Tutorial 9 : Membuat Scroll Bar

Blog Tutorial ini nak ajar yang mudah-mudah je..kekekeke..yang susah kena tunggu rajin dulu.
Cara untuk membuat scroll bar! Jom try! Tapi jom review apa itu scroll bar..



amat mudahkan sayang! semudah ABC..bukan abc tu tapi air batu campur hahaha..jangan tak cuba pula ye!untuk menjimatkan ruang agar blog tidak bersepah!.


Cara nak buat adalah copy code dibawah (maaf sy tak blockquote utk tidak ubah fungsinya)

    <div id="scroll" style="border: 1px solid rgb(255, 255, 255); overflow: auto; width: 200px; height: 150px; background-color: rgb(255, 255, 255);">

            SILA LETAKKAN AYAT ANDA DI DALAM INI

            </div>

Tukarkan tulisan SILA LETAKKAN AYAT ANDA DI DALAM INI dengan entry/word anda..

200px untuk lebar

150px untuk ketinggian

#maaf tak highlightkan supaya fungsi tak berubah.
Share this PostPin ThisEmail ThisShare on Google PlusShare on Tumblr
34 Comments for "Tutorial 9 : Membuat Scroll Bar"

fara ajar aku upload picture dr laptop aku try xbole lah..ade cr lain ke nk upload..huhu kuno tol aku baru nk mengaktifkan diri

mcm mne awak setkan background kt scroll 2?

thank girl ! haha .. i do a great job ^^

assalammualaikum..nk tnya,ni klu nk letak gambar dlm scroll bar boleh guna coding nih x?
ke ada yg lain jgak?..:)

@CikNuwairah

waalaikummussalam..

Boleh saja dong.. hehehe :)

Farah , cmne ek law nak letak gambar kat scroll bar ?

sis...mcm mane nak buat blog list dalam scroll tu??taruh code mcm biase ke kat tempat tulisan yang warna merah tu ye...

Membuat Scroll Bar.
kak farah,saya cuba buat scroll bar tap tak jadi
macam mana nak masukkan archive dalam scroll bar tu
aduh ai,sedihnya berkali2 buat tak jadi2 jugak

@Anonymous

memang xjadi..so guna tutorial ni

http://bicarafarah.blogspot.com/2011/07/tutorial-60-scroll-box-untuk-blog.html

benda ni nk paste kat edit html or javascript??

Kak fara.. mcm mne nk buat Blog Archive >scroll bar<..? sye tak faham.. ):

akak , npe sy buat tak jadi eikk..sy try buat cm akak puny..scrol box dlm post tapi yg keluar code dy je..ni guna utk sidebar je ke?

@bari'ah

try buat semula sy dah tukarkan codingnya

assalamualaikum. ni nak paste code tuhh kat "edit HTML" or "add a gadgets" ???

Code tu nak save kat ne kak farahh ??

halo3x,,nk tnye bile dah buat tuto nie,,cmne nk tukar backgroung dyer jadik tranparend?

@♥Cik Nurfarah♥

Lepas dh copy code tu...nk paste kt mner pulk??????
PLEASE REPLY

kak....nak copy paste kat mna...?? edit html ke..?? or tmpat lain..??

Mantep Broo
http://sarangshare.blogspot.com/

Assalam. Percubaan yg bagus! tapi tutorial yg terlalu general bg mereka yg tiada basic coding.

Assalam. Cubaan yg bagus. tapi tutorial anda terlalu general bg mereka yg tiada basic coding (programming). Maseh

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)
Pesanan:
Anda tidak dibenarkan sama sekali mengambil/menyalin/menyimpan/print screen mana-mana kandungan blog ini kecuali atas keizinan tuan punya blog. Tuan punya blog tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang jika hak persendirian ini dilanggar.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.
Cik Nurfarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back To Top