Saturday, November 6, 2010

Tutorial 4 : Meletak Disable Right Click Pop Up Mesej


Salam pembaca tercinta.
Hari ini Miss Farah tak ada mood nak tulis entry semasa.
So Miss Farah akan menulis blog tutorial.
Blog tutorial farah ini amat la simple. Senang sahaja. Just copy code html dan paste ke add widget.
Cara untuk membuat disable right Clik.
Walaupun saya tidak suka widget ini tapi nak share juga kat reader2.
Kalau nak buat itu kena fikir dulu sebab nanti blog tak mesra pembaca..hehehe J

Ramuannya adalah :

   1. Login ke Blogspot .

    2. Klik Layout > Add a Gadget >HTML/Javascript .

    3. Copy code di bawah ini dan pastekan kedalamnya



<script language='JavaScript'>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="Jangan nakal mengright clik!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>





     4.  Lepas itu save then Show..menjadi tak?

    Selamat mencuba, kalau tak jadi..sila komen..tata!

Opps! Yang di highlight warna kuning itu..tukarlah dengan ayat anda sendiri.

42 comments:

  1. miss farah . thanx sbb post kn psl nie ye .bole la sy beljr sikit2 . time ksih .

    ReplyDelete
  2. thankiu kak.
    tutor akak banyak yg sye fhm. tpi kala0 tuto org, sye bende pon sye x fhm. safe ade akak. boleh la tolongg. he3..
    ape2 pon nk ckp sekali lagi. mEnAceHH mAnyAk2...

    ReplyDelete
  3. miss farah sy wat x jdy pon...

    ReplyDelete
  4. miss fara ! thanks sngat sngat . :)

    ReplyDelete
  5. assalammualaikum..kak farah..mcm mna nak baut nie..tak menjadi larh...boleh x buatkan..

    ReplyDelete
  6. thanks miss farah . follow me k :)

    ReplyDelete
  7. xjd la miss fara..bleyh tlg aja lbh lnjut ta??

    ReplyDelete
  8. @Azhari

    Maybe ada coding tertinggal..try again

    ReplyDelete
  9. try lagi then kalau tak boleh cuba yg non-mesej di tutorial

    ReplyDelete
  10. hehe thanks miss farah jadi la hehe so orang xleh la nak copy kan3 hehehe terima kasih ....

    ReplyDelete
  11. terima kasih miss farah ..hehe pas ni orang xyah la nak copy paste info dalam blog kiter thanks..

    ReplyDelete
  12. yay...!!menjadi la..thx for the tutorial~!!

    ReplyDelete
  13. ya allah..dah lama cari ni..trimas!

    ReplyDelete
  14. : tak jadi pon kak farah?.. :( nk letak di mana?.. kanan ke bawah ke atas?.

    ReplyDelete
  15. : jadik2 !! cuma untuk tutorial ke tiga masih tidak boleh.. :(

    ReplyDelete
  16. Menjadi . Masehhhh Miss Farah ^^

    ReplyDelete
  17. Sis, dh cuba tuto ni dan berjaya. Readers mmg xdapat right click. Tp klw readers guna shortcut keys, readers msih dpt apply right click keys kat sini. cth mcam CTRL+C . ada tak cra nak disable bnda ni sekali . Masehhhh :D

    ReplyDelete
  18. terima kasih daun keladi, nnti i jenguk2 lgi.. luv ur tutorial n ur cutest blog

    ReplyDelete
  19. @Supercalifragilisticexpialidocious:)

    Posting yang bagus kak, Jangan Lupa Kunjungi Situs saya juga dan Bila berkenan Komentar di Postingan terbaru saya berjudul " Cara Mengencangkan Sinyal WIFI/Modem " - http://mafiasitez.blogspot.com/2014/09/cara-mengencangkan-sinyal-wifimodem.html . Terima Kasih kak, Ditunggu Kehadirannya :)

    ReplyDelete
  20. @Supercalifragilisticexpialidocious:)

    Posting yang bagus kak, Jangan Lupa Kunjungi Situs saya juga dan Bila berkenan Komentar di Postingan terbaru saya berjudul " Cara Mengencangkan Sinyal WIFI/Modem " - http://mafiasitez.blogspot.com/2014/09/cara-mengencangkan-sinyal-wifimodem.html . Terima Kasih kak, Ditunggu Kehadirannya :)

    ReplyDelete
  21. Tutorial yg mmbantu sgt

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.