Tutorial 13 : Cara Meringankan BLOG

Salam.
Hari itu, kawan i kata blog i ini berat susah nak loading..lembab macam siput sedut..ye ke?
Memang berat pun sebab banyak sangat sumbat widget..tapi bila internet ok i rasa tak berat. Tapi kalau pakai berokband mesti kadang-kadang buat hal..tambah-tambah kalau volume dah habis
So i ambil la tindakan untuk meringankan blog i yang berat.
i ni kan jenis yang boleh terima pendapat orang :)
Lagi pun ini kan untuk kebaikan bersama..u all pun dapat i pun dapat..mesra readerkan..
Ok la i malas nak merepek lagi..kenapa i bahasakan diri i ini "i", bukan "aku", "saya" or " miss farah"
sebab...mudah taip..just i je huhuu..tapi i akan guna semua kata diri itu mengikut situasi la ye..:)so jangan pelik!
Ok la tanpa membuang masa..i ajarkan macam mana nak ringankan blog yang berat.

Caranya begini : jQuery widget


    1. Login ke Blogspot .

    2. Klik Layout / Design> Add a Gadget >HTML/Javascript .

    3. Copy code di bawah ini dan pastekan kedalamnya, tapi kosongkan tajuk widget dan SAVE!

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>

Cara yang paling mudah adalah dengan cara manual seperti ini...mujarab!

#Sign in Blogger>clik layout/design>page elements>edit di Post Blog
Pada Number of posts on main page:...u all kurangkan jumlah post! contoh kalau 10 post per page kurangkan 5 post perpage..seelok-elok 6 page ke bawah. Dapat kurangkan berat!

# Lagi satu, buangla widget-widget yang tak diperlukan. Contohnya dulu i banyak sangat widget tapi i rasa memberatkan so i buang. Macam widget clock, i rasa tak perlu..kat bawah screen laptop pun ada jamkan..i rasa kalau cantik dan meriah sangat page pun tak ok sebab terlalu berat..besar kemungkinan orang tekan X je..
# Dulu i ada letak widget ala-ala salji atau daun yang gugur dari atas..memang cantik tapi menyusahkan reader..contohnya kalau i nak follow someone..bila i clik follow laman web widget yang keluar. Sebab daun-daun u all tu menghalang i nak clik..automatik web keluar. lagi pun benda itu di sidebar..
# Benda-benda yang berblink2 memang memberatkan..so tak payah letak. Kalau nak letak kurangkan pengunaannya..


Ok..sharing is loving..not only caring!
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
42 Comments for "Tutorial 13 : Cara Meringankan BLOG"

thanx coz sharing that helpful info tips.. ^_^

saya juga tag kamu disini sila semak

http://lekatlekitgurl.blogspot.com/2010/11/mari-menjawab-tag-sempena-cuti-sekolah.html

Kakak Farah , Kat About Me tukan dia tkde gambar la . Then kat sidebar gambar Ct tu dia tkde knp ek ?? Please jawab !

@Ct Salleh

kalau ada tulis background 2x..buang yang bukan ada url image..cth background colour

tk fhm ! KAk Farah ad fb ? Pegi blog Ct tgk kat side bar yg bertulis ada ya ! nama fb kak Farah apa ? nanti CT add/App .

This is what I lookin for, jquery blog saya brat..
Saya akan coba tips tricks ini, awfully nice tutorial..
Thanks for sharing kawan..

Greetings from Oilink

Salam , kak cam ne nk buat yg bunge kecik kt tmpt nk klik mcm akk pnyee tu ?

ih blog nya cewek baget keren deh...
silah kan mampir http://www.fiqi22.co.cc/

terima kasih, sangat bermanfaat..
follow balik ya

TERIMA KASIH BETUL2 MUJARAB LA HEHE

welcome semua..selamat berblogging :)

tq sis.. nk tanya camne nak enable higtlight text?
aritu dah disable,tp cam xsyok jer..dh xleh highlight text skrg. sis tlg k

@pyqa

bukak balik tutorial y sis ajarkan tu, cari coding yang dah paste tu..pastu padam je coding tu..done!

selamat mencuba..

Bagus tips ni :)

| Salam perkenalan dari KhatGrafik |

thx ye kak farah .. ringan dh blog :)

Ainaa nak try..
thnx Kak Farah..
berguna sgt nih...

thankz tutorialnya...
saya pendatang baru nih...

ptot la bert smcm je blog...byk ngat entri upenye..hikhok

thanks akak sbb share tutorial ni.. :)urrmm.. akak saya tolong share kan tutorial ni kat blog saya.. akak cube bukak http://fixahearts.blogspot.com/

harap akak tak kesah sbb saya dah tag akak.. :)

thanks akak sbb share tutorial ni.. :)urrmm.. akak saya tolong share kan tutorial ni kat blog saya.. akak cube bukak http://fixahearts.blogspot.com/

harap akak tak kesah sbb saya dah tag akak.. :)

thanks akak sbb share tutorial ni.. :)urrmm.. akak saya tolong share kan tutorial ni kat blog saya.. akak cube bukak http://fixahearts.blogspot.com/

harap akak tak kesah sbb saya dah tag akak.. :)

tak tahu nak letak mana sebab pakai classic template :(

Info yg bagus dan sangat bermanfaat bagi saya gan, kunjungi balik ke blog saya www.ankurniawan.blogspot.com

Assalamualaikum.terima kasih atas infonya.silah ke blog saya. : Senarai IPTA dan Politeknik Di Malaysia

tqsm dear.. it helps me a lot.. i've follow u.. follow me back yeah.. :) http://moonyazizahiron2604.blogspot.com

terima kasih info2 yang diberikan ,satu hari duk hadap nih jea..haha

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top