Saturday, November 6, 2010

Tutorial 6 : Cara Membuat Title Blog Bergerak


Selamat hari Sabtu.
Hari ini amat rajin untuk mengupdate blog tutorial kepada kalian.
Cara-cara untuk membuat Tajuk blog bergerak..
Maksudnya kalau ada orang open blog anda tajuk kat tab atas title anda bergerak-gerak.
Miss Fara ada pasang dulu tapi sebab mata Miss Farah  berpinar-pinar so MS buangkan hehehe..
Ini adalah step2nya.. Jom ikut satu persatu ye..
Mula-mula :

1.Login ke Blogspot .

2. Klik Layout/design > klik  Edit HTML

3. Cari kode ini ye kawan-kawan.
<head>

Gunakan ctrl F untuk memudahkan proses mencari.

Ambil
<head>
yang paling atas sekali.

4. Selepas itu copykan code di bawah dan pastekan di bawah kode yang di atas

<script language='JavaScript'>var txt="Welcome to BLOG MISS FARAH";var kecepatan=100;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);segarkan=setTimeout("bergerak()",kecepatan);}bergerak();</script>

5. Ayat Welcome to BLOG MISS FARAH itu tukarlah dengan ayat anda!
6. Klik SAVE TEMPLETE...view dan tengok hasilnya.

Selamat mencuba!

41 comments:

  1. nice but akak x bleh tgk byk sgt benda bergerak kt blog mula la nak meroyan.. kekekeke.

    ReplyDelete
  2. Wahhh.. Artikelnya bagus bangett..
    sangat membantu saya yg masih newbie..
    ditunggu artikel2 berikutnya..
    terus berkarya tanpa lelah ya sob..
    Good luck..

    jangan lupa mampir ke gubuk saya..
    www.gitarkeren.com

    tukaran link yuk..!! Link anda sudah terpasang manis di tempat saya..
    silahkan di cek.. http://www.gitarkeren.com

    ^_^

    ReplyDelete
  3. wow! da jadi . da lame cari thanzz

    ReplyDelete
  4. edit html yg mana satu ? kt header ke side bar ?

    ReplyDelete
  5. Aahh kat mana ?? xtahu la
    html yg mana satuu ?

    ReplyDelete
  6. dah cube banyak kali dah nak ltak title blog bergerak!!tapi tak jadi!bile nak tkarr ayat welcome to blog miss farah tu jadi title blog saye tak bole!!fed up au takK!!..haishH!

    ReplyDelete
  7. Salam.. Macamne nak buang widget yang membuatkan mata berpinar2 nie.. hehehe..

    ReplyDelete
  8. ermm akak farah mcm mne nk use ctrl f ni ? x jadik la akak .. x rety nk copy head tu .. hurmm :(

    ReplyDelete
  9. terima kasih kak farah !
    saye da kidnap ! :D

    ReplyDelete
  10. @THE LEKAT LEKIT STORY mcm mna sya nk tkar tjuk welcome to blog miss farah..dah tkar bnyak kli dah tpi X jadilah kak....

    ReplyDelete
  11. @♥Miss Farah♥

    SALAM..KENAPA BILA SAYA GUNA EDIT HTML JER MESTI TAK JADI..

    ReplyDelete
  12. cm ane nak ltk music kat blog ek?seriuz xreti..bnyak kli dh cube...please ajr kan...

    ReplyDelete
  13. kat mana nak edit html dalam layout??

    ReplyDelete
  14. thank u kak.. selalu saya tengok je benda gerak2 kat blog kwn2 sy .. skrg sy da boley buat sendiri! thanks a lot.. tuto kak mudah paham ^^

    ReplyDelete
  15. Terima Kasih kak Farah :D Menjadiiiiii

    ReplyDelete
  16. Salam . Saya dah cuba buat. Tapi laju sangat. Kenapa ek. :)

    ReplyDelete
  17. thankz yea. dah lame cari tuto nih.. hihihi alhamdulillah jumpa gak :) tq farah

    ReplyDelete
  18. Very interesting article, I really enjoyed every article of this blog, and I learned a lot from here. Thank you for sharing with us. Visit my blog dofollow auto approve http://goo.gl/31NAio.

    ReplyDelete
  19. Very interesting article, I really enjoyed every article of this blog, and I learned a lot from here. Thank you for sharing with us. Visit my blog dofollow auto approve http://goo.gl/31NAio.

    ReplyDelete
  20. Very interesting article, I really enjoyed every article of this blog, and I learned a lot from here. Thank you for sharing with us. Visit my blog dofollow auto approve http://goo.gl/31NAio.

    ReplyDelete
  21. Very interesting article, I really enjoyed every article of this blog, and I learned a lot from here. Thank you for sharing with us. Visit my blog dofollow auto approve http://goo.gl/31NAio.

    ReplyDelete
  22. akak.saya buat dah siap dah tapi nape tak kuar pon bila preview :( ?

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum akak... menjadi,, thanks

    ReplyDelete
  24. thanks kak farah banyak tutorial akak senang adik faham

    ReplyDelete
  25. mantap dah artikelnya saya suka

    ReplyDelete
  26. hai, saya baru belajar nk bebloging :)

    ReplyDelete
  27. sis... i gunatutorial sis k... :)

    ReplyDelete
  28. sis... i gunatutorial sis k... :)

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.