Monday, July 25, 2011

Tutorial 70 : Membuat Read More

Assalamualaikum..
Mood agak malas nak print screen nak edit gambar untuk tutorial,
Dan aku menjadi copy cat tapi copy cat yang bertauliah. Tak macam sesetengah reader, main rembat orang lain punya tutorial. Memang korang copy dog opps copy cat..sorrryy yerr.

Tutorial ni aku rembat dari Tutorial Untuk Blog. Lagi pun owner dah bagi kebenaran kat sidebar dia..

1, 2. 3 mula..................



Mempunyai fungsi 'read more' adalah antara perkara yang perlu diaplikasikan pada sesebuah blog. Ini kerana rata-rata pemilik blog akan menaip entri yang boleh dikategorikan sebagai 'panjang'. Dengan mempunyai fungsi read more, keseluruhan entri dapat diringkaskan supaya ianya lebih memudahkan.




Cara Buat Read More pada blog


Berikut merupakan langkah yang perlu dilakukan untuk menggunakan fungsi 'read more' pada blog.


1. Login, daripada dashboard klik layout > edit html.
Cara Buat Read More pada blog



2. Pastikan anda backup template dahulu dengan klik 'Download Full Template' kemudian klik pada 'expand widget templates'.

3. Pada keyboard anda, tekan ctrl + F untuk menghidupkan fungsi 'find' kemudian taip



<data:post.body/>


Cara Buat Read More pada blog


4. Letakkan kod ini di atas <data:post.body/>
 

    <b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
    <style>.fullpost{display:inline;}</style>
    <p><data:post.body/></p>
    <b:else/>
    <style>.fullpost{display:none;}</style>

5. Kemudian letakkan kod ini di bawah   <data:post.body/>
<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'><br />
<a expr:href='data:post.url'>Read more...</a>
</b:if>
</b:if>


Nota: kod anda sepatutnya kelihatan seperti ini.


Cara Buat Read More pada blog


6. Selepas selesai letak code, Save Template.

7. Kemudian, daripada paparan dashboard, klik pada Setting > Formatting kemudian scroll ke bawah sehingga jumpa Post Template.

8. Copy code berikut ke dalam Post Template ( Setting > Formatting > Post Template )


<span class="fullpost">
</span> 

9. Save Setting

10. Pergi kepada paparan untuk post entri, dalam ruangan post entri klik pada 'edit html' dan akan anda jumpa code tadi. Kandungan yang ingin diletakkan dalam ruanagn read more perlu terletak antara 


<span class="fullpost"> dan </span>



11. Apabila siap menaip, klik publish..





Thank you dan credit to : Tuan Belog

11 comments:

  1. dkt saya punya blog takde layout pun.. mana nk cari??

    ReplyDelete
  2. salam farah, farah mcm mana nak buat readmore yang bergambar? boleh ajarkan tuto tu tak? mekasih...kalo boleh bgtahu akk ye..meksaeyyy

    ReplyDelete
  3. DEAR....MCM MANE KALAU I XNK BUTTON READ MORE TU???I NAK REMOVE THAT BUTTON..

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. tnpang tnye, nape blog sy x de "" dkt edit HTML ek?? kalo x de, cmne nk wat ni ek?

    ReplyDelete
  6. dah nak masuk 2 hari i buat "create read more" ni...x menjadi2 langsung...help me please

    ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Terima kasih lepak sini, nanti datang lagi yer..
Sayang Korang...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2016 Blog Cik Nurfarah. All Rights Reserved. Designed by Blog Cik Nurfarah.