Tutorial 6 : Cara Membuat Title Blog Bergerak


Selamat hari Sabtu.
Hari ini amat rajin untuk mengupdate blog tutorial kepada kalian.
Cara-cara untuk membuat Tajuk blog bergerak..
Maksudnya kalau ada orang open blog anda tajuk kat tab atas title anda bergerak-gerak.
Miss Fara ada pasang dulu tapi sebab mata Miss Farah  berpinar-pinar so MS buangkan hehehe..
Ini adalah step2nya.. Jom ikut satu persatu ye..
Mula-mula :

1.Login ke Blogspot .

2. Klik Layout/design > klik  Edit HTML

3. Cari kode ini ye kawan-kawan.
<head>

Gunakan ctrl F untuk memudahkan proses mencari.

Ambil
<head>
yang paling atas sekali.

4. Selepas itu copykan code di bawah dan pastekan di bawah kode yang di atas

<script language='JavaScript'>var txt="Welcome to BLOG MISS FARAH";var kecepatan=100;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);segarkan=setTimeout("bergerak()",kecepatan);}bergerak();</script>

5. Ayat Welcome to BLOG MISS FARAH itu tukarlah dengan ayat anda!
6. Klik SAVE TEMPLETE...view dan tengok hasilnya.

Selamat mencuba!
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
42 Comments for "Tutorial 6 : Cara Membuat Title Blog Bergerak"

nice but akak x bleh tgk byk sgt benda bergerak kt blog mula la nak meroyan.. kekekeke.

Wahhh.. Artikelnya bagus bangett..
sangat membantu saya yg masih newbie..
ditunggu artikel2 berikutnya..
terus berkarya tanpa lelah ya sob..
Good luck..

jangan lupa mampir ke gubuk saya..
www.gitarkeren.com

tukaran link yuk..!! Link anda sudah terpasang manis di tempat saya..
silahkan di cek.. http://www.gitarkeren.com

^_^

wow! da jadi . da lame cari thanzz

edit html yg mana satu ? kt header ke side bar ?

Aahh kat mana ?? xtahu la
html yg mana satuu ?

dah cube banyak kali dah nak ltak title blog bergerak!!tapi tak jadi!bile nak tkarr ayat welcome to blog miss farah tu jadi title blog saye tak bole!!fed up au takK!!..haishH!

Salam.. Macamne nak buang widget yang membuatkan mata berpinar2 nie.. hehehe..

ermm akak farah mcm mne nk use ctrl f ni ? x jadik la akak .. x rety nk copy head tu .. hurmm :(

terima kasih kak farah !
saye da kidnap ! :D

@THE LEKAT LEKIT STORY mcm mna sya nk tkar tjuk welcome to blog miss farah..dah tkar bnyak kli dah tpi X jadilah kak....

@♥Miss Farah♥

SALAM..KENAPA BILA SAYA GUNA EDIT HTML JER MESTI TAK JADI..

cm ane nak ltk music kat blog ek?seriuz xreti..bnyak kli dh cube...please ajr kan...

kat mana nak edit html dalam layout??

thank u kak.. selalu saya tengok je benda gerak2 kat blog kwn2 sy .. skrg sy da boley buat sendiri! thanks a lot.. tuto kak mudah paham ^^

Terima Kasih kak Farah :D Menjadiiiiii

Salam . Saya dah cuba buat. Tapi laju sangat. Kenapa ek. :)

thankz yea. dah lame cari tuto nih.. hihihi alhamdulillah jumpa gak :) tq farah

Very interesting article, I really enjoyed every article of this blog, and I learned a lot from here. Thank you for sharing with us. Visit my blog dofollow auto approve http://goo.gl/31NAio.

Very interesting article, I really enjoyed every article of this blog, and I learned a lot from here. Thank you for sharing with us. Visit my blog dofollow auto approve http://goo.gl/31NAio.

Very interesting article, I really enjoyed every article of this blog, and I learned a lot from here. Thank you for sharing with us. Visit my blog dofollow auto approve http://goo.gl/31NAio.

Very interesting article, I really enjoyed every article of this blog, and I learned a lot from here. Thank you for sharing with us. Visit my blog dofollow auto approve http://goo.gl/31NAio.

akak.saya buat dah siap dah tapi nape tak kuar pon bila preview :( ?

Assalamualaikum akak... menjadi,, thanks

thanks kak farah banyak tutorial akak senang adik faham

mantap dah artikelnya saya suka

hai, saya baru belajar nk bebloging :)

sis... i gunatutorial sis k... :)

sis... i gunatutorial sis k... :)

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top