ReplyDelete
  11. Kalau xde tulis show pages as mcm mana ye?

    ReplyDelete
  12. saya punya tak de show pages as

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.