Monday, January 13, 2014

Skin Care Kecintaan: Olay White Radiance

Assalamualaikum.

Lama tak update blog. Rindu kat blog tapi sekarang tengah pulun siapkan tesis. Doakan ye kawan-kawan. Aku ngah stress ni kena update blog. Memang nampak macam "eh kau busy kau boleh update ye'..tapi ni adalah terapi, lepas ni kita continue mengadap tesis sampai pagi sambil minum kopiko yehaaaaa. Tangan sakit asyik taip tesis tapi nak juga taip aka menulis blog.

Sebenarnya lama nak update about skin care ni. Reader banyak tanya guna skin care apa. ewahh-ewahh muka tak la macam telur dikupas tapi ramai yang tanya so kita wujudkan dalam segmen my review collection ni.

Sebenarnyakan..sebenarnya kannnnnnnnn aku dah guna Olay almost 10 years tau. Sejak di bangku sekolah menengah lagi tauuuuu. Korang boleh baca SINI..SITU...SANA..

Entry ni agak panjang juga tapi tak sepanjang tesis aku yang berjela-jela...sampai semput nak baca.

Aku just nak share pengalaman aku guna Olay, sebab dia sesuai dengan aku. Dah 10 tahun ye..so memang dah berumah tangga batu lah hahaha.

Aku guna Olay sejak di bangku sekolah menangah lagi. Masa tu jerawat pasir banyak giler kat dahi aku..dah la jenis gatal tangan asyik nak picit je..lama-lama terus banyak..dengan jerawat awal remaja lagi..huwaaa tapi tak la serius..cuma ayah dan mak aku akan bising bila tengok aku ni asyik cungkil jerawat je, dah la stail cungkil dengan besi..nampak ngerikan hahaha..

Masa balik sekolah tu tengok ada something atas almari dalam bilik aku..dannn ruapanya si Olay ni. Inilah dianya packing masa memula aku pakai.

Sumber: Google

Masa tu tutup dia color hitam lagi. Lepas tu aku tanya mak aku, ni siapa punya?? mak aku cakap "pakai la mak belikan, lepas ni pakai cream ni je"...wahh bestnya sebab aku tengok mak aku memang pakai Olay sejak muda lagi..terus menurunkan rahsia kecantikannya pada aku. Kalau dulu mak aku selalu belikan yang 100 gram tu..dan boleh tahan hampir 8 bulan tau..kalau pakai hari-hari non stop dalam 6 bulan gitu..setahun pun boleh tahan..betapa jimatnya pakai Olay yang 100 gram..memang mahal juga time tu tapi berbaloi la. Lepas pakai ni dengan setia alhamdulilah masalah kulit muka jerawat hilang..licin ja..chewahh tapi kalau bulan mengambang tu seketul dua tu memang normal la..nak dia cepat surut gosokkan cream malam or day cream kat jerawat tu lama-la, esok pagi insyaallah surut punya.

Sebenarnya Olay ni banyak jenis skin care ada total white, natural white, white radiance dan macam2..tapi aku lebih sesuai white radiance..memang harga agak mahal berbanding natural white tapi it very work for me. So kena pilih yang sesuai ya!

Kali ni aku nak review new Olay White Radiance. Dah sebulan pakai yang new punya..dia sama je macam yang lama tapi dia dah up gradekan bahan dan new packing. Kebetulan masa tu Olay aku dah hampir empty so terus mengeluarkan bajet untuk skin care, tapi nevermind sebab boleh tahan 6 bulan lebih for cream day/night  and 1 bulan lebih for pencuci. So sangatlah berbaloi-baloiiii!




Memula aku beli Olay White Radiance Advanced Whitening SPF24 (day cream) kat Watson..harga dalam RM 44 something kot untuk 50g..lupa pula. Lepas tu kan, dalam bulan 12/2013 tu aku pergi Giant nak cari syampu dannnnn tengok ada offer giler-giler dalam RM36 someting for all Olay cream dan serum..wahhh memang sales giler-giler so terus beli cream malam iaitu Olay Radiance Advanced Fairness Night Cream dan Olay White Radiance Advanced Whitening Serum. Takkan nak lepaskan sales ni..dah la tinggal sekotak je night cream so rembat je la..dan tertarik dengan serum juga. Banyak penjimatan tau! Beli jangan tak beli sebab dah last day time tu lepas tu back to normal harga RM 48 pulak...

Olay White Radiance Advanced Whitening Serum

Aku pakai serum ni sebelum pakai apa-apa cream kat mula. Memang best giler sebab meresap dalam kulit dengan cemerlangnya..kulit rasa macam segar sangat dan lembut dan cerah semulajadi secara sekata. Aku pakai sekali sehari je sebab nak jimat..memang syok giler time letak kat muka!
Fungsinya mencerahkan kulit secara semulajadi dan sekata. Yang penting kulit jadi putih pinky bukan putih mayat hidup! 

9.9/10 for u!




Olay White Radiance Advanced Whitening SPF24


Ini cream harian atau day cream dan ada SPF24. Sebelum pakai cover face/foundation aku akan tempek serum dan day cream ni dulu. Dia lebih kepada pelembab muka..hasilnya aku punya cover face lebih tahan lama, tak bercapuk kalau letak bedak tapi lepas korang apply kat muka biarkan dia meresap dulu seketika baru letak cover face ye.. Sangat suka!!!

Teksturnya sangat halus dan mudah meresap kat muka. Kalau nak nampak natural tak payah letak coverface cuma pakai bedak je lepas apply ni!..serius liang roma makin kecil dan kulit muka I halus je!

9.9/10


Olay Radiance Advanced Fairness Night Cream

 Aku ni sangat pemalas nak apply cream malam tambah-tambah kalau time busy..tu pasal cream malam aku ni susah nak luak hehehe..tapiii kalau rasa bulan mengambang dan ada seketul dua cik jerawat so aku akan pakai cream malam sebab lepas aku tonyoh2 kat muka cream malam cerawat pun malu nak kembang kat muka dan terus layu..amazing!!! tapi tenyehhh lama-lama tang jerawat tu ye.


Memang work sangat! Lepas korang tenyehh kat muka esoknya memang rasa nak cakap kat cermin ajaib "siapakah paling cantik di Malaysia"..dan jawabnya adalah kak Mahh..hahaha

Lepas bangun tidur mesti rasa berseri-seri je..muka lembut dan halus dan cik jerawat pun mengecut hehehe..memang sangat suka!

9.9/10


dan ini semua set lengkap aku:


Pencuci pulak memang benda wajib ada untuk pencuci muka aku. Aku prefer pakai cream cleanser sebab dia tak berbuih/tak bersabun..kulit memang cerah semulajadi..ulang sekali lagi cerah semulajadi ..pink cerahh bukan putih mayat ye! ngeri tengok orang pakai skin care putih keterlaluan macam zombie!

Apa yang TAK BEST!

Dari segi harga aku tengok yang ada yang MAHALLLL untuk kategori white radiance..teringin pakai yang Olay White Radiance CelLucent sebab nampak bagus tapi dah rm99 sekotak..terus cancellll.
Bau olay dari dulu sampai sekarang sama je..rasa jemu tapi tak apalah asalkan kualiti tip top aku tak kesah. 
Korang kena setia, kena pakai dalam jangka masa yang lama bukan seminggu pakai terus jadi snow white..memang takkan lah..so kena setia dan sabar! 

9.9/10 untuk semua produk di atas. 


No edit-edit with camera 360 ye..


tak edit jugak!


Lagi tak edittt..saja buat muncung ni sebab macam cmelll je..padahal....


v





v





v























v
















v


dan.kat bawah baru edit macam iklan2 skin care tu.



Inilah yang muka setulus salju with 360 camera. 

jangan terperdaya dengan effect camera 360 ye!

ok bye!


p/s: Ini sekadar perkongsian untuk my reader, kulit kita ni berbeza-beza so kena pilih skin care yang sesuai dan paling penting jangan tukar-tukar skin care..kena setia baru tahu hasilnya. Pilih lah skin care yang selamat dan kukuh di pasaran tak kira mahal atau murah yang penting bagus untuk kulit muka korang. Aku guna Olay sebab aku rasa sangat serasi..korang jangan ikut aku kalau rasa tak sesuai tau, Pilihan di tangan korang..kang jangan salahkan aku kalau korang pakai Olay terus jadi katak puru plak..so pilih yang bagus untuk kulit korang dan bergantung kepada kemampuan juga.



16 comments:

  1. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  2. sis alhmdulillah ade jgk review psl olay ni ha. sy pn bru stat guna. tp krim mlm sy bli tu bau cm x best. krim siang ok je. tarikh luput pn lmbt lg. mmg bau die cm x bpe nk best ke krim mlm tu..tq

    ReplyDelete
  3. AsSalam. Saya pun pgguna olay, alhamdulillah kulit ok. follow my blog pleas, tq :)

    ReplyDelete
  4. Salam Perkenalan farah~~ cantiknya blog farah,suke kite baca..btw, keep writing and keep in touch!

    ReplyDelete
  5. Nice blog... dh berejam sis baca blog Farah ni.. banyak info & tips menarik...

    ReplyDelete
  6. @Anonymous

    A'ah memang bau dia tak best tapi berkesan hehehe :)

    ReplyDelete
  7. rasa macam nak try pulak Olay.Smpai skrg pun belum lg setia dgn satu produk je.

    ReplyDelete
  8. wahh, mcm berminat nak try..hehe..thanks review :)

    ReplyDelete
  9. Tak melekit ke tekstur dia? Sbb muka sy berminyak. Dulu pernah pakai yg tutup hitam tapi berminyak sangat. Jadi sy stop pakai. Kulit memang mulus dibuatnya. Cuma sy x tahan dengan tekstur melekit tu.

    ReplyDelete
  10. Nice i dlu pki yg cap itan tu nse skola..pon muka flawless sgt..skrg mke mcm kawah bln sbb asyik tkr2 produk..now nk stay dgn olay blk..tp yg 7sign pye tu..heee follow back ya

    ReplyDelete
  11. kalau mosturizer tu nak pakai bila pula?

    ReplyDelete
  12. Salam kenal farah...
    Aku mau tanya sedikit nih.. step pemakaian olay white radiance series gimana yaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai pencuci muka..lepas tu pakai serum...dan cream siang...

      Malam pakai cream malam...

      Delete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.