Saturday, November 13, 2010

Tutorial 9 : Membuat Scroll Bar

Blog Tutorial ini nak ajar yang mudah-mudah je..kekekeke..yang susah kena tunggu rajin dulu.
Cara untuk membuat scroll bar! Jom try! Tapi jom review apa itu scroll bar..



amat mudahkan sayang! semudah ABC..bukan abc tu tapi air batu campur hahaha..jangan tak cuba pula ye!untuk menjimatkan ruang agar blog tidak bersepah!.


Cara nak buat adalah copy code dibawah (maaf sy tak blockquote utk tidak ubah fungsinya)

    <div id="scroll" style="border: 1px solid rgb(255, 255, 255); overflow: auto; width: 200px; height: 150px; background-color: rgb(255, 255, 255);">

            SILA LETAKKAN AYAT ANDA DI DALAM INI

            </div>

Tukarkan tulisan SILA LETAKKAN AYAT ANDA DI DALAM INI dengan entry/word anda..

200px untuk lebar

150px untuk ketinggian

#maaf tak highlightkan supaya fungsi tak berubah.

34 comments:

  1. fara ajar aku upload picture dr laptop aku try xbole lah..ade cr lain ke nk upload..huhu kuno tol aku baru nk mengaktifkan diri

    ReplyDelete
  2. mcm mne awak setkan background kt scroll 2?

    ReplyDelete
  3. thank girl ! haha .. i do a great job ^^

    ReplyDelete
  4. assalammualaikum..nk tnya,ni klu nk letak gambar dlm scroll bar boleh guna coding nih x?
    ke ada yg lain jgak?..:)

    ReplyDelete
  5. @CikNuwairah

    waalaikummussalam..

    Boleh saja dong.. hehehe :)

    ReplyDelete
  6. Farah , cmne ek law nak letak gambar kat scroll bar ?

    ReplyDelete
  7. sis...mcm mane nak buat blog list dalam scroll tu??taruh code mcm biase ke kat tempat tulisan yang warna merah tu ye...

    ReplyDelete
  8. Membuat Scroll Bar.
    kak farah,saya cuba buat scroll bar tap tak jadi
    macam mana nak masukkan archive dalam scroll bar tu
    aduh ai,sedihnya berkali2 buat tak jadi2 jugak

    ReplyDelete
  9. @Anonymous

    memang xjadi..so guna tutorial ni

    http://bicarafarah.blogspot.com/2011/07/tutorial-60-scroll-box-untuk-blog.html

    ReplyDelete
  10. benda ni nk paste kat edit html or javascript??

    ReplyDelete
  11. Kak fara.. mcm mne nk buat Blog Archive >scroll bar<..? sye tak faham.. ):

    ReplyDelete
  12. akak , npe sy buat tak jadi eikk..sy try buat cm akak puny..scrol box dlm post tapi yg keluar code dy je..ni guna utk sidebar je ke?

    ReplyDelete
  13. @bari'ah

    try buat semula sy dah tukarkan codingnya

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum. ni nak paste code tuhh kat "edit HTML" or "add a gadgets" ???

    ReplyDelete
  15. Code tu nak save kat ne kak farahh ??

    ReplyDelete
  16. halo3x,,nk tnye bile dah buat tuto nie,,cmne nk tukar backgroung dyer jadik tranparend?

    ReplyDelete
  17. @♥Cik Nurfarah♥

    Lepas dh copy code tu...nk paste kt mner pulk??????
    PLEASE REPLY

    ReplyDelete
  18. kak....nak copy paste kat mna...?? edit html ke..?? or tmpat lain..??

    ReplyDelete
  19. Mantep Broo
    http://sarangshare.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. Assalam. Percubaan yg bagus! tapi tutorial yg terlalu general bg mereka yg tiada basic coding.

    ReplyDelete
  21. Assalam. Cubaan yg bagus. tapi tutorial anda terlalu general bg mereka yg tiada basic coding (programming). Maseh

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.