Friday, February 11, 2011

Broadband Habis Limit? Jom Lajukan Dengan Cara Ini

Assalamualaikum dan salam hari Jumaat yang bahagia ini.
Memang ramai pengguna internet telah mengunakan broadband untuk mendapatkan perkhidmatan internet. Tapi kadang-kadang broadband ni selalu buat hal..baru guna sikit je cepat je habis limitkan. Kadang-kadang 6gb itu cepat je habis tak sampai sebulan. Bila limit atau volume sudah habis semestinya broadband kesayangan anda telah menubuhkan satu band yang dipanggil berokband. Azab wei kalau dia dah jadi berokband. Aku punya berokband ni kalau terskip tak bayar terus "mati"..lepas itu kalau terlambat bayar mula bagi penalti..jangan ingat main bola je ada penalti..main berukband pun silap-silap huru hara dapat penalti. Sekarang ni berokband aku sudah berfungsi semula setelah dibayar bagai. Sesetengah berokband ni penipu berasap. Dalam pakej kata bayar sekian tapi bil lain pula..kalau kurang dari pakej ok juga ni terover dost pula.
Jadi aku berbesar hati nak share tentang informasi yang bagus untuk korang terus mengunakan berokband ini walaupun kehabisan limit/volume, tapi kalau berokband anda sudah mati..memang tak boleh buat tips ini sebab perlu membuat pembayaran terlebih dulu untuk kasi nyawa pada berokband tu.. Tapi ingat tips ini untuk yang kehabisan volume je tau!! kalau tak habis jangan gatal buat..


Firstly, pihak broadband akan bagi mesej kat anda yang pengunaan sudah mencapai limit. Seperti yang di highlight itu.


Kalau korang tengok statistik, dia menunjukkan jumlah gb yang korang guna. Kalau terlebih dari pakej yang korang langgan..maknanya sudah habis limitlah tu.

Jadi jom kita ikuti tutorial bergambar yang aku ambil dari blog Budak Botak.

1. Connect dulu internet. That mean, berokband koranglah..jangan connect wifi pula ye.. Tekan "start" & cari "run". Dalam tu tulis "cmd" dan tekan ok...


Kalau Windows Vista @ 7, tekan "cmd" tekan search tue...
 
 
2. Selepas itu, akan keluar command prompt seperti gambar di bawah . Tulis "ipconfig/all" dan enter...

Nak lebih faham tengok gambar.

3) Bila sudah enter, akan keluar senarai connection, cari hardware wireless korang (nama Modem korang), tengok gambar di bawah untuk ambil nombor code. ( Kalau Miss Farah, guna IP Address je..kalau tak jadi guna yang lain je)


4. Ok sekarang tekan/tulis "ping [address korang] -t" Cth ping 10.175.53.131 -t   macam gmbar di bawah. Bila berjaya, korang akan terima balasan macam kat bawah. Kalau tak keluar seperti gambar di bawah..tak berjayalah tu..try again!


5) Biarkan benda ni jalan selama mana korang online. Kalau dah taknak tekan pangkah tu ja.

Proses nie akan buat korang akan sentiasa ada connection dengen server, akan cepatkan proses hantar & terima packet (bdk2 network dan IT tau la apa bnda nie) jadi website lebih cepat loading...

# Tips ini sesuai untuk semua broandband.

Sumber: Budak Botak ( Kalau masih kurang jelas boleh la ke blog beliau )

14 comments:

  1. wah..
    hebatlah kak farah..
    semua tahu, haha.
    thanks for the info,
    sebab berokband sy mmg cepat habis limit..
    huhu..

    ReplyDelete
  2. @athirahzaki

    Selamat mencuba..amat berkesan sebab akak dah cuba :)

    ReplyDelete
  3. dahsyat sebab pandai benda2 camni.huhu

    ReplyDelete
  4. Farah, lau guna wireless blh guna x cara mcm ni?? kot2 leh lajukn wireless..

    ReplyDelete
  5. hohooo..mmg sgt best tips nih..tq farah sbb postkn..syanya bband kdg2 2mggu ja dh smpai limit.pelik betoi..huhuu lepas ni dh xyah isau la..hehe thnks 4 da info.. :)

    ReplyDelete
  6. Urmmmm, nanti nak try. Sekarang maxis aku masih lajuuuu ^^ ;)

    kerdildesa.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. "Cara nak stabilkan broadband"
    hehehe.. mai masuk sini http://semangkukcawan.blogspot.com/2012/07/cara-lajukan-broadband.html ada cara yang lagi senang.
    tak perlu menaip. cuma tekan sahaja software ni. dia run semua..

    cukup mudah dan ringkas.
    yg paling best tak perlu tau IP Korang. Semua software ni cari sendiri..

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.