Kelebihan Selawat Tafrijiyyah atau Selawat Nariyah

Assalamualaikum, kali ni Cik Farah nak share tentang selawat yang baik diamalkan iaitu Selawat Tafrijiyyah atau Selawat Nariyah atau Selawat Kamilah.

Selawat TafrijiyyahYang bermaksud:
"Ya Allah! Limpahkanlah rahmat yang sempurna dan berilah kesejahteraan yang sempurna kepada junjungan kita Nabi Muhammad SAW yang menjadi sebab terlepasnya sesuatu yang masih mengalami jalan buntu dan terbukanya kesempitan serta didatanginya semua hajat dan diperoleh semua pemberian serta Husnul Khatimah (sempurna akhir hayatnya) dan diturunkan siraman mendung hujan lantaran keagungan baginda. (Dan limpahkanlah rahmat dan salam) kepada keluarga baginda dan sahabat di dalam setiap kerlipan mata dan nafas dengan bilangan semua yang diketahui oleh-Mu, wahai Zat yang menguasai seluruh alam".Cik Farah juga dah edit sekali Jawi dan Rumi agar mudah pembaca membaca. Mula-mula agak payah juga nak menyebut tapi praktik banyak kali alhamdulilah lancar. Semoga memberi manfaat kepada semua. Kalau nak copy picture di bawah silakan...halal ilmu dunia akhirat.

Versi Jawi Rumi

Fadhilat Selawat Tafrijiyah
Antara kebaikan pengamal selawat ini:-
1. Allah akan melenyapkan kesedihan, kesulitan serta bahaya yang menimpa dirinya.
2.Allah akan memudahkan segala urusan hidupnya.
3.Dipancarkan nur (cahaya) dalam hatinya juga ditinggikan martabatnya.
4.Suaranya didengari serta pandangan dan pendapatnya diterima ramai
5.Dia dilindumgi daripada segala bencana dan malapetaka.
6.Dia sentiasa dicintai oleh semua orang.
7.Segala yang dihajati akan dimakbulkan Allah.
8.Dimurahkan rezekinya, dijauhkan daripada kelaparan dan kemiskinan.
.
 Imam ad-Dainuri r..a.
 1. 11 x – setiap kali selesai solat fardhu, diberkati rezeki, ditinggikan darjat dan dijanjikan husnul khatimah.
 2. 41 x – setiap malam secara istiqamah akan tercapai segala hajat.
 3. 100 x – setiap selepas solat Hajat beberapa malam- menyelesaikan masalah.
 4. 313x – setiap hari, mengetahui rahsia ghaib atau sesuatu yang dikehendaki.
 5. 1000x – tercapai segala cita-cita dan tersingkap rahsia yang dikehendaki.
.
Imam Qurtubi r.a.
41 x / 100x – Allah hilangkan segala dukacita dan kesusahannya, memudahkan segala urusan, mengangkat martabat dan darjat, menambahkan haibahnya, meluaskan rezeki dan membuka pintu kebajikan.
.
Imam Sayyidi Muhammad Khafi r.a.
Baca 4444 x dalam tempoh 7 hari 8 malam, kemudian diikuti dengan doa Selawat Nariyahh; Insya Allah tercapai hajat dengan baik dan sempurna.
.
Apabila dibaca 3 kali selepas selesai solat fardhu maka pahalanya samalah seperti haji mabrur/haji yang maqbul.


KELEBIHAN LAIN:

1. Menurut Imam Ad-Dainuri, barangsiapa membaca selawat ini 11 KALI setiap hari setiap lepas sembahyang lima waktu, REZEKInya tidak putus-putus dan mendapat kedudukan yang tinggi.

2. Menurut Imam Al-Qurtubi, barangsiapa membaca selawat ini 41 KALI atau 100 KALI, ALLAH akan menghilangkan segala dukacita dan dimudahkan segala urusan kehidupan.

3. Barangsiapa membaca selawat ini 313 KALI setiap hari, nescaya akan terbuka beberapa rahsia ghaib.

4. Barangsiapa membaca selawat ini 4444 KALI akan tercapai segala cita-cita dan hajat dunia dan akhirat. Selawat yang aku amal bertahun-tahun lamanya,ini lah selawat yang banyak melepaskan aku dari segala permasalahan, dengan berkat selawat kepada junjunganku Nabi Muhammad SAW, segala permasalahan aku dalam perubatan, dalam perniagaan dalam kehidupan sentiasa di beri pertolongan Allah... Selawat ini selain dari nama Tafrijiyah, aku sendiri memanggilnya selawat yang melepaskan segala permasalahan, tak kira apabila kita sakit, disihir, masalah perniagaan, inginkan pelaris dan bergantung pada niat kita..
Antara kelebihan berselawat ialah :
i). Sabda Rasullah SAW: Barangsiapa yang berselawat ke atasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat ke atasnya 10 kali ganda – (Hadis Riwayat Muslim.)
ii). Allah akan hapuskan dosa-dosa kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu.
iii). Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insyaAllah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita.
iv). Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh.

5. Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah.

6. Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

7. Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain.

8. Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi.

9. Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki dan sebagainya dalam dirinya.

10. Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, insya-Allah akan beroleh kebahagiaan sama ada di dunia mahu pun di akhirat.

11. Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain.

12. Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.

13. Sesiapa yang berselawat tak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaan-Nya.

14. Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup.

15. Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana.

16. Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah.

17. Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya.

18. Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

19. Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah.

20. Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW.

21. Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari.

22. Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, insya-Allah akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang.

23. Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya.

24. Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmat-Nya.

25. Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, insya-Allah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain.

26. Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya.

27. Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib.

28. Para Ulamak berpendapat, Allah akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan.

29. Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya – Hadis Riwayat Abu Naim.

30. Sabda Nabii SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat – Hadis Riwayat Thabrani 


p/s: Alhamdulilah hati berasa tenang lepas mengamalkannya. Semoga memberi manfaat.

21 comments

 1. Alhamdulilah syukran

  ReplyDelete
 2. Nak copy paste boleh ?

  ReplyDelete
 3. Saya copy paste , tq . TAPI TUKAR SIKITLAH . TQ .

  ReplyDelete
 4. Dinamakan juga nariyyah, taziyyah dll.

  Lafaznya seperti berikut  tanhallu bihi al-'uqad ..." maksudnya meleraikan segala kekusutan dan ikatan2. Ini tidak sahihkan dinisbahkan kepada Nabi saw. Ini hanya mampu dialukan oleh Allah.

  tanfariju bihi al-kurab..." dengannya (Nabi saw) hilang segala kesususahan. Yang sahih hanya Allah yg menghilang kesusahan bukan oleh mana2 makhluk.

  wa tuqdha bihi al-hawa'ij...ditunikaan dengannya atau dengan sebabnya (nabi saw) segala hajat. Sedangkan dalam al-Quran Allah menyatakan "Katakanlah: aku tidak memiliki untuk diriku sebarang manfaaat atau mudarat..."

  tunalu bihi al-ragha'ib...dicapai dengannya segala cita2 yang dikehendaki. Ini batil.

  wa husun al-khawatim...yang memberikan husnul khatimah.

  wa yustasqa al-ghamam bi wajhihi al-karim...dan diminta turun hujan dengan wajahnya yang mulia. Ini salah, meminta hujan ialah dengan banyak istighfar, bertaubat dan solat istisqa', bukan dengan wajah Nabi atau mana2 wali.

  Fadhilat Batil Selawat Tafrijiyah

  Antara kebaikan pengamal selawat ini:- (kononnya)

  1. Allah akan melenyapkan kesedihan, kesulitan serta bahaya yang menimpa dirinya.
  2.Allah akan memudahkan segala urusan hidupnya.
  3.Dipancarkan nur (cahaya) dalam hatinya juga ditinggikan martabatnya.
  4.Suaranya didengari serta pandangan dan pendapatnya diterima ramai
  5.Dia dilindumgi daripada segala bencana dan malapetaka.
  6.Dia sentiasa dicintai oleh semua orang.
  7.Segala yang dihajati akan dimakbulkan Allah.
  8.Dimurahkan rezekinya, dijauhkan daripada kelaparan dan kemiskinan.

  Ini semua tiada dalilnya dari al-Kitab dan al-Sunnah.
  .

  ad-Dainuri berkata,

  11 x – setiap kali selesai solat fardhu, diberkati rezeki, ditinggikan darjat dan dijanjikan husnul khatimah.
  41 x – setiap malam secara istiqamah akan tercapai segala hajat.
  100 x – setiap selepas solat Hajat beberapa malam- menyelesaikan masalah.
  313x – setiap hari, mengetahui rahsia ghaib atau sesuatu yang dikehendaki.
  1000x – tercapai segala cita-cita dan tersingkap rahsia yang dikehendaki.
  .

  al-Qurtubi r.a.

  41 x / 100x – Allah hilangkan segala dukacita dan kesusahannya, memudahkan segala urusan, mengangkat martabat dan darjat, menambahkan haibahnya, meluaskan rezeki dan membuka pintu kebajikan.
  (note: Tidak ditmeui al-Qurtubi berkata spt ini)

  .

  Muhammad Khafi

  Baca 4444 x dalam tempoh 7 hari 8 malam, kemudian diikuti dengan doa Selawat Nariyahh; Insya Allah tercapai hajat dengan baik dan sempurna.

  .

  Apabila dibaca 3 kali selepas selesai solat fardhu maka pahalanya samalah seperti haji mabrur/haji yang maqbul.

  .

  Ini semuanya karut dan batil.

  Minta hajat2 kamu dari Allah, mintalah pertolongan dariNYA shj bukan dari nabi2, malaikat2 atau wali2.

  ReplyDelete
 5. Ya... Ini semua Karut & batil TAPI hanya bg mereka yang tidak faham & mendalaminya. Mampukah diceritakan keindahan karang didasar lautan dengan hanya melihat dari atas air..??

  ReplyDelete
 6. Selawatlah sebagaimana Rasulullah ajarkan..ia lebih selamat dan pahalanya lebih besar.....

  ReplyDelete
 7. Weh unknown jgn nak berlagak pandai eehh.. Janji berselawat nama je Islam.. Tapi xda akai bodohnya bangsa Melayu..

  ReplyDelete
 8. استغفرالله
  Ini bukan selawat yg nabi ajarkan.

  ReplyDelete
 9. apa pulak mengarut. ini benarkan selawat namanya. bukan minta pada nabi. korang syiah ke apa

  ReplyDelete
 10. Alhamdulillah syukur tksh sudi berkongsi...mntk halalkan🤲🏻😊

  ReplyDelete
 11. Izinkan sy copy ye.. Time kseh ☺️

  ReplyDelete
 12. Selawat tanpa mengharap sesuatu semua dari Allah

  ReplyDelete
 13. Selawat “Tafrijiyah” yang juga disebut Selawat Nariyah ertinya terbuka sehingga menjadi lapang

  http://semuanyajdt.com/selawat-tafrijiyah-bertalu-rezeki-masuk/

  Duration +29minit https://www.youtube.com/watch?v=-Z6YRBUqx68&t=18s

  Duration +1mnit 99saat https://www.youtube.com/watch?v=B_0R95Jn19g

  ReplyDelete
 14. Semoga hajat saya dikabulkan Allah.Saya bertawasul dgn Selawat Nabi.Aamiin

  ReplyDelete
 15. Wahai wahabi sekalian yg mengatakan ini syirik semoga Allah membuka pintu hati kalian. Aaaminn.

  ReplyDelete

-Assalamualaikum, sila tinggalkan komen anda.
-Kalau suka tekan LIKE.
-Insyaallah komen anda akan dilayan :)

Jangan lupa LIKE! dan SHARE!

Terima kasih :)

Related Posts

Blogger Copyright © 2019. All Rights Reserved by BLOG CIK NURFARAH