Monday, February 14, 2011

Tutorial 43 : Membuat Wish List

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Untuk tidak menghampakan pengemar Tutorial Miss Farah, hari ini aku ingin mengupdate tutorial yang tidak sebarapa hot ni tapi mendapat permintaan ramai. Memandangkan tutorial ini amat mudah, jadi aku pun dengan rajinnya ingin mengajarkan anak-anak murid ku bagaimana nak buat " Wish List ". Korang faham tak binatang yang bernama wish list? tak fahamkan..ok kalau faham 10 mark untuk kamu. Tapi tak faham jom aku terangkan. Wish list tu macam korang punya azam lah. Korang saja nak listkan untuk remind for ur self atau nak kasi orang tahu apa benda yang korang nak.. Contohnya korang nak iphone..korang buatlah wish list. Manalah tahu ada insan yang pemurah nak bagi hadiah kat korang..kan untung badan. Benda ni tak mustahil tahu..sebab rezeki hanya Allah yang tahu!..begitu juga sebagai pembakar semangat. Kot korang SPM tahun ni dan nak letak 25 A+ kot..suka suki la korang nak letak apakan..
 Kalau korang masih tak boleh imagine lagi apakah benda alah itu, jom tengok gambar ini yang aku print screen dari belog hamster yang berhabuk itu.


 Kalau korang berhajat nak buat wish list ni..jom pakat-pakat ikuti step mudah ni :

 1. Sign in Blogger > Design > Add Gadget > Html / JavaScript
 2. Sila copy dan paste ke dalam ruangan HTML/ Java Script
<form name=myform>
<input type="checkbox" name="mybox" value="satu" checked />cinta <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="dua" checked />kereta <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="tiga" checked />hamster <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="empat" disabled />malas <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="lima" checked />laptop <br />
<input type="checkbox" name="mybox" value="enam" disabled />hater <br />
</form>
 Sebelum itu aku nak bagitahu benda ni dulu :
# Satu sampai enam yang warna biru tu..jumlah berapa wish list korang. Kalau nak sampai seratus pun tak apa tulis je.
# Tulisan warna merah merupakan perkara/benda yang korang nak listkan.
# Tulisan warna pink adalah benda yang korang nak untuk list..macam target koranglah. Bila korang letak checked dia akan ada tanda "right"
# Tulisan warna oren benda yang korang taknak "rightkan" 
# Kalau korang nak tambah lagi bolehlah copy tanda ini dan letak kat bawahnya ye sebelum </form> bahagian last..

3. Lepas dah edit semua di atas. Bolehlah di SAVE.

p/s : Penerangan yang panjang lebar..harap murid-murid faham..dah try dan suka sila LIKE ramai-ramai.

21 comments:

  1. yehaaa...agak lame jgak kt google care nak buat wishlist nie..akhirnye jmpe kt sini..thanks buat tutor...^_^

    ReplyDelete
  2. nice one babe!! pasni boleh try!! hehehe

    ReplyDelete
  3. as salam...
    time kasih...

    sangat2 membantu...

    ReplyDelete
  4. thnx 4 da tutorial...sangat2 membantu...:)

    ReplyDelete
  5. saya nk tanya, macamne nk letak tab wishlist da backround??

    ReplyDelete
  6. banyak tutorial yang menarikk :D lama nak buat wishlist nie , tapy taktau macam mana , akhirnya jumpe blog nie , thanks . suka sangat .. :)

    ReplyDelete
  7. t.ksh laa buat tut byk2 yea..suka coz leh blajar dr sini..

    ReplyDelete
  8. fuuhh ! senang jerR . thanks a lot kak . ^^

    ReplyDelete
  9. thanks a lot . saya tercari2 benda ini ^^

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.